DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cardano (ADA) coin nedir, neden yükseliyor?

Cardano (ADA) coin nedir, neden yükseliyor?
02.03.2021
A+
A-

Kripto para birimlerinden Cardano (ADA), 26 Şubat günü 0,98 dolar seviyelerinden yükselişe geçerek ve 27 Şubat sabahı itibarıyla 0,33 dolarlık seviyeye ulaştı. 22 saat içinde yaklaşık yüzde 25 yükseliş yaşamış olan ADA coin, piyasa değeri bakımından en büyük 3. kripto para konumuna yerleşti.

Cardano (ADA) fiyatı, yıllık grafikte yüzde 2583, aylık grafikte yüzde 335, haftalık grafikte ise yüzde 45 oranında yükseldi. Günlük bazda gördüğü yüzde 32’lik artış ile tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,37 dolara çıktı.

Bu yükseliş ADA’nın piyasa değeri bakımından da büyük bir sıçrama yapmasını sağladı ve Cardano coin artık piyasa değeri bakımından en büyük 3. kripto para konumunda yer alıyor. 41 milyar dolarlık piyasa değeri ile Binance coin’den (BNB) üçüncülüğü alan ADA’nın hemen üzerinde 172,6 milyar dolar ile Ethereum (ETH) bulunuyor. 35,3 milyar dolarlık piyasa değeri ile BNB de ADA’nın hemen altında yer alıyor.

https://ekonomidoktorunuz.com/piyasalar/kripto-para-sikayetleri-yuzde-8-bin-619-artti-20210228/

Şu anda, ADA’nın piyasa değeri 39.6 milyar dolar seviyesinde yer alıyor.

CARDANO (ADA) COIN NEDİR?

Cardano, kripto para göndermek ve almak için kullanılabilecek ADA kripto sistemine sahip bir platformdur. Bu kripto para, paranın geleceğini temsil eder ve kriptografi ile güvenli olması garanti edilen hızlı, doğrudan transferleri mümkün kılar.

Cardano yalnızca bir kripto para birimi değildir, her gün dünyadaki bireyler, kuruluşlar ve hükümetler tarafından kullanılan finansal uygulamaları yürütebilecek teknolojik bir platformdur. Platform, sistemde daha kolay güncelleme yapabilme ve yumuşak çatallanmalarla yükseltme yapılabilmesini kolaylaştıracak bloklar halinde inşa edilmiştir. ADA’yı yönetecek olan temel katmanının tamamlanmasının ardından, akıllı sözleşmeleri, ileride yapılacak ticaret ve işleri destekleyecek dijital yasal anlaşmaları ele almak için ayrı bir hesaplama katmanı yaratılacaktır. Cardano, herhangi bir merkezi olmayan fakat bunun yerine bir blok zincir üzerinde çalışan merkezi olmayan uygulamaları veya dapps (kullanıcıları ve tedarikçileri direkt olarak birbirine bağlayan sistem) hizmetlerini de yürütecektir.

https://ekonomidoktorunuz.com/piyasalar/kripto-paralar-ve-dijital-varliklarda-yeni-donemin-esigindeyiz-20210107/

Cardano’nun sunduğu yenilik, kullanıcıların ihtiyaçlarını düzenleyicilerin talepleriyle dengeleyecek ve mahremiyeti düzenleme ile birleştirecek şekilde olmasıdır. Cardano’nun vizyonu, yeni düzenlenmiş bilgi işlem tarzının, herkese adil finansal hizmetlere açık erişim sağlayarak daha fazla finansal katılımı sağlayacağıdır.

ADA TOKEN NEDİR?

ADA, Cardano’nun tokenıdır ve adını 19. yüzyıl matematikçisi Ada Lovelace’ten alır. ADA arzının yzüde 57,6’sı, Cardano’nun 62,2 milyon USD topladığı bir İlk Coin Arzında (ICO) dağıtılmıştır. Token hem dijital bir para birimidir hem de Cardano ağında işlemler yapmayı mümkün hale getirir. ADA sahipleri, aynı zamanda Cardano ağında bir paya da sahiptir ve bu pay staking ödülleri kazanmak için stake havuzlarında kullanılabilir. Cardano staking’i Binance Earn aracılığıyla da yapılabilir.

