DOLAR 32,5326
EURO 34,941
ALTIN 2422,82
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsa çöküşünü öngörebilmek için 3 işaret

Borsa çöküşünü öngörebilmek için 3 işaret
19.04.2021
A+
A-

Borsaların ne zaman hangi yönde hareket edeceğini bilmek mümkün olmasa da borsa çöküşünün ilk aşamalarında görülen 3 işaretle tahminde bulunulabilir.

Eğer bir borsanın ya da piyasanın hangi yönde hareket edeceğini önceden bilme imkanımız olsaydı, oldukça fazla para kazanabilirdik. Elbette yasa dışı işlemler haricinde, borsaların geleceğinde neler olacağını bilmek mümkün değil. Tüm yatırım danışmanlığı sektörü ise müşterilerine paralarını nasıl yönetmeleri gerektiğini söyleyen tavsiyelerle dolu. Sektör profesyonelleri mevcut verileri analiz etmek için matematiksel modelleri kullanarak, en yüksek ihtimalli sonuçları belirliyor.

Şirket karları

Piyasalarda şirket karlarına yönelik beklentiler yukarı yönlü. Başka bir deyişle görünüm oldukça iyi. Yahoo’nun haberine göre, önde gelen şirketler bu dönemde büyük kar açıklamaları gerçekleştiriyor. CommSec’in raporuna göre S&P ASX 200 endeks grubundaki 141 şirket, 2020/21 yıllarında kar elde etti. Temettü ödemeleri ise geri dönüyor. Raporda, “zorlu bir döneme rağmen şirketlerin %86’sı Aralık ayına kadar geçen altı ayda oldukça makul karlar açıkladı” dendi. Şirketlerin %79’u ise temettü ödemesi gerçekleştirdi. Tüm işaretler, yıl boyunca olumlu bilançolar geleceğini gösteriyor.

Son 10 yılda en çok kazandıran yatırımlar için TIKLAYINIZ!

 

Ekonomi doğru yolda

Ekonomik veriler de olumlu yönde seyretmeye devam ediyor. borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, perakende satışları Mart ayında harcamaların artmasıyla birlikte %9,8 yükseldi. Ekonomistler, tüketicilerin 1,400 dolar değerindeki teşvik ödeneklerini almasıyla birlikte, %6,1’lik yükseliş beklentisi içindeydi ancak perakende verileri beklentilerin üzerine çıktı. İşsizlik başvuruları ise olumlu ekonomik görünümü yükseltti ve işsizlik başvuruları 576 bine gerileyerek korona virüs pandemisinin başlangıcından bu yana en iyi haftalık veriyi gösterdi.

Faiz oranları

Faiz oranları konusundaki riskler devam ediyor. Yatırımcılar ise artan harcamaların enflasyonu tetikleyerek faiz oranlarında yükselişe neden olmasından endişeli. Bu endişe ise piyasalarda yankı buluyor. Uzmanlar ve yatırımcılar merkez bankalarının faiz yükseltme kararını ne zaman alacağını tahmin etmeye çalışırken, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, son dönemde gerçekleştirdiği açıklamalarında, para politikalarında yakın zamanda değişiklik yapmayı planlamadıklarını söyledi.

Ancak ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirileri son dönemde %1,74 seviyesine ulaşarak son bir yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Uzun vadeli faizlerdeki bu artış ise yatırımcıların endişelerini yükseltiyor. Stockbrokers yükselen faiz oranlarını piyasaların Aşil tendonu olarak tanımlıyor. Bu durum ise piyasaların zirvesinden %10’luk bir düzeltmeyi tetikleyebilir. Teknoloji hisseleri, değerlemeleri yükselen faiz oranlarına karşı hassas olduğu için şimdiden darbe almış olsa da, hisselerin büyük bir bölümü konumlarını koruyor.
Yükselen faiz oranlarından ise bankaların fayda görmedi bekleniyor.

Yatırımcıları ne bekliyor?

Korona virüs pandemisi sürecinde hız kazanan online borsa işlem platformlarıyla artan bireysel yatırımcılar piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Bu koşullar altında piyasaların yükselişine devam etme ihtimali oldukça yüksek. Hükümet teşvikleri aktiviteyi yükseltmeye devam ediyor ve tüm dünyada merkez bankaları pandemi sürecinde benimsedikleri para politikalarını sürdürüyor. Ancak borsalara görülen bu ütopyanın sonsuza kadar devam etmesi mümkün değil.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.