DOLAR 32,5511
EURO 34,874
ALTIN 2435,298
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Altın 2023’te ne olur, uzmanlar ne diyor?

Altın 2023’te ne olur, uzmanlar ne diyor?
29.12.2022
A+
A-

2023 yılında ons altın ve gram altın fiyatlarında küresel risk algısına ve global ekonomideki gelişmelere bağlı olarak beklentiler oldukça şaşırtıcı. Hatta Wall Street çevreleri de fiyatların uzun süre bu sakinliğini korumayacağını düşünüyor. Peki 2023 yılında gram altın, ons altın, cumhuriyet altını ve kıymetli madenlerde beklentiler ne yönde? işte uzmanların görüşleri…

2022 yılında altın ne oldu?

Dow Jones piyasa verilerine göre altının troy onsu 2022 yılında en aktif işlem gördüğü vadeli işlemler sözleşmelerinde %0,3 değer kaybederek 1.823,10 dolara geriledi. Altın 2015’ten bu yana ilk kez iki yıldır üst üste düşüyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre yatırımcılar da altının diğer varlık sınıfları karşısında değer kazanacağı beklentisiyle birlikte altına akın ediyorlar. Ancak küresel enflasyon, büyük merkez bankalarının uyguladığı yüksek faiz oranları ve ekonomiye ilişkin endişeler bu yıl hisse senetleri, tahvilleri ve değerli metalleri sarstı. Altın da daha yüksek tüketici fiyatlarının olduğu bir ortamda gelişemeyerek yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı.

Altın yine de birçok varlık sınıfından daha iyi performans gösterdi. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi bu yıl ayı piyasasına girdi ve 2008 yılından bu yana en kötü performansını gösterdi. ABD Hazinesi’nde ise mortgage destekli devlet tahvillerin ve yüksek notlu şirket tahvillerin fiyatları %12’den fazla düştü. Bu 1975’ten bu yana en kötü performansı işaret ediyor.

Altın yatırımı nasıl ve ne zaman yapılır? TIKLAYINIZ!

Bu yıl altın üzerinde çeşitli küresel faktörlerin etkileri yoğun bir şekilde hissedildi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Batılı merkez bankalarının faiz artışları özellikle ABD’de olmak üzere gelişmiş ülkelerin devlet tahvillerini daha yüksek getirili hale getirdi. Tahvillerde reel getirilerin artarken altınını hiçbir getiri sağlamaması yatırımcılar için dezavantaj oluşturdu.

Ancak WSJ haberine göre bazı analistler ve yatırımcılar, altının 2023’te tekrar tırmanacağına inanıyor;
yüksek tüketici fiyatlarının en kötüsünü gördüklerini, tahvil getirilerinin ve doların geri çekileceğini, bunun da altın fiyatlarına yardımcı olacağını düşünüyorlar.

2023 yılında Ons altın için 2000 dolar hedefi

Enflasyonun yavaşladığına dair son işaretler, ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek yıl daha küçük artışlarla faiz oranlarını artıracağına dair beklentileri yükseltti. Küresel hisse senetleri 2022’deki en düşük seviyelerinden toparlandı. Tahvillerde ise getiriler düşerken fiyatlar da yükselişe geçti.

Emtia nedir ve emtia borsasında nasıl işlem yapılır? TIKLAYINIZ!

ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu verilerine göre, hedge fonları ve diğer spekülatif yatırımcılar, 2022’nin çoğunda geri çekilmelerinin ardından son dönemde altına yöneldiler. 13 Aralık’ta sona eren hafta boyunca altında yükseliş öngörüsü taşıyan bahisler haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Bank of America analistleri, altının gelecek yıl ons başına 2.000 dolara ulaşabileceğini ve bunun da rekor seviyelere yakın olacağını söylüyor. Citigroup analistleri, küresel bir resesyonun yüksek risklerinin altın fonlarına girişleri artırabileceğini ve fiyatların 2023 ortasına kadar potansiyel olarak 1.900 doları aşabileceğini öngörüyor.

