DOLAR 32,5161
EURO 34,9368
ALTIN 2438,934
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum…

Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum…

Merkez Bankası’nın (TCMB), politika bileşimini uzun süre sıkı tutacağı ve faiz indirimlerini yılın büyük bölümünde değerlendirmeyeceği yönündeki söylemleri TL’yi desteklemeye devam ediyor.

Ağbal, “2023 yılına kadar para politikasını sıkı bir duruşla, başka bir deyişle, güçlü dezenflasyonist etki yapacak derecede bir para politikası seti ile %5 hedefini elde edene kadar koruyacağız” dedi.

DOLAR      7,0545             (%-0,05)
EURO         8,5668              (%0,10)
ALTIN     417,9322             (%-0,05)

Dün tamamlanan yatırımcı görüşmelerinde beklendiği üzere; para politikası, enflasyon, rezerv birikimine ilişkin söylemlerde değişiklik görülmedi. Ağbal’ın da büyük bölümüne katıldığı toplantıda TCMB ana konulardaki daha önce belirttiği görüşleri tekrar etti.

Bankacılar yatırımcı toplantısında genel olarak PPK üyelerini görmeye alışkın olduklarını belirterek, bu kez başkan Ağbal’ın mesajları “bizzat” vermesinin önemli bir gelişme olarak nitelendirdiler. Toplantıda bankacılar için yeni olan gelişme ise 2020 için büyüme öngörülerinin yüzde 2.5’a doğru revize edilebileceği oldu. Piyasanın beklentileri yüzde 1.5-2 civarındaydı.

PPK’YA İLİŞKİN NET MESAJ YOK

Bankacıların verdiği bilgiye göre, TCMB önümüzdeki hafta gerçekleşecek PPK’ya ilişkin net bir mesaj vermedi.

Ağbal’ın Cuma günü Reuters söyleşisindeki erken bir faiz indirimi yapılmayacağı söylemleri TL’de değer kazançlarını kuvvetlendirmiş, CDS’te belirgin düşüşler de görülmüştü. Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan 5 yıl vadeli CDS’ler 300 baz puanın altına gerilemiş durumda. CDS bu sabah 291/297 seviyesinde.

İç piyasalarda bugün TCMB’nin haftalık para banka, menkul kıymet ve rezerv verileri takip edilecek. Öte yandan Türkiye’nin AB ve ABD ile ilişkileri ile corona virüsünde aşılama süreci de yakından izlenen diğer gelişmeler.

BAKANLARIN GÖRÜŞMELERİ TAKİP EDİLECEK

ABD Osman Kavala’nın serbest bırakılması için Türkiye’ye çağrıda bulunurken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Mevlüt Çavuşoğlu’nun önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeleri beklenen görüşme takip edilecek. Piyasa görüşmede Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini almasına ilişkin sürece yönelik açıklamaları takip edecek.

ASYA BORSALARI REKOR SEVİYELERDE

Asya borsaları rekor yüksek seviyelerde seyrederken, Fed’in gevşeme yanlısı para politikası beklentileriyle ve düşük gelen enflasyonun ardından piyasalara likidite sağlamaya devam edeceği açıklamalarıyla hisseler kazanımlarını korudu.

Dolar, Fed’in faiz oranlarını düşük tutma açıklaması ve düşük gelen ABD enflasyon verisinin ardından, Asya’da piyasaların tatil olmasının da etkisiyle iki haftanın düşük seviyelerine yakın seyretti.

Dolar endeksi ABD enflasyon verisinin açıklanmasıyla iki haftanın en düşük seviyesini görmesinin ardından 90.387 seviyesinde işlem gördü.

TL, dolar ve euro karşısında ekonomi yönetimindeki kasım ayı başındaki değişiklik sonrası yaklaşık yüzde 20 değer kazandı. Ancak bu değer kazancı Kasım 2020 öncesi dört yılda yaşanan yüzde 60’ın üzerindeki değer kaybının ardından geldi.

Son iki haftada ise TL’de dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 5 ile benzer para birimleri ortalamasından açık ara pozitif oldu. Bu pozitif seyrin ardından ise bu hafta genel olarak yatay ya da sınırlı iyimser bir seyir gözleniyor.

Kasımdan beri yabancı girişleri 5 milyar doları portföy yatırımları olmak üzere büyük bölümü swap piyasasından yaklaşık 20 milyar dolar giriş gözlenirken, bankacılar son haftalarda lokallerin döviz talebinin de oldukça azaldığına dikkat çekiyorlar.

BORSA

Borsa İstanbul Yorumu ve VİOP Yatırım Stratejisi, İntegral Menkul
Piyasa Beklentimiz

Dün ABD endeksleri karışık bir görünümle kapadı. Bu sabah ABD future endekslerinde yataya yakın pozitif seyirler var. Almanya DAX future endeksi ise yataya yakın negatif eğilimde. Asya borsaları cephesinde bahar bayramı nedeniyle haftaya Perşembe’ye kadar piyasalar tatil olacak. Ayrıca bugün ulusal kuruluş günü nedeniyle Japonya’da da piyasalar kapalı olacak. Yurt dışında risk iştahında anlamlı bir geri dönüş olduğundan bahsetmek zor.

