DOLAR 32,2724
EURO 34,9795
ALTIN 2446,874
BIST 10173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

BİST banka hisselerine gelen satışlarla düşüşe geçti

19.09.2019
A+
A-

Borsa İstanbul FED’in faiz indiriminin ardından yeni günü %0.16 oranında yükselişle 102.097 puandan başladı. 

Açılışın ardından bankacılık hisselerine gelen satışlar endekste yönü aşağı çevirdi.

BIST saat 10:36 itibariyle %0.51 oranında düşüşle 101.415 puandan işlem görüyor Analistler destek seviyesi olarak 99.700 puanı, direnç seviyesi olarak 104.150 puanı öne çıkardı.

Eylül ayına merkez bankalarının faiz kararları damga vurdu. Piyasalar için TCMB, ECB ve FED’in faiz kararı büyük önem arz ediyordu. 3 bankada şaşırmadı ve beklentilere paralel faizi indirdi.

Sert geçen Ağustos ayının ardından bu kararlar Borsa İstanbul’a nefes aldırdı. Nitekim aksi yönde gelecek faiz kararları hisse senedi piyasalarını tepetaklak edebilirdi.

Faiz kararlarının dışında diğer önemli gelişme ABD-Çin görüşmelerindeki olumlu adımlar oldu. Piyasalar ABD-Çin ticaret gelişmelerindeki ılımlı havanın meyvelerini yemekte zorlandı. Suudi Arabistan petrol tesislerine yapılan saldırı bu duruma neden olan en büyük etmen oldu. Bunun yanında BDDK’nın batık kredi açıklaması Borsa İstanbul’un lokomotifi bankacılık hisselerindeki risk iştahını zayıflatması, yükselişi sınırlandıran bir diğer etmen olarak dikkat çekti.

2009 krizinin ardından FED’den gelen 2. kez faiz indirimi adımı dolarda aşağı yönlü harekete neden olmadı. Faiz kararından önce piyasayı 150 milyar dolar fonlayan FED fonlama faizlerini sınırlı düzeyde geriletebildi.

FED’den gelen 25 baz puanlık indirim ABD Başkanı Trump’ı kesmedi. Trump her zaman yaptığı gibi Powell’a yüklenmeye devam ederek şu ifadeleri kullandı:

“Trump, “Jay Powell ve Fed yine başarısız oldu. ‘Cesaret yok,’ mantık yok, vizyon yok! Berbat bir iletişimci”

POWELL YENİ FAİZ İNDİRİMLERİNE KAPI AÇTI

Faiz kararının ardından FED Başkanı Powell’ın açıklamaları takip edildi. Powell bu kez genişleyici para politikası sinyalleri verdi ve “Eğer ekonomi terse dönme sinyali verirse daha geniş çaplı bir faiz indirim dizisi uygun olabilir” dedi.

Powell’ın açıklamaları piyasalara pozitif yansırken, faiz indirim kararının oy birliği değil de 7’ye karşı 3 oy çokluğuyla alınması yatırımcıları tedirgin etti. Bu nedenle faiz kararı piyasalarda sınırlı etki gösterdi.

BORSASA SON DURUM UZMAN BEKLENTİLERİ

 

Borsa İstanbul Yorumu, Borsa Gündemi ve Borsa Yatırım Stratejisi, İş Yatırım
FED patikasını verilere göre belirleyecek

FED dün sonuçlanan toplantıda beklendiği üzere faizleri 25bps indirdi. Öte yandan faiz kararının ardından yapılan basın toplantısında Powell bundan sonraki faiz kararlarının verilere bağlı olacağını güçlü bir şekilde vurguladı. Piyasaya göre oldukça şahin olan noktalar tablosunun veriler göre değişim gösterebileceğine (üyelerin geleceğe dönük faiz tahminlerini içeren tablo) ve önem verilmemesi gerektiğine işaret eden bir vurgu. Toplantı sonrası piyasalar FED’in Ekim ayı toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirim yapılmasına halen %44 ihtimal veriyor. Açıklamanın ardından GOÜ kurlarında hafif değer kaybı gözlendi. TL/dolar bu sabah itibarı ile 5.6946 seviyesinde düne göre yaklaşık %0.35 yukarıda işlem görüyor. Kararı TL varlıklar açısından nötr olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla, mevcut trendlerde kalıcı bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Kısa vadede BIST için olumlu görüşümüzü koruyoruz. BIST 100 için 100K stop seviyesi ve 106K hedef ile alım yönünde pozisyon açılabileceğini görüşümüzü koruyoruz. Yurtiçinde bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor.