Cardano’nun yerel para birimi olan ADA, Cardano blockchaininde işlem yapmak için kullanılır. Ada ve Cardano arasındaki ilişki, ether (ETH) ile Ethereum’unkine çok benzerdir.

https://ekonomidoktorunuz.com/yatirim/kripto-parasi-olanlara-5-onemli-tavsiye-20191015/

KURUCUSU CHARLES HOSKINSON

Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson’dur. Blockchain geliştiricisi ve Blockchain’de birden fazla kilit projede ortak kuruculuk yapan isimlerin başında gelmektedir. Charles, Cardano’nun yanı sıra, Ethereum ve Ethereum Classic’in de kurucuları arasındadır. Charles Hoskinson 2013 yılında, EOSIO‘nun kurucu ortağı Dan Larimer ile birlikte, ilk blok zinciri ve kripto para birimi başlangıcı olan Invictus Innovations’ı başlattı.

ADA NEDEN YÜKSELİYOR?

Cardano’nun yükselişinin ardında 1 Mart itibari ile ana ağda kullanıma sunulacak ve halihazırda test ağında çalışan Mary güncellemesi bulunuyor. Mary güncellemesi ile geliştiriciler Cardano ağında token’lar oluşturmaya başlayabilecek. Bu durumda da Cardano talebinin artması bekleniyor.

Mary’nin test ağında kullanıma başlaması bile o dönemde fiyatı arttırmıştı. Topluluk, 1 Mart itibari ile Mary’nin ana ağda kullanıma sunulacağını açıkladıktan sonra piyasada genel bir düşüş yaşansa da, ADA düşüşe direnerek son 24 saat içinde iyi bir performans sergiledi.

Cardano nedir? (ADA) Başlangıç ​​Kılavuzu

Cardano, rakip kanıtı blok zincirlerinden biri olan, ADA kripto para biriminin sahiplerinin ağını çalıştırmalarına ve yazılım kurallarındaki değişiklikleri oylamalarına yardımcı oluyor.

Benzer şekilde, geliştiriciler Cardano blok zincirini, özel programlama mantığı (akıllı sözleşmeler) ve bina programları (merkezi olmayan uygulamalar) çalıştırma dahil olmak üzere tanıdık özellikler için kullanabilirler.

 

Ancak Cardano, tasarıma yönelik araştırma odaklı bir yaklaşımı vurgulayarak, teknolojisinin benimsenmesini sağlayacağına inandığı akademik bir titizliğe ulaşmayı hedefleyerek diğer projelerden farklıdır.

Bu nedenle, Cardano yeni çığır açan özellikler vaat etmeyebilirken, kullanıcılar ve geliştiriciler kripto para biriminin, kodunun matematiksel olarak doğrulandığı bir süreç olan bilimsel araştırma ve resmi doğrulamaya dayalı çekici optimizasyonlar sunduğunu görebilirler.

Örneğin, mutabakat algoritması Ouroboros, resmi bir inceleme süreci tarafından “kanıtlanabilir şekilde güvenli” kabul edildi. Ek olarak, Cardano’nun kodu, bankacılık ve savunma sektörlerinde yaygın olarak kullanılan, resmi olarak belirlenmiş Haskell programlama dilinde yazılmıştır.

https://ekonomidoktorunuz.com/piyasalar/yatirimcilarin-yeni-guvenli-limani-bitcoin-20210120/

Cardano’yu kuran şirket olan IOHK, 2020 itibariyle, teknolojisini özetleyen ve bu süreçte küresel üniversitelerle ortaklıklar kuran 60’tan fazla akademik makale yayınladı.

Cardano ekibi artık bu araştırmayı resmi web sitesinde yayınlıyor ve burada daha az teknik kullanıcıyı blog gönderileri ve videolar aracılığıyla yol haritasının durumu hakkında güncel tutuyor.

Cardano’yu kim yarattı?
Cardano, 2017 yılında teknoloji uzmanları Charles Hoskinson ve Jeremy Wood tarafından oluşturuldu.

