DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar kuru ne oldu ve uzmanlar ne diyor? – 02.07.2020

Dolar kuru ne oldu ve uzmanlar ne diyor? – 02.07.2020
02.07.2020
A+
A-

Corona virüsü salgınıyla birlikte çok sert hareketlerin görüldüğü dolar/TL, 15 gündür ani inişler dışında 6,85’te yatay hareket ediyor. TCMB’nin sürpriz şekilde faiz indirmeme kararı bile kuru oynatmadı. Tera Yatırım’dan Enver Erkan, dar aralığın dışına çıkması durumunda kurda oynaklığın artabileceğini, dış kaynak girişi olmadan kurda kalıcı düşüş potansiyelinin sınırlı kalacağını dile getirdi. İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, bir miktar kamu bankalarının kura müdahalesinin olduğunu ancak dünyadaki likidite bolluğunda kurda yukarı yönlü baskı görmenin normal olmayacağını söyledi.

Uzamanlar kur yorumları…

Eda Karadağ, Araştırma Uzmanı, İntegral Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu
USDTL’de yaprak kımıldamıyor

USDTL 6.85 çevresinde seyrediyor. Kur için yeni bir gelişme yok. Bugün ABD’de tarım dışı istihdam verisi açıklanacak ve verinin kur üzerinde etkisi sınırlı olabilir. Kur son dönemde verilerden ziyade haber akışlarını fiyatladığı için olası haber akışlarına karşı dikkatli olunmasında fayda var.
Teknik Analiz: USDTL kuru için 6.82 ve 6.80 seviyelerini destek noktaları olarak izlemeye devam ediyoruz. Yukarıda 6.89 direnci izleniyor. Bir durum oluşmadıkça kurun 6.80-6.90 aralığını korumasını bekleyebiliriz.
Destekler: 6.80 / 6.75 / 6.72
Dirençler: 6.89 / 6.92 / 6.95

“SIKIŞIK BANDIN DIŞINA ÇIKARSA OYNAKLIK ARTABİLİR”

Tera Yatırım’dan ekonomist Enver Erkan, dolar/TLnin uzun süredir sıkışık bir bantta ilerlediğini, bu kapsamda öngörülen oynaklık seviyelerinin de düştüğünü belirterek “Sıkışık bandın dışına çıktığında bir oynaklık artışı da gelebilir. 6.81 – 6.85 seviyeleri genelde içinde bulunduğumuz yer” dedi.

TCMB’nin faiz indirmeme kararına rağmen kurda kalıcı bir düşüş gelmediğini hatırlatan Erkan, “Reel faiz tarafında hâlâ diğer gelişen piyasaların gerisindeyiz. Küresel piyasalarda özellikle covid-19 anlamında risklerin artması doları diğer gelişen ülke paraları üzerinde değer kazanan bir konumda tutabilir. Dış kaynak desteği sağlanmadan ve reel faizin eksi olduğu bir ortamda kurda aşağı potansiyel sınırlı kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“EKONOMİ YÖNETİMİ KURUN 6,85’İN ÜSTÜNE GİTMESİNİ İSTEMİYOR”

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, kurun 6,85’te kalmasında bir miktar kamu bankaları müdahalesinin etkisi olduğunu ancak “o müdahale olmasa kur yukarı gidecek” şeklinde değerlendirme yapmanın çok doğru olmayacağını dile getirdi.

Dünyada bu kadar likidite bolluğu varken TL üzerinde baskı görmenin normal olmayacağını, yabancılara swap kısıtlamaları nedeniyle TL’ye erişimin de çok zorlaştığını belirten Yılmaz, “Anladığım kadarıyla ekonomi yönetiminin 6,85’in üstüne gitmemesi yönünde isteği var” dedi.

Gedik Yatırım – EuroTL EURTRY Yorumu

Euro/TL kuru dün 7,6682 ve 7,7284 seviyeleri arasında dalgalanarak günü 7,7012 seviyesinden tamamladı. Euro Bölgesi imalat sektörü PMI Mayıs ayında, 39,4’ten 47,4’e yükselerek dört ayın zirvesine ulaştı. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da da ise imalat endeksindeki daralma hafifleyerek 45,2 puana yükseldi. ECB Başkanı Lagarde, küresel ekonomide salgının şoklarının belirleyici olacağını, toparlanmanın belirsiz ve eşit olmayan bir şekilde, inişli çıkışlı gerçekleşebileceğine işaret etti. Yurtiçinde İmalat Sanayi PMI verisi, haziran ayında 53,9 puana yükselerek, Şubat 2018’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı, yurtiçinde ise TCMB’nın yayınlayacağı PPK toplantı özetinde verilecek mesajlar takip edilecek.

Ahlatcı Yatırım – Euro Dolar Parite, EUR/USD Paritesi Yorumu

Haftanın ikinci işlem gününde Euro Bölgesi’nde tüketici fiyat endeksi takip edilirken, ABD’de Conference Board tüketici güveni endeksi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde gözler imalat PMI endekileri üzerinde olmaya devam ederken, Haziran ayında Almanya’nın imalat PMI endeksi 44,6’dan 45,2 seviyesine, Euro Bölgesi’nin imalat PMI endeksi, 46,9’dan 47,4 seviyesine yükseldi. Sektördeki daralma ivmesinin yavaşlandığı takip edilirken, ABD’de ise imalat PMI endeksi, 43,1 seviyesinden 52,6’ya yükselerek, 14 ayın zirvesine çıktı. Açıklanan ABD ADP özel sektör istihdamı verisi ise 2,9 milyon atışlık beklentiler karşısında 2.37 milyon artış ile kayıtlara geçti. Gün içerisinde koronavirüs aşı gelişmelerinin parite üzerindeki baskıları azalttığı takip edilirken, güne 1,1240 seviyesinde başlayan paritenin gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Osmanlı Yatırım – Pound Dolar GBP/USD Sterlin Yorumu

Dolar endeksinde gözlenen aşağı yönlü hareket pariteyi yukarı yönde destekliyor. Önceki işlem gününde 1.2493 seviyesinden kapanan parite için günlük kazanç %0.15 olarak gerçekleşti 20 günlük hareketli ortalamasının altında olan kur için RSI göstergesi 52.43 seviyesinde iken momentumu 99.37 seviyesinde. Gün içi aşağı yönlü hareketlerde 1.2483 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 1.2472,1.2450 ve 1.2439 destekleri önemli hale gelebilir. Olası yükselişlerde ise 1.2505,1.2516 ve 1.2538 direnç seviyeleri olarak izlenecektir.

Ahlatcı Yatırım – Dolar Yen USDJPY Yorumu

Haftanın ikinci işlem gününde Japonya’da sanayi üretimi verisi takip edilirken, ABD’de Conference Board tüketici güveni endeksi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Japonya’da Tankan büyük imalatçılar endeksi beklentilerden fazla gerilerken, ABD’de ise imalat PMI endeksi, 43,1 seviyesinden 52,6’ya yükselerek, 14 ayın zirvesine çıktı. Açıklanan ABD ADP özel sektör istihdamı verisi ise 2,9 milyon atışlık beklentiler karşısında 2.37 milyon artış ile kayıtlara geçti. Artan vaka sayıları piyasalardaki hissiyat üzerinde baskı oluştururken, Japon Yeni’nin güvenli liman görünümüne katkıda bulunması ile paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,60, 107,80 ve 108,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,20, 107,00 ve 106,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
29 − 27 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.