DOLAR 32,5082
EURO 34,5596
ALTIN 2492,392
BIST 9548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsalarda yükselişi yeniden tetikleyecek hikayelere ihtiyaç var

Borsalarda yükselişi yeniden tetikleyecek hikayelere ihtiyaç var
21.04.2021
A+
A-

Küresel piyasalarda negatif görünüm, mevcut endişeler ile sürerken, Borsa İstanbul’da da BİST 100 endeksi güne yüzde 0,10 oranında düşüşle 1.363,87 puandan başladı

Küresel piyasalarda ekonomik veri akışı ve gündemi sakin seyrediyor. Salgın ve enflasyon kaynaklı endişeler sürerken, risk iştahını da baskılıyor. Geçen haftalarda ekonomik verilerdeki güçlü görünüm, küresel ekonomide toparlanma ve merkez bankalarına gözlerin çevrilmesine neden olmuştu.

Yurt içinde ise iç siyasetteki gelişmeler yakından izlenirken, vaka ve can kayıplarındaki artış ivmesi salgın cephesindeki duruma dikkat çekiyor. Mutasyonla birlikte yaşanan artışla yeni kısıtlamaların gelebileceğine yönelik kaygılar, kar realizasyonları, ABD-Rusya arasında devam eden gerginlik dün hisse senedi piyasalarında satışları artırdı.

BIST 100 Endeksi yurt dışındaki zayıf görünümün de etkisiyle dün günü yüzde 0,87 oranında değer kaybıyla 1.365,27 puandan tamamlarken, bankacılık tarafında önceki günün aksine değerlenme görüldü. ABD borsaları dün günü düşüşlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelilerinde satıcılı görünüm devam ediyor. Asya piyasalarında da aşağı yönlü bir eğilim izlenirken, Avrupa borsaları yükselişle açıldı.

BORSA İSTANBUL’DA YÜKSELİŞ İSTEĞİ DİRENÇLERE TAKILIYOR

Yurt içinde, düşüş eğilimini sürdüren BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 0,87 değer kaybıyla 1.365,27 puandan tamamladı. Dünya borsalarında, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında artan vaka sayıları, ABD-Rusya gerilimi, çip krizi, oynaklığı yüksek emtia fiyatları ve ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin fiyatlanmasıyla bu hafta başından itibaren satıcılı bir seyir izleniyor.

Analistler, veri gündemin sakin seyrettiği haftada pay piyasalarındaki zayıf görünümün devam ettiğini belirterek, yükseliş isteğinin güç kazanabilmesi için yatırımcıların küresel ölçekte yeni bir hikayeye ihtiyaç duyduğunu kaydetti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın, sürdürülebilir finansa ilişkin Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından düzenlenen bir etkinlikte yapacağı konuşmanın takip edilecek.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, 1.400 seviyesi teknik ve psikolojik açıdan öne çıkarken, aşağı yönlü hareketlerde belirsizliğe dikkat çeken analistler, bu seviyenin kritik direnç olduğunu hatırlatıyor.
1.400 desteğinin aşağı kırılması sonrasında dün de 1.370 desteğinin altına sarkan endekste, 1.357 puana kadar gerileme görülürken, kapanışın 1.370 desteğinin altında gerçekleşmesi 1.350 desteğini öne çıkardı. 1.385 seviyesinin yukarı yönlü kırılmadığı sürece tepkilerin alımlarının kalıcı olmayacağının altı çiziliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veri gündemi sakin olurken, yarın ECB izlenecek. 10.00’da yurt içinde şubat ayı tarımsal girdi fiyat endeksi, 11.30’da İngiltere, mart ayı konut fiyat endeksi ve 17.30’da ABD, haftalık ham petrol stokları gelecek.

BİST 100 endeksi gün %0,10 oranında düşüşle 1.363,87 puandan başladı.
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1,40 puan ve yüzde 0,1 değer kaybederek 1.363,87 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,29 ve holding endeksi yüzde 0,22 azalış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,74 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 2,10 ile turizm oldu.

 

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

Küresel piyasalarda, risk fiyatlamalarının etkisini artırması ile negatif bir seyir izleniyor. Geçen hafta rekor kıran gelişmiş ülke borsalarında kar satışlarının da etkili olmasıyla borsalarda yüzde 2’leri aşan kayıplar görülürken, sektör bazlı ayrışmaların da artması dikkati çekiyor.

ABD’de dün, gündemin odağında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın 8 Nisan’da Cumhuriyetçi Senatör Rick Scott’ın artan enflasyon endişelerine yanıt olarak kaleme aldığı mektupta, enflasyon hedefinin önemli ölçüde aşılmasına izin vermeyeceklerini belirttiği ifadeler yer aldı.

Fed’in maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine bağlılığını vurgulayan Powell, 1960’lar ile 1970’lerdeki yüksek enflasyon deneyiminden alınan dersleri ve bu deneyimin tüm Amerikalılar için yarattığı yükleri iyi anladıklarını, bu türden enflasyon baskılarını beklemediklerini ancak ortaya çıkarsa bu tür baskıları ele alacak araçlara sahip olduklarını bildirdi. Veri gündeminin zayıf olmasının etkisiyle genel olarak piyasalarda iç dinamikler öne çıkarken, özellikle ulaşım ve turizm hisselerinde sert kayıplar görüldü. Bu gelişmelerle Dow Jones endeksi yüzde 0,75, S&P 500 endeksi, yüzde 0,68 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,92 değer kaybetti.

Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) dün yayımlanan “Banka Kredi Anketi” raporunda, Euro Bölgesi’nde bankaların, ilk çeyrekte şirketler için kredi şartlarını sıkılaştırdığı ve ikinci çeyrekte daha da sıkılaştıracağı belirtildi. Aşı tedariki ile gelişmelerin yatırımcıların odağında bulunduğu Avrupa borsalarında, kayıplar çoğunlukla yüzde 2’yi aştı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,09, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,44 ve Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 1,55 azalarak düşüş kaydetti.

ABD ve Avrupa borsalarındaki negatif seyir çoğunlukla Asya piyasaları üzerinde de etkili olurken, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, ABD Başkanı Joe Biden’ın daveti üzerine İklim Zirvesi’ne katılacağı haberi sonrası Şanghay bileşik endeksi pozitif ayrıştı. Kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,4 değer kaybetti.

Avrupa borsaları güne yükselişle başladı. Açılışın ardından, Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0.4, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0.3, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0.3, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0.3, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 0.6 ve İtalya’da FTSE MIB endeksi yüzde 0.6 değer kazandı.

Küresel enerji dönüşümü yatırımları 500 milyar doları aştı

Küresel piyasalarda karışık görünüm sürüyor

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur?

Borsadan para kazanmak mı ama nasıl?

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.