DOLAR 32,3558
EURO 34,9948
ALTIN 2324,128
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsada ucuz kalmış hisseler için yatırım zamanı mı?

Borsada ucuz kalmış hisseler için yatırım zamanı mı?
10.12.2020
A+
A-

Borsada ucuz kalmış (değerinin altındaki) hisseler için yatırım zamanı mı?

Değerinin altındaki hisselere yönelen yatırımcılar için son on yıldaki yatırımlar verimli olmamıştı. Ancak yatırım danışmanlığı şirketi GMO’nun varlık yöneticileri değer hisselerine yönelik yeni kısa-uzun vadeli stratejilerin borsadaki büyüme balonundan avantaj sağlanması için uygun bir yöntem olduğunu belirtiyor.

Marketwatch’un haberine göre GMO varlık yöneticileri Ben Inker ve John Pease firmanın yatırım notunda, “Değer hisseleri için gerçekten cehennem gibi bir dönemdi. Yıllardır yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattıktan sonra değer hisseleri 12 aylık en kötü performansını gerçekleştirdi” ifadelerine yer verdi.

Değer hisseleri, asıl değerinin altında işlem gördüğü çeşitli göstergelerle anlaşılan şirket hisseleri anlamına geliyor. Büyüme hisseleri ise rakiplerine göre gelir ya da bilanço alanlarında daha hızlı büyüyerek yüksek performans göstermesi beklenen şirket hisselerini tanımlıyor. Büyüme hisselerinin yükselişiyle birlikte değer hisseleri geride kalıyor.
Efsane yatırımcı Jeremy Grantham’ın kurucuları arasında bulunduğu yatırım danışmanlığı şirketi GMO, borsalarda uzun süredir devam eden büyüme hisseleri yükselişinin bir balon piyasası oluşturduğunu belirtti.

Borsadaki büyüme balonundan faydalanacak strateji: Özkaynak Dislokasyon Stratejisi

GMO’nun Varlık Tahsisi Birimi Başkanı Inker, firmalarının bu balonun patlamasından faydalanmayı amaçlayan kısa-uzun vadeli yeni stratejisi olarak ‘Özkaynak Dislokasyon Stratejisi’ni ortaya koydu. Söz konusu strateji ucuz hisseleri uzun vadeli, pahalı hisseleri ise açığa satış perspektifinden izlemeyi öneriyor. Yatırım uzmanına göre büyüme endekslerinin yükseldikçe ağırlaşan doğası gereği teknoloji ve internetle ilişkili olan dev sermayeli hisse senetleri daha kırılgan bir yapı kazanıyor.

Üçüncü çeyreğin sonunda Apple Russell 1000 Büyüme Endeksi’nin tek başına %11’ini oluşturuyordu. Bunun yanında dev teknoloji şirketleri; Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Microsoft (FAANGM) ise endeksin yaklaşık %40’ını temsil ediyordu.

“Aşırı değerlenmiş şirketler bile daha iyi performans gösterebilir”

Inker yatırımcı notunda, “Apple’ın veya FAANGM’in önemli ölçüde aşırı değerlendiğini düşünüyorsanız bile, bu gerçeğe rağmen daha iyi performans gösterebileceklerine ilişkin ciddi bir ihtimalleri mevcut. Neden bir ya da birkaç şirkette oluşacak bir hatanın tüm strateji performansınızda bir delik açmasına izin veresiniz ki?” ifadelerine yer verdi.
Yatırım uzmanı söz konusu yaklaşımın hem tek tek hisse ağırlıklarını hem de endüstri, sektörler ve diğer getiri faktörleri nezdindeki net sapmalarını boyutunu sınırlamak olduğunu söyledi.

Inker, hala ortalama değerlere geri dönüş kavramına inanan yatırımcılar için, uyguladıkları stratejinin zaten bir değer sapmaları içine inşa edilmiş bir portföyü hızlı bir şekilde değerlendirmenin bir yolu olabileceğini söyledi.

Ortalama değerlere geri dönüş konseptine inanmayan yatırımcılar içinse Inker, görece değerlemeler sabit kaldığı takdirde, değer, büyüme oranlı ve açığa satış, uzun vadeli büyüme, oranlı portföylerin bir miktar daha iyi getiri sağlayacağını belirtti. Eğer değerlemeler yükselirse söz konusu portföy stratejisi bir miktar kayıp verebilir. Ancak Inker geniş çerçevede bu kayıpların küçüleceğini belirtiyor.

Yasal Uyarı: Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
52 ⁄ 26 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.