Bleakley Financial Group’un Baş Yatırım Sorumlusu Peter Boockvar, “FED neredeyse faiz artışlarını bitirdi. Bana kalırsa bu sayede altın ve gümüş fayda sağlayacak” dedi.
Altında yükseliş hareketi başladı

Altın fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan jeopolitik gerilimlerle birlikte bu yılın başlarında rekor seviyelere yaklaştı. Fiyatlar yaz ve sonbahar aylarında düştü, ancak son haftalarda bir miktar toparlandı ve 2020 yazında ulaşılan pandemi zirvesindeki tüm zamanların en yüksek seviyelerine geri döndü.

Piyasanın gerçekliği yatırımcının körlüğüyle çeliştiğinde. TIKLAYINIZ!

Varlık yönetimi firması Lazard’ın Emtia ve Sürdürülebilir Tarım Ekipleri Analisti ve Portföy Yöneticisi Terence Brennan, “Üçüncü çeyreğin bitiminden sonra dolar gücünün zirvesine ulaşırken altın da bir miktar yakalamaya başladı” açıklamasında bulundu. Vadeli işlemler yoluyla altına öncelikli olarak yatırım yapan Brennan bu yıl fonundaki altın yatırımlarını bir miktar artırdı. Ancak fondaki altın miktarı yine de genel ortalamaların altında kalıyor.

Altın madenleri ucuz temettü fırsatı sağlıyor

Altın fiyatlarındaki tekdüzelik üreticilerin hisselerinde de düşüşe neden oldu. VanEck’in altın madencileri borsa yatırım fonu bu yıl şu ana kadar %7,6 düştü. Kanada’da listelenen altın şirketi Barrick Gold’un hisseleri %1,8 değer kaybetti. Colorado mekezli Newmont’un hisseleri ise yıl boyunca %21 düştü.

Emeklilik yatırımları nasıl yönetilmeli? TIKLAYINIZ!

Söz konusu ortam Gabelli Altın Fonu’nun yöneticisi Caesar Bryan’a göre altını tarihsel olarak nispeten ucuz bir pozisyona getirdi. Barrick hisseleri %2,5’lik bir temettü verimi sunuyor ve Newmont, geçtiğimiz cuma günü itibariyle S&P 500 Endeksi’nin genelindeki %1,7 temettü verimine kıyasla %4,5 temettü ödüyor. Bryan, gelecek yıl altın destekli hisse senedi varlıklarına daha fazla yatırım yapmak istediğini söyledi.

Küresel merkez bankaları ucuz altına hücum ediyor

Dünya Altın Konseyi’nde Kuzey Amerika’nın baş piyasa stratejisti Joe Cavatoni’ye göre, altın için boğa piyasası öngörülerinin yükselişin bir başka nedeni de küresel merkez bankalarının bu yıl döviz rezervlerini çeşitlendirmek için düşük fiyatlardan yararlanarak üçüncü çeyrekte rekor bir hızda altın satın almaları.

Çin Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde kasım ayında altın varlıklarını artırdığını ve Eylül 2019’dan bu yana ilk kez altın rezervlerinde aylık artışı sağladığını açıkladı.
Diğer değerli metaller 2022’de yükseldi. Hem değerli hem de endüstriyel bir metal olarak kabul edilen gümüşün yakın vadeli işlem kontratı bu yıl %3,1 arttı. Kuyumculuk ve katalitik konvertörlerde kullanılan platin %8,1 yükseldi.

Yakın vadeli altın işlem kontratı %0,7 artışla 1.814,80 dolara yükseldi.

Tüm yatırımcılar FED’in 2023’teki faiz artışlarının hızını geri çevireceğinden emin değil. Bleakley’den Boockvar, enflasyonun düşse de Kovid öncesi seviyelerinin üzerinde kalabileceğini ve bunun da FED’in görünümünü zorlaştırabileceğini söyledi. Japonya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen son politika hamleleri, yatırımcıların dünya çapında yıllardır etkisini hissettiren kolay para çağının sona ermesiyle ilgili endişelerini artırdı.