İki kurucu ortak arasında en yüksek profilli olan Hoskinson, Ethereum’un (ETH) kurucularından biridir ve proje için planlanan kar amacı gütmeyen bir kuruluşun CEO’su olarak kısaca görev yaptı.

Cardano bugün üç ayrı ve bağımsız kuruluş tarafından sürdürülmektedir.

Bunlar şunları içerir:

Cardano Vakfı – İsviçre merkezli, kar amacı gütmeyen bu kuruluş, Cardano blok zincirinin gelişimini denetlemekten ve denetlemekten sorumludur.
IOHK – Hoskinson ve Wood tarafından ortaklaşa kurulan IOHK, Cardano’yu kurdu ve Cardano’nun ağını işletmek için kullandığı kanıt kanıtı algoritması Ouroboros’u tasarladı.
Emurgo – Şirket, girişimleri ve daha büyük kuruluşları Cardano’nun teknolojisini benimsemeye teşvik etmekle görevli.
Piyasaya sürüldüğü sırada, yaklaşık 31 milyar ADA oluşturuldu ve bunun yaklaşık 26 milyarı, satışı yönetmek için tutulan Japonya merkezli bir şirket tarafından yatırımcılara satıldı. Katılımcılar, daha sonra yazılımın sürümünde ADA ile değiştirilebilecek kuponlar satın alabildiler.

Kalan 5 milyar ADA, IOHK, Emurgo ve Cardano vakfına dağıtıldı.
Cardano nasıl çalışır?

Cardano’nun birincil kullanım durumu, yerel kripto para birimi ADA’da işlemlere izin vermek ve geliştiricilerin, onun tarafından desteklenen güvenli ve ölçeklenebilir uygulamalar oluşturmasını sağlamaktır.

Cardano Blok Zinciri

Cardano blok zincirinin kendisi iki katmana ayrılmıştır:

Cardano Hesap Görme Katmanı (CSL) – CSL, ADA’yı hesaplar arasında aktarmak ve işlemleri kaydetmek için kullanılır.
Cardano Hesaplama Katmanı (CCL) – CCL, geliştiricilerin fonları programlı olarak taşımak için yararlanabilecekleri akıllı sözleşme mantığını içerir.
Ayrıca, Cardano yazılımını çalıştıran bilgisayarlar üç düğümden biri olarak katılabilir.

mCore düğümleri – ADA tokenlerini stake edin ve blockchain yönetimine katılın
Aktarma düğümleri – mCore düğümleri ve genel internet arasında veri gönderin
Uç düğümleri – Kripto para birimi işlemleri oluşturun.
Cardano, 2017’den bu yana, ADA kripto para biriminin ilk kez transferini sağlayan Byron ve kullanıcıların yazılım değişiklikleri için geliştirmeyi nasıl finanse edebileceklerine dair yeni bir model sunan Voltaire dahil olmak üzere 5 büyük platform yükseltmesi gördü.

Ouroboros nedir?

Orobouros, ağın güvenliğini sağlamak, işlemleri doğrulamak ve yeni basılmış ADA’yı kazanmak için Cardano yazılımını çalıştıran bilgisayarlar tarafından kullanılan kanıtı (PoS) fikir birliği algoritmasıdır.

Ouroboros, zamanı, çağların kapsayıcı zaman çerçeveleri olduğu ve aralıkların, dönemler içinde 20 saniyelik artışlar olduğu çağlara ve aralıklara böler.

Her slot içinde rastgele bir slot lideri seçilir ve blok zincirine eklenen blokları seçmekten sorumludur. Slot lideri olmak için yalnızca mCore düğümleri seçilebilir.

Ouroboros, blok zincirine eklenen iki tür bloğu etkinleştirir:

Genesis blokları: Çağla ilişkili tüm slot liderlerinin listesini içerir ve bir dizi ana blok içerir
Ana bloklar: Tüm işlem bilgilerini, yazılım güncellemeleri için önerileri ve bu güncellemeler için oyların listesini içerir.
Dönem sona erdiğinde, önceki slot liderleri bir sonraki dönemin slot liderlerini seçerler.

Oylar, her slot liderinin, Cardano ekibinin yeni slot liderlerinin seçilme rasgeleliğini artırdığını söylediği bir

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.