DOLAR 32,369
EURO 34,9617
ALTIN 2325,448
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ANALİZ: Kavcıoğlu yeni faiz indirimlerinin sinyallerini verdi, gözler 21 Ekim’de

ANALİZ: Kavcıoğlu yeni faiz indirimlerinin sinyallerini verdi, gözler 21 Ekim’de
07.10.2021
A+
A-

Piyasaların merakla beklediği TCMB yatırımcı toplantısında TCMB Başkanı Kavcıoğlu konuşmasında yeni faiz indirimi sinyalleri verdi.

“Çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğiliminde yavaşlama görüyoruz” demesi tam da bu faiz indiriminin nereye odaklanarak yapılacağının işareti. Eylül ayında çekirdek enflasyon seviyesinin de yükselmiş olması 21 Ekim toplantısında “belki faiz indirimi yapılmdan geçilir” beklentisi yaratsa da, ana eğilim yılın son çeyreğinde faiz indirimlerinin Erdoğan’ın istediği doğrultuda gerçekleştirileceği. Ekim toplantısı da dahil görünüyor.

Bunun da TL/doları 9,00-9,20 bandına taşıması kaçınılmaz görünüyor- tabi faiz indirimi adımlarının genişliği burada belirleyici olacak. Enflasyonun ise %20’yi taban yapmış olmakta oluşu da kavranması gerekli bir diğer gerçek. Bu ortamda iç talebi aşırı destekleyerek zararlı ısınma dönemleri yaratmaktan öte Türkiye ekonomisinde büyüme potansiyelinin 2022 ve 2023’te %3,0-3,5’e gerileyeceğini de vurgulamak gerekli.

Kavcıoğlu, öncü göstergelerin üçüncü çeyrek iktisadi faaliyette iç talebin de etkisiyle güçlü seyire işaret ettiğini söyledi. “Finansman koşullarına daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlama dikkat çekerken, dayanıksız mal talebinde güçlenme görüyoruz” dedi.

TCMB Başkanı, soru-cevap bölümünde para politikasında sadece çekirdek enflasyona bakacakları yönünde bir taahhüt vermediklerinin söylerken “Manşet enflasyonu ikinci plana atacağımızı söylemedik” dedi. Manşet enflasyonun yükselmeye devam edişinin faiz politikasında bir değişiklik yaratması açıklamaların geri kalanına bakınca beklenmemeli.

Para politikasının yeterince sıkı olduğunu söyleyen Kavcıoğlu, arz şoklarının sadece faiz kanalı ile kontrol edilemeyeceğini hatırlattı. Kavcıoğlu kurdaki yükselişin doların gücüyle ilgili olduğunu ve faiz artıran ülkelerde de doların yükseldiğini belirtti. Konunun sadece arz şoku değil, talep de kaynaklı küresel ölçekte yükselen enflasyon ve Fed’in faiz politikasında önemli bir değişiklik olduğunu; bu ortamda faiz indiren tek gelişmekte olan ülke merkez bankası olarak TCMB’nin öne çıktığını ve 2020 başından bu yana gelişmekte olan ülkeler içinde en çok değer kaybeden para biriminin TL oluşuna ise değinmedi.

Kavcıoğlu’nun açıklamalarından satır başları ve bahsetmedikleri de şöyle:
– Yılın geri kalanında cari işlemlerdeki iyileşme devam edecek. İhracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor.

(Sorunun kaynağı dış finansman girişi eksikliği, cari açığı daraltıyor, dış finansman açısından cazibe yaratamayan hükümet mecburen iç talebi desteklemek zorunda kalıyor, enflasyon yükseliyor; makroekonomik dengesizlikler artıyor)

– Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile beraber istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını söyleyebiliriz.

(Emek piyasasındaki yapısal sorunlar olduğu gibi durmakta; başta genç işsizlik, kadın istihdamının düşüklüğü ve son dönemde ihracat artışına rağmen sanayi istihdamına sınırlı olumlu etki)

– Finansman koşullarında daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlama dikkat çekerken, dayanıksız mal talebinde güçlenme görüyoruz.

(Enflasyonun alım gücünü eritmesi ve enflasyonist beklentilerin artması bu dinamiğin nedeni ve Kavcıoğlu detaylara girmiyor)

– Çekirdek enflasyon göstergelerinde yavaşlama görüyoruz.

(Yaz aylarında artan ihracat, daha iyi bir turizm sezonu ve tabi Fed’in frene basması TL’de yarattığı görece güç bunun nedeni. Eylül’deki faiz indiriminin Fed şoku ile birleşmesi TL’yi yeni zirvelere taşıdıkça çekirdek enflasyon da yeniden dirilecek. 2022’de faiz artışı tartışmalarına kapı açacak şekilde hem de.)

– Öncü göstergeler 3.çeyrekte iktisadi faaliyette iç talebin de etkisiyle güçlü seyre işaret ediyor. Kredi büyümesi belirgin yavaşlamaya işaret ediyor.

(Sıkı para politikasından çok gevşek para politikasının iç talebşi desteklemeye devam etmesi durumu hakim. Yüksek enflasyon-zayıf TL ise kerid talebini belirsizlikler üzerinden yavaşlatıyor)

– Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye’de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz.

(Bu cümleden ne dediği tam anlaşılmasa da hissedilen, arz şoklarının zaman içinde gücünü yitireceğini düşündükleri- ki adı üstünde arz şoku- ve faiz indirimleri bu nedenle “şimdi” yapmanın doğru olduğu iması.)

– Para politikası duruşumuzu belirlerken, çeşitli unsurların ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik.

(Merkez bankası olarak çeşitlü unsurların ayrıştırılarak enflasuonun incelenmesi son derece normal ve her zaman için gerekli zaten. Enflasyon Hedeflemesi çoktan hikaye oldu ancak unsurların ayrıştırılmasıyla çekirdek üzerinden politika faizi belirlenmesi oldukça yeni ve riskli))

– Rezervlerimiz 85 milyar dolar seviyesinden 122 milyar dolar seviyesine ulaştı, kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz.

(Bahsettiği rakamın brüt rezerv olduğuna ve swap hariç dövşz rezervinin -39 milyar dolar oluşuna değinmedi)

– Yıl başına göre TL mevduat 300 milyar TL’ye yakın artış kaydetti, döviz mevduatı ise görece sınırlı bir artış sergiledi.

(Döviz mevduatların her hafta yeni rekora ulaştığından ve toplam rezervler içindeki oranının zirvede oluşundan bahsetmedi)

– Manşet enflasyonu ikinci plana atacağımızı söylemedik.

(Şimdilik atılmakta oldupundan, faiz indirimlerinin çekirdek enflasyona bakarak yapıldığndan açık olarak bahsetmedi)

– Para politikamız yeterince sıkı.

(İç talebin de etkisiyle 3.çeyrekte iktisadi faaliyetteki güçten bahsetti, bu da başlı başına sıkı para politikası olmadığı için gerçekleşmekte. Politika faizi %18, enflasyon %19,6, çekirdek-C enflasyonu %17 ve büyüme bu sene %9 civarıobeklenmekte. Tüm bu rakamlar para politikasının sıkı olmadığının ispatı)

– Arz şokları sadece faiz kanalı ile kontrol edilemez.

(Doğru fakat Fed -ECB para politikasını sıkılaştırırken zayıf TL’nin enflasyonist etkisinden bahsetmedi. TL’yi dizginlemeden enflasyon hiç kontrol edilemez.)

GA.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.