DOLAR 32,2779
EURO 34,9529
ALTIN 2446,121
BIST 10173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsada açığa satış yasağı kalkması bekleniyor

29.06.2020
A+
A-

Borsa İstanbul’da 28 Şubat’tan bu yana dört aya yakın zamandır süren açığa satış yasağının kalkması bekleniyor.

Sermaye Piyasası Kurulu, Mart başında yaptığı açıklamayla ikinci bir duyuraya kadar yasağın süreceğini açıklamıştı.

NTV haberine göre, Takasbank’ın yeni bir otomasyon sistemini devreye almak için hazırlık yapıyor. Sistemin devreye alınmasıyla açığa satış yasağının ilk etapta endeks 30 kağıtları ile kaldırılması bekleniyor.

Otomasyon sistemi ile satış emirleri bundan sonra bir kez girilecek ve iptal edilene kadar hergün otomatik olarak yenilenecek. Bu sayede aracı kurumların operasyonel yükleri hafifleyecek, maliyetleri azalacak, piyasada sağlıklı fiyat oluşumu sağlanacak.

BORSADA AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ NE DEMEK?

Borsada açığa satış işlemi sahip olunmayan finansal varlıkların ya da sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eden bir işlem türüdür. Satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış sayılır.

Açığa satış işlemi fiyatların düşeceği beklentisi ile daha yüksek fiyattan varlığı satıp daha düşük fiyattan yerine konması mantığına dayanır. Yatırımcı yüksekten sattığı sermaye aracını düşük fiyattan alma umudu ile ödünç olarak satış yapar.  Daha düşük fiyattan alım yaparak pozisyonu kapadığında ise kara geçer.

Bu işlem hisse piyasasında açığa satış olarak adlandırılır. Türev piyasalardaki karşılığı ise satım (short -kısa) emridir.

Açığa satış emri verirken nelere dikkat etmeli?

İlk olarak borsada açığa satış işlemi ile ilgilenmek isteyen her bir birey, iyi bir borsa bilgisine sahip olmalıdır. Borsa bilgisi aracılığı ile açığa satış işleminin hangi zaman aralıklarında kullanılabileceğini tespit edebilecektir. Borsa bilgisini doğru bir biçimde bilmeniz, fiyatların eğilim yönünün oldukça istikrarsız olmasıdır. Eğer fiyatların dalga yönünü belirleyebilirseniz, borsada açığa düşüş işlemi aracılığı ile meydana gelen düşüşlerden yüksek miktarlarda gelir elde edebilirsiniz.

Çoğu kişinin de bildiği üzere değer kaybetme riski olan hisseler, çoğunluk tarafından tercih edilmemektedir. Bunun sebebi, bu hisse türlerinin hiçbir şekilde kar getirmediği gibi bir de üstüne zarar ettirmesidir. Bu nedenle eğer elinizde değer kaybeden hisseye sahipseniz ve değeri git gide düşüyorsa zaman kaybetmeden satmalısınız. Eğer satmazsanız da uzun vadede elinizde tutarsınız. Borsada açığa satış işlemi ile değeri düşen hisse senetlerinden de kar edilmektedir. Bu işlem türü ile her türlü kazanca kapılarınızı sonuna kadar açmanız gerekmektedir.

Borsada Açığa Satış İşlemi ile Nasıl Kar Elde Edilir?

Borsada açığa satış işlemi büyük ölçüde risk barındırmaktadır, fakat eğer borsa hakkında doğru bilgi birikimine sahipseniz, kısa süre içerisinde borsada açığa satış işlemi ile yüksek oranda kar elde edebilirsiniz. Borsada açığa satış işlemi ile kar elde edebilmek için hisse senetlerini izlemelisiniz.

İlk başlangıçta yüksek fiyatlar ile açığa satılan hisseler, zaman içerisinde değerini kaybetmektedir. Bu düşüşü dikkatli takip ettiğiniz takdirde hisse senetlerini daha düşük fiyatlar ile satın alabilirsiniz. Arada oluşan fark, net olarak kar payını temsil etmektedir. Düşükken almış olduğunuz hisse senetlerini, yükseldiği zaman satışa koyarak karınızı ciddi anlamda arttırmanız mümkün olacaktır. Borsada açığa satış işlemi çok riskli olsa da kar payı da bir o kadar yüksektir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
35 ⁄ 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.