DOLAR 32,5191
EURO 34,8908
ALTIN 2443,186
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsada kar satışları yaşanma riski yükseldi

15.04.2020
A+
A-

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende yurtdışı borsalarda yaşanacak olası kar satışlarında BIST’te daha güçlü kar satışları oluşmasının beklendiği belirtiliyor.

Güne alıcılı başlangıç yapan BIST-100 endeksi yurtdışı borsalardaki güçlü pozitif eğilime paralel yükselişini güçlendirerek günü %2,23 artışla 98.550’den kapattı. Bankacılık endeksi %1’lik yükselişle negatif ayrışmaya devam etti.

Yurtdışı borsalar Kovid-19 salgının yayılmasının yavaşlayacağı ve Trump’ın ekonomiyi Mayıs ayında açacağı beklentisiyle ABD borsaları öncülüğünde yükselişine devam etti.

BIST, TL’deki değer kaybı ve negatif ayrışmaya rağmen havacılık sektörü hisseleri öncülüğünde yurtdışına paralel yükseldi. Böylece BIST 100 Endeksi Mart ayında gördüğü dip seviyelerden %20 üzeri yükseliş gerçekleştirmiş oldu. BIST’teki güçlü pozitif eğilime karşın CDS’ler 560 seviyeleriyle yüksek seyrine devam ediyor.

Yurtiçinde kısa vadede Fed ya da G-20 ülkeleriyle bir Dolar Swap anlaşması yapılıp yapılmayacağına ilişkin gelişmeler takip edilecek. Swap yoluyla dolar likiditesi sağlanamaması TL’de değer kayıpları ve negatif ayrışmanın devam etmesine neden olabilir. TL’deki değer kayıplarının ve tahvil faizlerindeki yükselişin devamıyla birlikte bankacılık endeksinde negatif ayrışma devam edebilir.

VIX endeksi düşüşüne devam ederek 38 seviyelerine gerilerken, volatilite düştükçe başta ABD borsaları olmak üzere yükseliş eğiliminin düşük momentumla da olsa devam etmesi beklenmektedir. Ancak endeksin tekrardan 45 seviyesi üzerine yönelmesi volatilitenin tekrar yükselmeye başladığına işaret edeceği için başta ABD borsaları olmak üzere borsalarda satış baskısının tekrar güçleneceğine işaret edecektir. Piyasalar için Kovid-19 salgının yayılma hızı önemli bir gösterge olarak takip edilmeye devam edilecek.

Borsalarda yaşanan güçlü tepki yükselişi sonrası kısa süreli kar satışları yaşanma riskinin yükseldiğini düşünüyoruz. Benzer şekilde yurtdışı borsalarda yaşanacak olası kar satışlarında BIST’te daha güçlü kar satışları oluşması beklenir. Ancak Swap anlaşması konusunda pozitif gelişmeler olması durumunda BIST’in pozitif ayrışarak yükselişini devam ettirmesi beklenir.

Bugün veri tarafında ABD’de açıklanacak perakende satışlar, Empire imalat endeksi, sanayi üretimi ile kapasite kullanım oranı takip edilecek. Çok zayıf veriler gelmesi resesyonun derin şekilde yaşanacağı beklentisiyle borsalarda kar satışlarını tetikleyebilir. ABD vadelileri BIST kapanışına pozitif seyir izlerken, Asya borsalarında karışık bir seyir var. Endeksin güne pozitif eğilimle başlaması beklenmektedir. Endeks yükseliş eğilimi devam ettirse de güçlü tepki yükselişi sonrası yükselişlerin kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini ve kar satışları yaşanma riskinin yükseldiğini düşünüyoruz.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
30 ⁄ 15 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.