Haberler & Makro Ekonomi
TBB Başkanı’nın TL46 milyar problemli kredileri ile ilgili açıklamaları

TBB başkanı Hüseyin Aydın yaptığı açıklamada Bankacılık Sektörünün sene sonuna kadar takibe atacağı TL 46 milyarlık kredinin yaklaşık yarısının enerji ve inşaat sektörlerinden kaynaklandığını kalanın ise diğer sektörlerden geldiğini belirtti. Bu kredilerin çoğunluğunun döviz kredisi olduğunun altı çizildi. Sene sonuna kadar takibe atılacak bu kredilerin sektöre yükünün TL 12 milyar olacağı hesaplanıyor ki bu rakam bizim hesaplamalarımızla uyumlu. 

Borsa İstanbul Yorumu ve Borsa Gündemi, Alan Yatırım

BIST100…FED Art Arda İkinci Kez 25 Baz Puan İndirimine Gitti… FED piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini 25 baz puan indirerek fonlama faizini %1.75- %2 aralığına indirdi. Powell basın toplantısında para politikası tasarımında proaktif olacaklarını vurguladıktan sonra, küresel ekonomik büyümedeki zayıflığın sürdüğünü sigorta amaçlı faiz indirimine gittiklerini ifade etti. Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin 2-3 hafta içerisinde normale döneceğini açıklamasıyla birlikte jeopolitik riskler bir miktar zayıflarken, petrol fiyatlarının gerilemeye başlaması, hafta başındaki panik satışlarının ortadan kalkmaya başladığını gözler BDDK’nın enerji ve inşaat kredilerinden oluşan toplam 46 milyar TL tutarın bankaların takip hesaplarına aktarılması gerektiğini açıklaması üzerine, bankacılık endeksi özellikle kamu bankalarındaki satış baskısıyla değer kaybetti. BIST100 endeksi ise FED’in faiz kararı öncesinde hafif alıcılı bir şekilde günü %0.48 yükselişle 101,930 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul Endeks Yorumları ve Teknik Hisse Önerileri Tablosu, Ziraat Yatırım

BIST100: Dün en düşük 100.600 seviyesini gören endeks, bu seviyeden gelen alımların ardından günü %0,48 oranında primle 101.930 puandan kapattı. Hafta başında güçlü direnç bölgesinde kar satışlarıyla karşılaşan endekste bu düşüşü bir miktar da ortalamalarına dönüş olarak değerlendiriyoruz. Dünkü toparlanma eğilimi ise kısa vadeli kar satışlarının bittiğinin işareti olabilir ve endeks 101.250 desteğinin üzerinde kaldıkça 103.300 civarındaki güçlü direncini tekrar test etmek isteyebilir.
BIST-30 Ekim kontratı: Dün en düşük 126.400 seviyesine kadar geri çekilen kontrat, günü önemli bir değişim göstermeyerek 127.925 puandan tamamladı. Dün oluşan mum görüntüsü kısa vadeli kar satışlarının bittiğinin işareti olabilir. Bu kapsamda, kontrat 127.000 desteğinin üzerinde kaldıkça 129.500 seviyesini test etmek isteyebilir.

VİOP Teknik Yorumu, Yatırım Finansman
VIOP-Endeks 30 Sözleşmesi:
Dün açılış ile beraber 126.400’e kadar gerileyen Ekim Vadeli sözleşme sonrasında etkili olan tepki alımları ile toparlandı %0.04 gibi sınırlı kayıp ile 127.925 seviyesinden kapandı.
Güne yatay başlamasını beklediğimiz sözleşmede 127.600-128.500 bandını gün içi destek direnç seviyeleri olarak izleyeceğiz. Gün içi grafiklerde göstergelerin toparlanıyor olması tepki hareketinin devamı açısında olumlu bulmamıza rağmen şimdilik temkinli bakışımı koruyoruz. Tepki hareketlerini güç kazanabilmesi için 128.500 direncinin üzerinde hareket görmeliyiz. Bu direncin açılması ile uzun pozisyonlar arttırılabilir ve 129.600 ve 131.200 dirençleri hedef alınabilir. Sözleşmenin 127.600’ün altına sarkması halinde ise tekrar satış baskısı artabileceğinden gün içi pozisyonlarda bu seviyenin altında UZUN pozisyon taşımak riskli olacaktır.

 

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
19 + 8 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.