DOLAR 32,4532
EURO 34,7754
ALTIN 2480,325
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsaya 2 yeni tedbir getirildi, süre 1 aya çıkarıldı

Borsaya 2 yeni tedbir getirildi, süre 1 aya çıkarıldı
10.11.2021
A+
A-

Borsa İstanbul, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi’nde (VBTS) çeşitli değişikliklere gitme kararı alındığını duyurdu.

Konuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıklamada, VBTS’nin değişen piyasa koşulları çerçevesinde geliştirilerek etkinliğinin artırılması amacıyla SPK ve BİST tarafından alınan kararlar ışığında, VBTS’ye yeni tedbilerin eklenmesi, tedbir süresinin uzatılması gibi düzenlemeler yapıldı.

VBTS’YE 2 YENİ ÖNLEYİCİ TEDBİR EKLENDİ

Yapılan değişikliklerle, VBTS’ye 2 yeni önleyici tedbir eklendi. Halihazırda VBTS kapsamında uygulanan “Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı”, “Brüt Takas” ve “Tek Fiyat Yöntemi ile İşlem Görme” tedbirlerine ek olarak, “Emir Paketi” (Piyasa Emri ve Piyasadan Limite Emir Girişinin Kısıtlanması, Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması ve Emir Toplama Bilgi Yayınının Kısıtlanması) ve “Emir İletim Kanallarının Kısıtlanması (İnternet Emir Yasağı) olmak üzere 2 yeni tedbir eklendi. Böylece VBTS kapsamında uygulanacak tedbirlerin sayısı 3’ten 5’e çıkarılmış oldu.

Borsada nasıl yatırım yapılır? TIKLAYINIZ!

Yeni getirilen düzenlemelerle beraber VBTS kapsamında uygulanacak tedbirlerin uygulanma sırası ise “Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı”, “Brüt Takas”, “Emir Paketi”, “Tek Fiyatla İşlem Görme” ve “Emir İletim Kanallarının Kısıtlanması (İnternet Emir Yasağı) olarak belirlendi.

Söz konusu tedbirlerin uygulanmasına ilişkin KAP’ta yer alan açıklamada ayrıca “Diğer taraftan söz konusu tedbirlerden herhangi birinin veya bir tedbirin herhangi bir bileşeninin ilgili payın bulunduğu Pazarın/Platformun işlem esaslarında yer alması, SPK kararı, Borsa tedbiri veya başka bir sebepten dolayı uygulanıyor olması halinde, tedbirler uygulanmayan ilk tedbir aşamasından başlanarak sıra ile uygulanacaktır.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) nedir, ne iş yapar, SPK lisansı nedir? TIKLAYINIZ!

Buna göre Sistemde söz konusu tedbir aşaması oluştuğunda bu tedbirin uygulanmayan bileşenleri tanımlanacak veya sıradaki bir sonraki tedbir aşaması uygulanacaktır. Yeni sistemde de, mevcut uygulamada olduğu gibi herhangi bir tedbir uygulanırken sonraki aşama tedbirin oluşması durumunda önceki aşama tedbirlerin uygulanmasının bitiş tarihi, yeni tedbirin süresinin sonuna kadar uzayacaktır” ifadelerine yer verildi.

TEDBİR SÜRESİ 15 GÜNDEN 1 AYA YÜKSELTİLDİ

BİST ve SPK tarafından alınan karara göre, VBTS kapsamında hisselere getirilen tedbirlerin süresi mevcut düzenlemeye göre 15 gün olarak uygulanırken, yeni düzenlemeyle birlikte tedbir süresi 1 ay olarak uygulanacak. Hisselere önleyici tedbir uygulanacak durumlarda, tedbire konu olan pay yine mevcut uygulamada olduğu gibi, BİST tarafından piyasa kapanışının ardından KAP’a bildirilecek.

MSCI Nedir? MSCI Turkey Endeksi Nedir? TIKLAYINIZ!

Bu kapsamda VBTS yapılan güncellemeler, 15 Kasım 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak.

TEDBİRLER PAYIN İŞLEM ESASLARINDAN AYRI OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK

BİST açıklamasına göre, VBTS kapsamında hisselere getirilen tedbirler, pazar yapılanması, pazar değişimi, SPK kararı veya diğer nedenrlerle yürürlükte olan uygulamann geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam edecek.

Buna göre VBTS kapsamında oluşan ancak başka bir sebepten dolayı harici olarak uygulanan tedbirler aynı kapsamda VBTS tedbir süresi sona ermeden kaldırıldığında, bu durum VBTS tedbir süresini etkilemeyecek ve bu tedbir VBTS kapsamında süre sonuna kadar uygulanmaya devam edecek. Ayrıca tedbirler devam ederken yeni bir tedbir oluşması durumunda bir sonraki tedbir aşaması mevcut aşamaya göre belirlenecek.

Likidite nedir? TIKLAYINIZ!

Bu kapsamda üst pazara geçişlerde pay üzerindeki tedbirler tedbir süresi sona erene kadar uygulanmaya devam edecek ve payın dahil olduğu yeni pazarın ilgili işlem esasları tedbir süresi bittikten sonra uygulanmaya başlayacak. Payın daha alt bir pazara/platforma geçmesi durumunda ise paydaki tedbirlere ek olarak geçiş tarihinden itibaren yeni Pazarın/Platformun işlem esasları tanımlanacak.

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur? TIKLAYINIZ!

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.