DOLAR 32,5973
EURO 34,8082
ALTIN 2496,635
BIST 9478,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar, euro ve altın haftaya nasıl başladı ve uzman görüşleri

Dolar, euro ve altın haftaya nasıl başladı ve uzman görüşleri

Dolar/TL kuru bu hafta açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararına ve Fitch’in değerlendirmesine odaklandı. Kur yeni haftanın ilk işlem gününe aşağı yönlü başladı
Dolar/TL birkaç haftadır test ettiği 7 seviyesini kırdı.

Dolar/TL kuru haftanın ilk işlem gününe aşağı yönlü başladı ve kurda 7 seviyesinin altı test edildi. Küresel piyasalarda ise doların gerilediği görüldü. Yeni haftanın başında gelişen ülke kurlarının hemen hemen tamamı dolara karşı pozitif performans sergiledi. Bloomberg Dolar Endeksi de yeni haftaya düşüşle girdi.

Türkiye’nin risk primi 290 baz puan civarında işlem görürken, gösterge tahvil faizi yüzde 14,77 seviyesinde.

Yurt içi piyasalarda haftanın gündemi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı olacak. TCMB faiz kararını 18 Şubat Perşembe günü açıklayacak. Bu hafta Hazine’nin gerçekleştireceği tahvil ihaleleri de izlenecek. Bunların yanında Fitch’in Türkiye değerlendirmesi de piyasanın bu hafta takip edeceği başlıklar arasında. Fitch’in Türkiye değerlendirmesini Cuma günü piyasa kapanışından sonra yapması bekleniyor.

Küresel piyasalarda geçen hafta boyunca devam eden risk iştahı canlı seyrini sürdürürken iç piyasada Hazine ihaleleri ve veri gündemi izleniyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB), politika bileşimini uzun süre sıkı tutacağı ve faiz indirimlerini yılın büyük bölümünde değerlendirmeyeceği yönündeki açıklamaları TL’yi desteklemeye devam ediyor.

DOLAR       7,0129              (%-0,36)
EUR          O8,5141              (%-0,15)
ALTIN    409,7945              (%-0,71)

TCMB verilere göre yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 5 Şubat ile biten haftada bir önceki haftaya göre yaklaşık 2.1 milyar düşüşle 232.93 milyar dolar oldu. 22 Ocak haftasında 236.1 milyar dolarla tarihi zirveyi gören lokal yabancı para mevduatlarda Eylül 2020’den beri ilk kez 2 hafta üst üste düşüş görüldü.

Bankacılar dolar/TL’nin geçen yıl 6.85’li seviyelerde stabil kaldığı dönemde, bu maliyetlerden döviz ve altın alımların yoğunlaştığına dikkat çekerek dedolarizasyonda bu kapsamda 6.98 ve 6.85 seviyelerinin takip edilecek önemli seviyeler olarak niteliyor.

ASYA BORSALARI VE PETROL YÜKSELDİ

Asya borsaları, corona virüsü aşısının dünya genelinde başarılı bir şekilde uygulanmasının hızlı ekonomik toparlanma umutlarını artırmasıyla rekor seviyelere yükselirken, petrol fiyatları Orta Doğu’da gerilimin tırmanmasıyla artış kaydetti.

Dolar işlemcilerin ABD’de corona virüsü salgınından toparlanmanın beklendiği kadar hızlı olup olmayacağından şüphe etmeleriyle haftaya yaklaşık iki haftanın dip seviyelerinde başladı. Dolar endeksi geçen hafta gördüğü 90.249 dip seviyesine yakın seyrederek 90.427’de bulunuyor.

VERİ GÜNDEMİ TAKİP EDİLECEK

Piyasada bugün ocak ayı bütçe verileri ve Hazine’nin 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilin ve 10 yıl vadeli gösterge tahvillerin yeniden ihraçları takip edilecek. Yabancı yatırımcının portföylerinde en çok bulunan 10 yıllık gösterge tahvil ihalesine yabancı ilgisi yakından izlenecek.

Piyasalarda bu hafta TCMB’nin faiz kararının yön belirleyici olması bekleniyor. Reuters anketine katılan 21 kurumun 16’sı Şubat ayında politika faizinin sabit tutulmasını, 5’i ise faizlerde artış bekliyor.

Bankacılar enflasyon verilerinin yüzde 17 seviyesindeki politika faizinde yukarı yönlü riskleri kuvvetli tuttuğunu belirtmesine karşın faiz artışı beklentileri azınlıkta kalıyor. Piyasalar nisanda beklenen enflasyondaki tepe noktasına kadar TCMB’nin yeni bir artış yapıp yapmayacağını izleyecekler. Daha sonra ise ilk indirim beklentileri takip edilecek.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ ÖTELENDİ

Son dönemde TCMB’nin kuvvetlenen sıkı duruş söylemlerinin ardından ilk faiz indirimi beklentileri de ötelenmiş durumda. Ağbal’ın enflasyon raporundaki söylemleri ve Reuters söyleşisindeki yılın büyük bölümünde indirimin mümkün görülmediğine yönelik açıklaması sonrası ikinci çeyrekteki indirim beklentilerinin üçüncü çeyreğe kaydığı görülüyor.

TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın geçen hafta yatırımcı toplantılarında ve önceki hafta Reuters söyleşisindeki erken bir faiz indirimi yapılmayacağı söylemleri TL’de değer kazançlarını kuvvetlendirmiş, CDS’te belirgin düşüşler de görülmüştü. Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan 5 yıl vadeli CDS’ler 300 baz puanın altına gerilemiş durumda. CDS bu sabah 289/294 seviyesinde.

JEOPOLİTİK ENDİŞELER BASKI UNSURU

Piyasalarda takip edilemeye devam eden bir diğer konu ise AB ve ABD ile ilişkiler olmaya devam ediyor. Jeopolitik endişelerde takip edilen konulara geçen hafta itibarıyla Rusya-AB ilişkileri de eklendi. Bankacılar jeopolitik endişeleri TL üzerinde büyük bir risk unsuru olarak görüyorlar.

TL, dolar ve euro karşısında ekonomi yönetimindeki Kasım ayı başındaki değişiklik sonrası yaklaşık yüzde 20 değer kazandı. Ancak bu değer kazancı Kasım 2020 öncesi dört yılda yaşanan yüzde 60’ın üzerindeki değer kaybının ardından geldi.

Ocak ayının son, şubat ayının ilk haftasında ise TL’de dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 5 ile benzer para birimleri ortalamasından açık ara pozitif oldu. Bu pozitif seyrin ardından ise geçen hafta genel olarak yatay ya da sınırlı iyimser bir seyir gözleniyor.

Kasım’dan beri yabancı girişleri 5 milyar doları portföy yatırımları olmak üzere büyük bölümü swap piyasasından yaklaşık 20 milyar dolar giriş gözleniyor.

 

DOLAR

Ikon Menkul tarafından hazırlanan teknik analizde dolar/TL’de daha önce 4 kere test edilen 7.0550 desteğinin kırılmasıyla, günlük periyotta izlenen düşen takoz formasyonunun alt bandına kadar düşüşler olduğu belirtilerek, “Formasyonun alt bandı üzerinde tutunma sağlanması halinde 7.0550 ve formasyonun üst bandı direnç olarak takip edilebilir. Alt bandın kırılması durumunda ise 6.9545 ve 6.8590 destek oluşturabilir.” ifadelerine yer verildi.

Gedik Yatırım – EuroTL EURTRY Yorumu

Almanya’da geçen hafta koronavirüs kapsamında alına tedbirlerin 7 Mart’a kadar uzatıldığı açıklandı. Yurt içinde ise haftanın son işlem günü yoğun veri akışı vardı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aralık ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini, TUİK ise aralık ayına ait sanayi üretim rakamını açıkladı. Ödemeler dengesi Aralık 2020’de 3 milyar 210 milyon dolar açık verirken, 2020 yılı cari işlemler açığı 36 milyar 724 milyon dolar oldu. Sanayi üretimi ise 2020 yılının son ayında %9 arttı. Bu hafta Merkez Bankasının toplantısı haftanın öne çıkan başlığı olurken, beklentiler faizlerde bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde bulunuyor. Karar sonrası verilecek mesajlar TL varlıklarındaki seyir üzerinde etkili olacaktır. Euro/TL kuru bu sabah 8,51’lİ seviyelerden fiyatlanıyor.

Osmanlı Yatırım – EURUSD Yorumu
Dolar endeksinde gözlenen aşağı yönlü hareket pariteyi yukarı yönde destekliyor. Önceki işlem gününde 1.2132 seviyesinden kapanan parite için günlük kazanç %0.11 olarak gerçekleşti. 20 günlük hareketli ortalamasının üzerinde olan parite için RSI göstergesi 52.39 seviyesinde iken momentumu 100.05 seviyesinde. Gün içi aşağı yönlü hareketlerde 1.2129 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 1.2120, 1.2107 ve 1.2098 destekleri önemli hale gelebilir. Olası yükselişlerde ise 1.2142, 1.2151 ve 1.2164 direnç seviyeleri olarak izlenecektir.

ALTIN

Şeker Yatırım – XAUUSD Altın Yorumu

Bir Dolar endeksi ABD tahvil faizleriyle beraber hafif güç kazanırken bu durum zaman zaman ons altın üzerinde baskı oluşturmakta. Haftanın son işlem gününde sarı metal 1810 dolara gerilemesinin ardından 1824 seviyesinden kapandı. Hafta boyunca kademeli şekilde yükseliş kaydeden EURUSD paritesi 1.21 üzerinde haftayı artıda tamamladı. Hafta boyunca dar bir bantta seyreden Dolar/TL kuru ise 7.04 seviyesinin aşağısında haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Cuma akşamı ABD kanadında takip ettiğimiz habere göre; 6 Ocak’taki Kongre baskını dolayısıyla Senato Genel Kurulunda azil istemiyle yargılanan eski Başkan Trump, yapılan oylama sonucunda aklandı. ABD Başkanı Joe Biden, 6 Ocak’taki Kongre baskınını teşvikle suçlanmaktan yargılanan eski Başkan Donald Trump bu duruma tepki göstererek ”Tarihimizin bu üzücü bölümü bize demokrasinin kırılgan olduğunu ve her zaman savunulması gerektiğini hatırlattı.” değerlendirmesinde bulundu.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.