DOLAR 32,2858
EURO 34,7524
ALTIN 2410,2
BIST 10267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Altın vadelileri risk iştahının azalması ile yükseldi

22.04.2020
A+
A-

Altın vadeli kontratları, petrol piyasasında yaşanan kargaşanın güvenli liman alımlarını desteklemesi sonucu yükseldi

Altın vadeli kontratları, yatırımcıların dikkatlerini küresel enerji piyasasındaki kargaşanın etkilerine ve buna bağlı olarak artan riskten kaçış eğilimine çevirmeleri ve altın destekli Borsa fonlarına (ETF) girişlerin sürmesi ile birlikte yükseldi.

Piyasalar, ham petrol fiyatlarının bu hafta tarihte ilk kez sıfır seviyesinin altına inmesinin ve kayıpların Çarşamba günü tekrar hızlanmasının ardından doldukça tedirgin. Petrol fiyatlarındaki bu hızlı düşüş tüm dünyada, koronavirüs pandemisinin zirve yapmış olabileceğine ilişkin işaretlere karşın, büyük ekonomilerin tekrar başlamasına yönelik çabaları raydan çıkarabilecek deflasyon riskini artırıyor.

Altın fiyatları bu yıl, yatırımcıların riskten kaçınmaları ve merkez bankaları ve hükümetlerin koronavirüsün ekonomiler üzerindeki etkilerini dengeleyebilmek için teşvik paketleri açıklamaları ile birlikte yüzde 12 yükseldi. Kurumlaın fiyat tahminleri, rekor zirvelerin görülebileceğini işaret ediyor. Bank of America Corp., 18 aylık altın fiyat tahminini ons başına 3,000 dolara çıkardı. Bu seviye 2011’de görülen tüm zamanların en yüksek seviyesinin 1,000 üzerinde. Altın destekli ETF’lerdeki altın varlıkları Salı günü itibariyle üst üste 22 gündür artıyor.

Singapur’da Phillip Futures Pte’nin emtiadan sorumlu kıdemli yöneticisi Avtar Sandu, hazırladığı notta, “Covid-19’dan dolayı meydana gelen talep çöküşü gözardı edilemez. Finans piyasalarında volatilite yüksek kalmaya devam ediyor ve değerli metaller, özellikle altın, iyi bir hedge olmayı sürdürüyor,” dedi ve “Altın, yoğun teşviklerden dolayı para birimlerinin değer kaybetmesi nedeniyle güvenli liman olarak kalmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Vadeli altın kontratları Comex piyasasında yüzde 1.5 yükselerek ons başına 1,713.80 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 11:52’de 1,702.80 dolara geldi. Fiyatlar geçen hafta 1,788.80 dolar ile yedi yılın zirvesini gördü. Spot altın fazla değişmeyerek ons başına 1,682.44 dolarda kaldı.

Sydney’de ABC Bullion küresel genel müdürü Nicholas Frappell, “Ham petrolde talep çöküşü, ekonomik görünüm açısından, S&P 500 Endeksi’ne nazaran daha güvenilir bir sinyal olabilir,” dedi ve zayıf ekonomik görünümün altın için destekleyici bir faktör olduğunu sözlerine ekledi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.7 düşerken, platin yüzde 0.5 yükseldi. Paladyum ise, dün üretici MMC Norilsk Nickel PJSC’nin piyasadaki açıkların koronavirüsten dolayı talepteki çöküş nedeniyle ortadan kalkmak üzere olabileceğini açıklaması ile yüzde 11 düştükten sonra yüzde 1.6 yükselerek ons başına 1,964.15 dolara tırmandı.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
3 × 9 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.