DOLAR 32,3714
EURO 34,9769
ALTIN 2325,689
BIST 9066,9
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar, euro, altın, borsada bugün

Dolar, euro, altın, borsada bugün
14.04.2021
A+
A-

Merkez Bankası’nın yarınki faiz kararını bekleyen kur, dolardaki küresel zayıflama ile 8.10’a doğru geriledi. Piyasalarda artan corona virüsü vakalarına karşı dün açıklanan yeni kısıtlamaların ekonomiye etkileri takip edilecek.

Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün başlayacak ve yarın sonuçlarını açıklayacağı faiz kararını bekleyen dolar/TL dolarda küresel değer kaybı ile güne 8.20’li seviyelerden 8.10’a doğru gerileyerek başladı.

 

 

ABD’de tüketici fiyatları artan corona virüsü aşılaması ve mali canlandırma paketine bağlı olarak ekonominin büyük bir bölümünün daha yeniden açılmasıyla mart ayında yüzde 0.6 ile son 8.5 yıldaki en büyük artışını kaydetti.

Dolar, yen ve euro karşısında son haftaların en düşük seviyesine geriledi. Dolardaki değer kaybı, ABD’de tüketici fiyatları endeksindeki artışın, enflasyonun daha da fazla yükseleceğine yönelik büyük çaplı endişelere yol açmaması ve yine bu yükselişin Fed’in tahvil alım programını azaltacağı beklentilerini tetiklememesinin ardından geldi.

ABD’nin 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi mart ayından beri en düşük olan yüzde 1.620’ye geriledi.

Piyaslarda bugün Hazine borçlanmaları, yeni corona virüsü önlemlerinin ekonomiye etkisi ve küresel piyasalar takip edilmeye devam ediliyor.

Şubat ayında 300’ün altına kadar geriledikten sonra TCMB başkanının görevden alınmasıyla Mart sonunda 500 baz puana yaklaşan Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 440/447 seviyesindeydi.

 

FAİZ KARARI BEKLENİYOR
Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TCMB’nin politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. TCMB metninde yapılacak değişiklikler de yakından takip ediliyor. Bankacılar TCMB’nin beklentilerin aksine erken bir faiz indirimine gitmesi ihtimalinde ise TL’nin sert değer kaybı yaşamasına kesin gözüyle bakıyorlar.

BORSA
İntegral Yatırım Menkul tarafından hazırlanan borsa analizinde dün güne yükselişle başlayan BİST 100 endeksinin, açılışta satıcılı seyrettiği hatırlartıldı.

Öğleden sonra gelen alımlarla yükselen endeksin günü açılışa göre ekside tamamladığı belirtilen analizde, “Endekste 1350 yakınlarında tepki alımları kaydedildi.

Günü 1370 seviyesi üzerinde tamamlayan endekste zayıf ve dalgalı seyir sürüyor. 1370 altına kalıcı sarkmalarda görünüm daha da zayıflayabilir.

Tekrar toparlanma için ise ilk etapta 1400 seviyesinin aşılması gerekiyor. Dalgalanmalara karşı temkinli olmanın sürdürülmesinde fayda var. Yükselişlerde 1400 ve 1430 seviyeleri direnç, aşağıda ise 1370 ve 1334 seviyeleri destek olarak takip edilmeye devam ediliyor.” denildi.

DOLAR
Şeker Yatırım tarafından hazırlanan notta şöyle denildi:

Günü düşüşle tamamlayan dolar/TL kurunda Türk Lirası lehine işlemlerin devamı durumunda 8.0685 desteği hedeflenebilir. Bu seviye aşağısında ise 7.9525 ikinci destek noktası olarak gündeme gelebilir. Kurun 8.1367 üzerindeki fiyatlamalarında ise 8.1943 direncine doğru yükseliş kaydedilebilir.

ALTIN
Gedik Forex tarafından hazırlanan altın analizinde şu ifadelere yer verildi:

ABD TÜFE beklentilerin üzerinde ve son yılların en yüksek artışını kaydederek, enflasyonda yükseliş beklentisini güçlendirmiş oldu.

Dün yapılan tahvil ihalelerine yeterli talebin gelmesi, ABD 10 yıllık tahvil faizinin de gevşemesini desteklemiş durumda. Tahvildeki sakinlik, ons altının 1740$ üzerine doğru tepkisinin sürmesini sağlıyor.

Bugün için Fed Başkanı Powell konuşması ve Fed Bej kitapo raporu takip edilecek. Powell kanadından sürpriz ifadeler beklenmiyor ancak yine de önemli olabilir düşüncesindeyiz.

Tahvilin seyri, bugün ons altının durumu açısından yakından izlenmeli. Ons altın için 1749 – 1763 dolar dirençlerinden sonra 1775 dolar direnci görülüyor. Geri çekilmelerde ise 1732 – 1721 dolar desteklerinin ardından 1709 dolar desteği takip edilebilir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.