DOLAR 32,3714
EURO 34,9769
ALTIN 2325,689
BIST 9066,9
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

BIST 100 endeksi 1.7 cente kadar gerileyerek tarihi dipe geldi!

BIST 100 endeksi 1.7 cente kadar gerileyerek tarihi dipe geldi!
13.04.2021
A+
A-

Tarihinde 3 defa dolar bazında yaklaşık 5 centi gören BIST 100 endeksi şu an 1.7 cente kadar…

 

Tarihinde 3 defa dolar bazında yaklaşık 5 centi gören BIST 100 endeksi şu an 1.7 cente kadar geriledi. Uzmanlar, “ucuzluk” algısının yatırım için yeterli olmadığını belirtiyor.
Borsa İstanbul’da hisse fiyatları yatırımcılar için oldukça ucuz olmaya devam ederken, yabancı yatırımcılar özellikle bankacılık endeksinde yoğun satış yapıyor. BIST 100 endeksi son 10 yılda 4.55 centten, 1.70 cent ile tarihi ortalamaların altına düşerek, dolar bazında yüzde 62.63 geriledi.

Her ne kadar dolar bazlı grafiğe baktığımızda BIST 100 ucuz gözükse de cazibesini kaybediyor. Ülkeyi hem jeopolitik hem de ekonomik olarak riskli gören yabancı yatırımcının Türk varlıklarına rağbet etmediğini belirten Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk, “2007-2010 ve 2013 yıllarında borsa yaklaşık 5 cente yükseldiği zamanlarda Türkiye’nin risk primini gösteren CDS ortalaması 170 puan seviyesindeydi.

Şu anda CDS’ler 443 puan. Bu, yabancıların Türkiye’yi riskli olarak gördüğünün en büyük göstergesi” dedi. Borsada dolar bazlı çöküşün 2018’de başladığını söyleyen Öztürk, “BIST100’ün 2006-2017 sonu dolar bazlı ortalaması 3.24 cent iken, 2018-2021 yılları arasındaki dolar bazlı ortalaması 1.9 cent. 2018’in başında yüzde 60’ın üzerinde olan yabancı yüzde 43 ile tarihindeki en düşük seviyeye geriledi” dedi.

Borsa İstanbul’da endekslerin göreceli ucuz olmalarının yatırım hikayesini tetikleyemediğini belirten GCM Yatırım Araştırma Müdürü Ekonomist Dr. Tuğberk Çitilci, “Özellikle kurumsal yatırımcıların TCMB’de başkan değişikliği sonrası Türkiye’den çıkışları ve yerli yatırımcıların halka arz hisse senetlerine odaklanmaları endeksin ucuzluk algısını ortadan kaldırıyor” dedi. Ayrıca son halka arzlarda yatırımcılara beklentilerinden çok az hisse senedi gelmesinin yatırım tercihlerini mevduat-kripto paralara yönlendirdiğini kaydeden Çitilci, bu durumun BIST100’ü 1.400 puanlık psikolojik seviyenin altında baskıladığını söyledi.

Kaynak: sozcu.com.tr /Mehtap ÖZCAN ERTÜRK

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.