DOLAR 32,5669
EURO 34,9107
ALTIN 2421,736
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsa İstanbul’da enflasyon sonrası yükseliş

Borsa İstanbul’da enflasyon sonrası yükseliş
05.07.2021
A+
A-

Enflasyon verisine odaklanan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi güne hafif bir gerileme ile başlarken, sonrasında yükselişe geçti

Küresel piyasalarda geçen haftalarda görülen risk iştahındaki azalma ve dalgalanma, öncelikle Fed üyelerinin şahin tondaki görüşleri kaynaklı olurken, piyasalarda gözler bu tarafta olmaya devam ediyor. Verilerin ışığında ekonomilerdeki toparlanma umut verirken, merkez bankalarının izleyeceği yol haritası da piyasaların ana gündeminde yer almaya devam ediyor. Korona virüs salgınında Delta varyantı endişeleri artırırken, aşılama ve tedbirlerdeki azalma, yaz mevsiminin de etkisiyle dengeleyici olurken, yakında izlenmeye devam ediyor. Piyasalarda yeni haftaya başlarken, yurt içinde haziran ayı enflasyon rakamları öne çıkıyor. ABD’de ise bugün piyasalar kapalı olacak. Bugün yurt içinde Erdoğan başkanlığında toplanacak kabine toplantısı da gündemde yer alırken, aşılama ve bayram tatilinin süresi öne çıkıyor.

Geçen hafta odak noktasındaki veri olan, ABD’de tarım dışı istihdam verisi, beklentilerin üzerinde gelirken, işsizlik oranı ise beklentilerin tersine yükseliş kaydetti. Küresel borsalarda haftanın son işlem gününde dalgalı bir fiyatlama yaşandığı gözlendi. BIST 100 Endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,28 oranında sınırlı bir yükselişle 1.376,67 puandan tamamlarken, bugün açılışın hemen ardından gelen enflasyon verisi beklentileri aşmasına karşın endekste yukarı yönlü bir seyir izleniyor. ABD borsaları cuma gününü yükselişle tamamlarken, bugün tatil nedeniyle kapalı olacak. Asya piyasaları da haftaya yön arayışı ile başladı. Avrupa borsaları düşüşle açıldı.

BORSA İSTANBUL

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, cuma günü alıcılı bir seyir izleyerek yüzde 0,28 oranında değer kazancı ile günü 1.376,67 puandan tamamladı. Analistler, yurt içinde bugün enflasyon, cuma günü ise cari işlemler dengesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları anketinin takip edileceğini belirtirken, ABD’de resmi tatil nedeniyle piyasaların kapalı olacağını ifade ederek Avrupa’da hizmet sektörü PMI verilerinin izleneceğini söyledi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksi, geçen hafta genelinde yüzde 1.09 oranında gerilerken, 200 GHO ve uzun vadeli yükseliş trendi üzerinde kapanış yaparak, tepki hareketinin devamına işaret ediyor. Endeksin 1.381 seviyesini artan hacimle yukarı kırması halinde yükselişin 1.400-1.403 aralığı ilk hedef olmak üzere 50 GHO’nın geçtiği 1.418-1.420 aralığına doğru devam etmesi bekleniyor. 1.373 kritik desteği üzerinde ise kalıcı olunamazsa 1.349 desteği öne çıkarken, daha aşağıda ise 1.335 ve 1.308 destekleri gündeme gelecek. Gün içinde 1.372-1.373 seviyesi ve altına sarkmalarda alım fırsatına, 1.394 ve üzerine düşük hacimli yükselişlerin de ise trade amaçlı satış fırsatına işaret ettiği belirtilirken, kısa vadeli göstergelerdeki güçlenme eğilimi endekste tepki yükselişinin devam edeceğine işaret ediyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek verilerde öne çıkanlar ise, 10.00’da Türkiye, haziran ayı TÜFE ve Yurt içi ÜFE olurken, sonrasında haziran ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI izlenecek. 10.55’te Almanya, 11.00’de Euro Bölgesi ve 11.30’da İngiltere verisi açıklanacak.

Kritik haziran enflasyonu açıklandı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,05 azalışla 1.375,97 puandan başladı.
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 0,69 puan ve yüzde 0,05 değer kaybederek 1.375,97 puana indi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,08 gerilerken, holding endeksi yüzde 0,07 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,43 ile finansal kiralama, faktoring, en çok değer kaybeden yüzde 0,81 ile turizm oldu.

Başkent Doğalgaz ve Anadolu Efes sorusu

Zeynep Tümer Kervansaray hisselerini aldı

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) çarşamba yayımlanacak toplantı tutanaklarını beklerken, yurt içinde bugün açıklanacak enflasyon verisi takip ediliyor.

Fed’in geçen hafta piyasaların odağına yerleşen sözle yönlendirmeleri ve cuma günü ABD’de açıklanan istihdam verileri sonrası bu hafta, çarşamba yayımlanacak Fed Açık Piyasa Komitesi’nin toplantı tutanakları bekleniyor.

Analistler, Fed’in toplantı tutanaklarında gelecek dönem para politikasına ilişkin ipuçlarının aranacağını belirterek, varlık alımlarının azaltılması, faiz artışının başlangıcına ilişkin üyelerin beklentileri ile enflasyon ve iş gücü piyasalarına ilişkin görüşlerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında bazı bölgelerde etkisini artıran delta varyantına ilişkin haber akışı da gündemi meşgul ederken, piyasalarda sektör ve ülke bazlı ayrışmaların artması dikkati çekiyor.

ABD’de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan istihdam verileri, ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserliği artırdı. Tarım dışı istihdam, haziranda 850 bin ile son 10 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Veri sonrası dolar endeksi 92,7 ile yaklaşık 3 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından düşüşe geçerek, günü yüzde 0,4 azalışla 92,2’den tamamladı.

ABD borsasında ise rekorlar görüldü. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,44, S&P 500 endeksi yüzde 0,75 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,81 değer kazanarak günlük ve haftalık kapanış rekorlarını kırdı.

Avrupa tarafında, Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeler, geçen hafta ana gündem maddesi oldu. Bazı ülkeler, delta varyantının yoğun görüldüğü İngiltere’ye yönelik seyahat kısıtlamalarını gündeme alırken, Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran delta varyantına ilişkin açıklamasında yeni vakaların yaklaşık 5’te 1’inde görüldüğünü bildirdi.

Bu gelişmelerle risk algısının yükseldiği Avrupa borsalarında haftalık bazda karışık bir görünüm izlendi. Cuma günü Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,30 yükselirken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,03, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,02 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,01’lik sınırlı değer kayıpları ile günü tamamladı.

Asya piyasaları yeni haftaya karışık başladı. Açıklanan verilere göre hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Çin’de 55,1’den 50,3’e geriledi, Japonya’da ise 46,5’ten 48’e yükseldi. Avustralya’nın Sidney kentindeki delta varyantı salgını nedeniyle kapanma önlemlerinin iki hafta uzatılması gündeme geldi. Güney Kore ise başkent Seul’de maske yasaklarını gevşetme kararını iptal etti. Bu gelişmelerle kapanışa yakın, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 değer kaybederken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,4 yükseldi.

Avrupa borsaları, güne düşüşle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,25 azalışla 455 puan, Almanya’da DAX 30 endeksi 0,59 değer kaybıyla 15.558 puan oldu. İngiltere’de FTSE 100 endeksi önceki kapanışın hemen altında 7.121 puanda, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 0,40 azalışla 8.871 puanda, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,43 değer kaybıyla 6.524 puanda ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,38 düşüşle 25.183 puanda bulunuyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.