DOLAR 32,5928
EURO 34,7473
ALTIN 2502,331
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsa BES ve yeni düzenlemeler ile toparlanabilir mi?

Borsa BES ve yeni düzenlemeler ile toparlanabilir mi?
14.02.2023
A+
A-

Deprem felaketi nedeniyle 8 Şubat Çarşamba günü 5 iş günü süreyle işlemlere ara verilen Borsa İstanbul’un ikinci bir erteleme olmaması durumunda yarın açılması bekleniyor. Bugün ise BES’te hisse senedi fonunun desteklenmesi ve hisse geri alımında vergi muafiyeti gibi birtakım kararlar açıklandı. Peki bu kararların piyasaya etkisi ne olur?

Türkiye, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki depremin acısını yaşıyor. Arama kurtarma çalışmalarının 9. gününde 10 ilde toplam can kaybı 31 bin 643’e yükseldi.

Deprem felaketi nedeniyle 8 Şubat Çarşamba günü 5 iş günü süreyle işlemlere ara verilen Borsa İstanbul’un ikinci bir erteleme olmaması durumunda yarın açılması bekleniyor. Bugün ise BES’te hisse senedi fonunun desteklenmesi ve hisse geri alımında vergi muafiyeti gibi birtakım kararlar açıklandı. Peki bu kararların piyasaya etkisi ne olur?

GELEN TEDBİRLER NELER?

BES’te devlet katkısı fon portföyünün değerlendirileceği yatırım enstrümanlarında düzenlemeye gidildi. Buna göre, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısının yatırıldığı fonların borsaya yatırılabilecek kısmı yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarılırken tek hisseye yatırım tavanı yüzde 1’den yüzde 5’e yükseldi. Ayrıca, Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin hisse geri alımını teşvik etmek amacıyla vergi muafiyeti getirileceği öğrenildi.

Ekonomim.com’dan Şenay Zeren’in haberinde görüşlerine yer verilen isimler şu değerlendirmelerde bulundu:

Tuncay Turşucu – Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu

“Kapalı kaldığı 7 gün boyunca Borsa Başkanlığı ve diğer kurumların geniş çaplı bir değerlendirme yaptıklarını tahmin ediyorum. Şu ana kadar resmi olmayan kaynaklardan Hazine Bakanlığı, BIST, SPK ve TCMB‘nin konuyu değerlendirdiği ve şirketlere hisse geri alımında yüzde 15 stopaj vergisi ödemeden hisse alımı yapabilmeleri tartışıldığı yönünde haberler var. Ayrıca dün Resmi Gazete’de BES fonlarındaki hisse ağırlıklarının arttırılması ile ilgili somut bir karar açıklandı. Borsa Hisse Senetleri Piyasası’nın geçmişinde uzun süreli kapalılık hali fazla bulunmuyor. 1999 Marmara depreminde hisse senedi piyasaları 7 iş günü kapalı kalmıştı. Piyasalar için alınabilecek birkaç önlem veya önerilerimi şu şekilde sıralayabilirim.

Şubat işlemleri iptal edilmeli

Öncelikle yatırımcılardan 6-7 Şubat işlemlerinin iptal edilmesi yönünde ciddi bir talep var. Teknik ve Hukuki olarak bunun zor olduğunu tahmin etmek zor değil. Ancak mümkünse 6-7 Şubat işlemleri iptal edilmelidir. Bunda en önemli gördüğüm sebep, ilgili tarihlerde Borsadaki yatırımcıların en az yüzde 10’luk kısmının mücbir sebeplerden dolayı piyasaya erişim hakkı eşit olmamıştır. İlgili tarihlerde işlemler eşit şartlar altında yapılmamıştır. Oysa Borsada eşitlik çok önemlidir. KAP bile eşit şartlarda şirketlerden haber almak amacı için yürürlüğe konmuştur. Burada bir mağduriyet vardır. İşlemler iptal edilmelidir. Elbette bu işlem sonucunda ortaya başka mağduriyetler ve zararlar çıkacaktır. Bu zararlar sistem içerisinde bir şekilde oluşturulacak bir fon ile karşılanabilir.

Piyasa bir algılama meselesidir. Piyasa psikolojisinin iyi yönetilmesi gereklidir. Bu, piyasanın yükselmesi ve güçlü durması ile mümkündür. Bunu sağlamak için arz ve talep dengesini etkileyecek adımlar atılabilir. Başka deyişle talebi artırıcı arzı kısıcı önlemler kolaylıkla uygulanabilir ve piyasanın güçlü kalması sağlanarak piyasa algısı pozitife çevrilebilir.

BES kararı, hisse senedine talebi artırıcı somut bir adım

Bu konuda Bireysel emeklilik Fonları için dünkü resmi gazetede karar alındı. Buna göre devlet katkısının TL cinsi borçlanma araçlarındaki payı yüzde 70’dan yüzde 50’ye düşürülürken, hisse senetlerindeki payı yüzde 10’dan yüzde 30’a yükseltildi. Ayrıca fon portföyünün tek bir hissede olabilecek azami ağırlığı yüzde 1’den yüzde 5’e yükseltildi. Bu hisse senedine talebi ciddi şekilde artırabilecek somut bir adım olarak görülebilir.”

Makro tedbirler alınmadıkça mikro çabalar boşadır

Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay, BES ile ilgili alınan kararlarla ilgili olarak, “BES 10 gün içerisinde 7 milyar TL alacak. 8 iş günü olsa ve şirket alımları olsa 1 milyar TL günlük giriş olacaktır” dedi. Kısa vadeli etkileri ile ilgili olarak ise şöyle sıraladı:

Devre keser ve ardından düşüş hız keser. Hız kestiği noktada dengeleme. Ardından kalan para girişi ile satıcısız ortamda yükseliş.

Uskuay, temelsiz binanın, kısa vadeli desteksiz yükselişin sonunu söylemeye gerek olmadığını belirtirken; “Makro tedbirler alınmalıkça mikro çabalar boşadır” dedi.

Uskuay değerlendirmelerine şunları ekledi:

Ülkemizde yaşanan ve 10 ilimizi etkileyen deprem sonrasında oluşan belirsizlik nedeniyle, borsada geçtiğimiz hafta kayıplar derinleşti. Bu süreç sonunda borsanın kapatılması kararı alındı. Bu kapalılık süresi devam ederken, depremin ekonomi üzerindeki etkileri belirlenmeli ve buna göre atılacak adımlar bir an önce devreye alınmalıdır. Kaldı ki şu anda öncelik, ekonomik işleyişin ötesinde deprem bölgesindeki kurtarma çalışmalarındadır.

Bu süreçte borsada yaşanan düşüş, sadece kurallar değiştirilerek ya da kısıtlamalarla engellenemez. Geçici tedbirlerin, kısa vadeli çözümlerin etkisi de kısa süreli olur. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) burada daha kilit rolde bulunmaktadır. Likidite ve kredileri artırıcı önlemler alındığı takdirde, likidite sağlanması varlık fiyatlarında çöküşü engelleyecektir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.