DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Altın, Fed kararı sonrası yükselişe geçti

Altın, Fed kararı sonrası yükselişe geçti
18.03.2021
A+
A-

Altın fiyatları, Amerikan Merkez Bankası Fed’in 2023 sonuna kadar faiz artışı olmayacağı yönündeki mesajı sonrasında yönünü yukarı çevirdi

Altın talebi, Amerikan Merkez Bankası Fed’in 2023 sonuna kadar faiz artışı olmayacağı yönündeki mesajını vurgulaması sonunda yükseliş kaydederken, fiyatlarda da yukarı yönlü bir seyir görüldü.

Fed’in faiz kararı sonrası yeni günde altında ilk işlemler yüzde 1’in üzerinde artışla 1.750 dolar seviyesinden geçti. Altın ile birlikte gümüş, platin ve paladyum gibi emtialarda da yükseliş izlendi. Çarşamba günü yüzde 0,5’e varan düşüş kaydeden Bloomberg Dolar Endeksi ise yeni günde yatay bir görünüm sundu.

Altın ‘Güvercin Fed’ ile yükseldi

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, Fed’in büyüme, enflasyon ve işsizlik göstergelerine ilişkin yukarı yönlü ciddi revizelerine rağmen güvercin tonda verdiği mesajlarla doların düşüşe geçmesinin etkisiyle altın fiyatlarının yükseldiğine dikkat çekti.

Altın, 2024’e kadar faiz artışı olmayacağı mesajını yineleyen Fed’in güvercin duruşundan avantaj sağladı
Singapur ING Bank Emtia Stratejisti Warren Patterson

Fed yine güvercin mesajlar verdi

Fed Başkanı Jerome Powell çarşamba günü gerçekleştirdiği basın toplantısında Amerikan ekonomisinin Kovid-19 pandemisinden tamamen iyileştiğine dair somut kanıtlar görmedikleri sürece faizi artırmayacaklarını vurguladı.

Fed’in faizi yüzde0-0,25 bandında tuttuğu toplantının ardından konuşan Powell enflasyon ve istihdam hedeflerini kastederek “Biz işaret verene kadar orada olmadığımızı varsayabilirsiniz. Hedefe yaklaştıkça bu sinyali vereceğiz. Varlık alımını azaltmayı değerlendirmek için hedeflerimizi başarmanın mümkün olduğu bir patikadayız” dedi.

FED FAİZ DEĞİŞTİRMEDİ

Powell’ın enflasyona karşı öncü bir hamle yapmaması geleneksel para politikası anlayışından da önemli bir değişikliğe işaret ediyor. Fed, koronavirüs salgınıyla birlikte geçen yıl yeni bir politika çatısı açıklamış, bu çatı son haftalarda artan enflasyon beklentilerinin tetiklemesiyle yükselen tahvil faizleri ile test edilmişti.

Fed kararı öncesi 10 yıllık ABD devlet tahvili getirileri yüzde 1,687’ye kadar yükselmişti. Ancak Fed’in mevcut duruşunda değişim sinyali vermemesiyle birlikte 10 yıllık getiri günü hafif düşüşle kapadı.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.