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur için TIKLAYINIZ!

Piyasalarda zaman zaman momentum kaybı olsa da gücünü korumak isteyen bir taraf var. Borsa İstanbul şimdilik 1530 seviyesi üzerinde gücünü koruyor. Bugün içeride açıklanacak önemli bir veri bulunmazken dışarıda da veri gündemi sakin. Endekste 1530 seviyesi üzerinde seyirlerin korunmaya devam etmesi halinde 1550 seviyesi direnç olarak takip edilecek. 1530 seviyesinin aşağı yönde kırılması halinde satış baskısı hız kazanabilir.

BIST 100 Endeksi

Güne yükselişle başlayan BİST 100 endeksi, seans içerisinde gelen satışlarla günü açılışa göre düşüşle tamamladı. Gün içerisinde, 22 günlük ortalamaya denk gelen 1532 yakınlarına gerileyen BİST 100 endeksi bu bölgeden gelen alımlarla günü 1532 üzerinde kapattı. Güçlenmenin devamı için 1532 seviyesi üzerinde kalıcı seyir oluşması önemli. Olası aşağı sarkmalarda ise 1500 seviyesi üzerinde kalındıkça teknik görünüm potansiyelini koruyor. BİST 100 endeksinde yukarı yönlü hareketlerde 1550 ve 1570 seviyelerini direnç olarak takip etmeye devam ediyoruz. Aşağı yönlü hareketlerdeyse 1500 ve 1468 ve seviyeleri destek olarak karşımıza çıkıyor.

Destekler:  1500 – 1468 – 1458

Dirençler:   1550 – 1570 – 1600

BIST 30 Endeksi ve VIOP

Güne yükselişle başlayan BİST 30 endeksi, seans boyu gelen satışlarla günü açılışa göre düşüşle tamamladı. Gün içerisinde 22 günlük ortalamaya denk 1640 seviyesi altına gerilese de günü 22 günlük ortalama üzerinde tamamlayan endekste teknik görünümde bozulma yok. Teknik güçlenmenin devamı için bu seviyenin üzerine yerleşilmesi önemli. Olası düşüşlerde ise 50 günlük ortalamaya denk gelen 1599 seviyesi üzerinde kalındığı sürece teknik görünüm gücünü koruyor. Yükselen trend içerisindeki endekste olası düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.  BİST 30 endeksinde yukarı yönlü hareketlerde 1667 ve 1700 seviyelerini direnç olarak takip ediyoruz. Aşağı yönlü hareketlerdeyse 1600 ve 1596 seviyeleri destek olarak karşımıza çıkıyor.

VİOP 30 endeks kontratında spottaki 1640 üzerinde uzun pozisyonlar taşınabilir. 1667 seviyesinin aşılması halinde ilave uzun pozisyon alınabilir. Kısa pozisyonlar için aceleci olmamakta fayda var.

Destekler:  1640 – 1599 – 1540

Dirençler:   1667 – 1700 – 1705

DOLAR

Yatırım Finansman Menkul Değerler – Dolar Kuru USD/TL Yorumu

Dolar/TL ise, zayıf görünüm devam ediyor. Dün 7,03’ün altını da test eden kur bu seviye üzerinde tutunmayı başararak 7,12’ye kadar yükseliş kaydetti. Daha önce de belirttiğimiz gibi bir süre daha zayıf görünümün devam etmesiyle beraber 7,03’ün altı yeniden test edilmesi halinde 6,80-6,90 bandı gündeme gelebilir. Olası yükselişlerde ise 7,13’ü direnç olarak takip edeceğiz.

ALTIN

Gedik Forex tarafından hazırlanan analizde şöyle denildi:

Ons altın dün 1855 dolar seviyesine doğru yükselişinin ardından bu direnç noktasını aşmakta zorlandı ve yeniden aşağı yönlü tepki vermeye başladı.

Bu sabah hafif satıcılı işlem görüyor. Dolar sınırlı yükselişte, bu durumda altının yükselişini zorlaştırıyor. Teşvik paketiyle ilgili görüşmeler sürüyor dolayısıyla bugün içinde paketle ilgili olası açıklamalara karşı dikkatli olunmalı.

Altın fiyatları 2021 de ne olur? Ünlü fon yöneticileri ve traderlar cevapladı. TIKLAYINIZ!

Dün akşam Fed Başkanı Powell, salgın bitene kadar para politikasını devam ettireceklerini ve istihdam piyasasında güçlü bir görünümden hala uzakta olduklarını ekledi.

Bugün ABD’de veri takvimi sakin, ikincil düzey veriler izlenecek. Ons altın için 1823-1810-1798 dolar destek noktaları olurken, 1847-1860-1873 direnç noktaları olarak takip edilebilir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.