DOLAR 32,445
EURO 34,4567
ALTIN 2485,061
BIST 9679,8
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsalarda düzeltme beklentisi artıyor

Borsalarda düzeltme beklentisi artıyor
14.09.2021
A+
A-

Küresel borsalarda aşırı derecede yükselen hisse senetleri fiyatları analistlere göre yakın zamanda bir düzeltme dönemini kaçınılmaz hale getiriyor. Analistler 3. çeyrek için bilanço beklentilerini de düşürüyor

Pandemi krizi sonrasında mali ve parasal desteklerle ciddi bir ralli yapan küresel borsalar için rekor günlerinin sonu gelmiş olabilir. Analistler ABD’de ralli boyunca aşırı değerlenen hisselerde hisse başı kazanç oranlarının sürdürülemez hale geldiğini belirtiyor.

MarketWatch’un haberine göre borsa araştırmaları şirketi DataTrek’in Kurucu Ortağı Nicholas Colas geçtiğimiz gün paylaştığı notta, “Bunu şimdilik çok büyütmek istemiyoruz ancak Wall Street analistleri aslına bakılırsa geçtiğimiz hafta S&P 500 Endeksi’nde 2021’in üçüncü çeyreği bilanço beklentilerini düşürdü. Bu durum düşük büyüme rakamlarıyla birlikte borsalarda daha fazla volatiliteye neden olabilir” ifadelerine yer verdi.

Colas’ın piyasa notuna göre geçen hafta üçüncü çeyreğe ilişkin analistlerin bilanço beklentilerini revize etmeleri sanayi ve ham madde sektörlerine ilişkin yeni analizlerden kaynaklanıyor. S&P 500 hisselerinin mevcut değerlemelerini göz önünde bulunduran DataTrek ABD hisse senetlerinin yükselen bilanço beklentilerine ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor.

Borsa uzmanı konuyla ilgili notunda, “Özkaynak yatırımlarını hafifletmek iyi bir fikir olabilir. Yakın vadede borsalar dalgalı olacak biçimde şekilleniyor” dedi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz gün ABD borsalarında S&P 500 Endeksi %0,23’lük yükseliş kaydetti ve 5 seanstır süregelen negatif seyrini kırdı. Korona virüsün delta varyantının ekonomik toparlanmayı yavaşlatabileceği endişeleri geçtiğimiz hafta endeksin %1,7 oranında düşmesine neden olmuştu.

Colas, FactSet verilerine dayanarak, geçen haftanın sonunda Wall Street analistlerinin S&P 500 için hisse başına üçüncü çeyrek kazançlarının bir önceki hafta tahmin edilenden 49,23 dolar veya hisse başına 0,07 dolar daha az olacağını tahmin ettiğini yazdı. Borsa uzmanı, “Analistler 2020’nin 2. çeyreğinden bu yana tahminlerinde ısrarla daha çekingen olsa da beklentilerini (hafif de olsa) düşürdüklerini görmek hala endişe verici” açıklamasında bulundu.

Kanada merkezli global yatırım bankası RBC Capital Markets Pazartesi günü yayınladığı raporda S&P 500 için hisse başına kazanç tahminini 200 dolara yükselttiğini belirterek endeks için yıl sonu hedefini de 4.325’ten 4.500’e taşıdı. Banka ayrıca gelecek yıl için 4.900 fiyat hedefi getirirken 2022 hisse başı kazanç tahminini de 222 dolara yükseltti.

Ancak RBC Capital’ın ABD Hisse Senetleri Stratejisi Başkanı Lori Calvanisa ve ekibinin kaleme aldığı raporda, “Borsalar için izlediğimiz önemli risklerden birisi ve bizim uyarımız S&P 500 hisse başı kazanç büyümesinin 2022’nin başlarında negatife dönme olasılığıdır” ifadelerine yer verdi.

“Ekonomik resesyondan endişe etmiyoruz” diyen stratejistler, “S&P 500 için hisse başı kazanç büyümelerinin 2022’nin başlarında borsaların tolere edebileceğinden daha zayıf olması ihtimalini” izlediklerini belirtiyorlar.
Wall Street bankaları, ABD borsalarında aşırı gergin hale gelen hisse senedi değerlemeleri nedeniyle yaklaşan bir düzeltme konusunda uyarılarda bulunuyor. RBC de yıl sonuna kadar geri çekilme riski görmekle birlikte, raporuna göre bunu “satın alma fırsatı” olarak değerlendirdikleri belirtiliyor.

DataTrek, beklenen volatilite dönemine rağmen S&P 500’ün bu yıl sonunda rekor seviyesinin üzerine çıkabileceğine dair “güvenini” dile getirdi. Firmanın yatırımcı notunda, üçüncü çeyrek bilanço beklentileri “durgunlaşmış” olsa da ABD’nin büyük sermayeli hisse senetlerinin genel beklentileri aşmak için hala yeterli bilanço gücüne sahip olduğu değerlendiriliyor.

Colas, “Bu durum mevcut piyasa duyarlılığına yardımcı olmayacaktır. Eylül ayında borsaların istikrarsız olmasını bekliyoruz” dedi.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.