DOLAR 32,4773
EURO 34,9587
ALTIN 2439,323
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Avrupa’da veriler hala olumsuz! Peki Powell ne demişti?

Avrupa’da veriler hala olumsuz! Peki Powell ne demişti?
06.12.2022
A+
A-

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Asya hisse senetleri üç ayın en yüksek seviyesinden geri çekildi ve dolar, FED’in agresif faiz oranları artışlarına daha uzun süre devam edebileceğini gösteren güçlü ABD verilerinin özellikle hizmet ISM verisinin etkisiyle kazançlarını korudu.

FED’in faiz politikasını daha da sıkılaştırmaya itebilecek ekonomik momentumu gösteren en son veri olan ABD hizmet sektörü faaliyeti Kasım ayında beklenmedik bir şekilde toparlandı ve ISM imalat dışı PMI’nın Ekim ayındaki 54,4’ten geçen ay 56,5’e yükseldi ve bu veri Kasım ayı için güçlü bir ABD istihdam raporunun ardından geldi. Ticari faaliyetlerde 11 ayın en yüksek seviyesine çıkan bir artışla desteklendi. İşletmelerden gelen yorumlar arasında “daha fazla iş kazanmak” ve “hizmetlerimize olan talep artıyor” yer aldı. Piyasalar S&P Global’in hizmet PMI’sinin Kasım ayında daralma bölgesinde kaldığını doğrulayan veriyi ise umursamadı. İnşaat, sağlık ve sosyal yardım, perakende ticaret ve profesyonel, bilimsel ve teknik hizmetler dahil olmak üzere on üç hizmet sektörü geçen ay büyüme bildirdi. Sağlam ekonomik veriler, 2023’teki yaygın korkulan ekonomik gerilemenin kısa ve hafif olacağına dair iyimserliği artırdı. Hizmet sektörü faaliyetindeki hızlanma, harcamaların mallardan uzaklaştığını ve enflasyondaki yükün hizmetlere geçtiğini teyit ederek, ekonomideki genel fiyat baskılarının azalmasının biraz zaman alabileceğine işaret ediyor.

Dün gelen veriler ve Cuma günkü istihdam ve ücretleri birlikte değerlendirdiğimizde : ekonominin o kadar da yavaşlamadığını görüyoruz ki bu da Jerome Powell’ın Çarşamba öğleden sonra verdiği mesaja tam ters bir durum. Avrupa’da veriler hala olumsuz. Nihai PMI verilerinin gösterdiğine göre, Euro bölgesi ticari faaliyeti Kasım ayında beşinci ayda geriledi ve ekonominin hafif bir durgunluğa doğru kaydığını gösterdi. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi üç ayın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra %0,4 düştü. Kore ve Tayvan’da %0,6 düşüş yaşanırken, Japonya ve Hong Kong piyasaları yatay hareket de.

ABD ve Avrupa Birliği karbon emisyonlarıyla mücadele kapsamında Çin çeliği ve alüminyumu için yeni vergileri değerlendiriyor. Çin, dünyadaki çeliğin %60’ından fazlasını ve alüminyumun %57’sini üretiyor. Dünyadaki çeliğin yarısından fazlasını üreten Çin, AB ve ABD tarafından kendi çelik endüstrilerinin hayatta kalmasını tehdit eden aşırı kapasite yaratmakla suçlanıyor. Çin gümrük verilerine göre, geçen yıl ABD’ye yapılan çelik ihracatı, toplam denizaşırı sevkiyatların %2,1’ini, alüminyum ihracatı ise tipik olarak yaklaşık %5’ini oluşturuyor. Petrol fiyatları, Avrupa Birliği’nin Rus ham petrolünün deniz yoluyla ithalatına yönelik ambargosuna ek olarak dün de Rusya’nın deniz yoluyla taşınan petrolüne yönelik G7 tavan fiyatının yürürlüğe girmesinin ardından hafif yükselişte. Brent ham vadeli işlemleri 66 sent artarak varil başına 83.34 dolara ve WTI da 70 sent artışla varil başına 77.63 dolara yükseldi.

Yurt içinde reel kur endeksi ve Hazine’nin 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvillerin yeniden ihracını takip ederken, yurt dışında Almanya fabrika siparişleri ve ABD ticaret rakamları öne çıkıyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.