Invesco’nun Emtia Stratejisti Kathy Kriskey, yatırımcıların 2023’e ilişkin karamsar öngörüleri nedeniyle altın varlıklarını portföylerine eklememesini tavsiye ediyor. Kriskey, “Düşünmeden verilecek reaksiyon, ‘Enflasyon mu var? Altın almalıyım’ demektir. Hayır, altın enflasyon karşısında iyi bir koruma yatırımı değil” ifadelerine yer verdi.

Altın Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Altın tüm dünya üzerinde hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar açısından oldukça talep gören bir yatırım aracıdır.
Fiksing denen bir yöntemle Londra Metal Borsası’nda külçe altının fiyatı belirlenirken kurumsal yatırımcıların daha çok tercih ettiği Vadeli Altın Kontratları ise ağırlıklı olarak New York COMEX’te işlem görüyor. Altın fiyatının belirlenmesi sürecini ve fiyatı etkileyen faktörleri detaylı bir şekilde incelemeden önce altının da içerisinde bulunduğu bazı değerli metalleri kısaca tanıtmakta fayda görüyoruz.

Gümüş: Her ne kadar takı/mücevherat olarak kullanılsa da ağırlıklı olarak kullanım alanı endüstriyeldir. Bu yüzden endüstriyel arz/talep gümüş fiyatının oluşmasında ağır basmaktadır. Yeni teknolojiler gümüşün endüstriyel kullanım alanlarını etkilediğinden gümüş fiyatlarının hareketliliğini de artırmaktadır. Elektrikli ev aletleri, piller, tıbbi cihazlar, iletkenler içerisinde gümüş kullanılan başlıca endüstriyel ürünlerdir. Gümüşün fiyatı da ağırlıklı olarak Londra Metal Borsası ve New York Vadeli İşlemler Borsası’nda belirlenmektedir. Gümüşün fiziksel ölçüsü ve fiyatı altın gibi ons üzerinden ve dolarla ifade edilmektedir.

Platin, ağırlıklı olarak endüstriyel kullanımı olan bir diğer değerli metaldir. Otomotiv endüstrisinde çokça kullanılan platin aslında altına göre daha nadir bulunan bir metal olarak uzun yıllar altından çok daha değerliydi. Son yıllarda altına yatırımcı ilgisinin artması ile oluşan 1,900 Dolar/Ons fiyat seviyesi platinin 880 dolar/ons fiyatına göre oldukça yukardadır. Bugüne kadar yer üstüne çıkarılan platinin toplam miktarının 10,000 ton civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Paladyum da ağırlıklı olarak endüstriyel kullanımı olan nadir bir değerli metaldir. Otomotiv sektörü, elektronik cihazlar ve dişçilik paladyumun başlıca kullanım alanlarını oluşturmaktadır. Güncel fiyatı 2,270 Dolar/Ons civarında olan paladyum, 2015 yılı sonunda 680 Dolar/Ons seviyelerinde idi. Yıllık toplam üretimin yarısı Rusya’dan, %30 kadarı ise Güney Afrika’daki madenlerden sağlanmaktadır.

Yıllık altın ithalatımız ortalama 150 ton civarında gerçekleşmektedir. İstanbul Altın Borsası’na üye olan bankalar tarafından ithal edilen külçe altınlar borsada tescil edilerek büyük altın toptancıları tarafından satın alınmakta ve onlar üzerinden mücevherat işi ile uğraşan üreticilere satılmaktadır. Yatırım amacıyla tercih edilen Cumhuriyet Altını ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Darphane’de üretilmekte ve piyasaya sürülmektedir.

Ülkemizde alınıp satılan gram altın, Cumhuriyet Altını ve külçe altın fiyatları uluslararası spot ve vadeli piyasalarda oluşan altının ons fiyatı ve Dolar/Türk Lirası paritesi ile TL cinsinden belirlenmektedir. 2020 yılına 1,520 Dolar/Ons seviyelerinden başlayan altının sene başından ekim sonuna değer artışı dolar bazında yaklaşık %25 civarındadır. TL bazında ise doların da TL karşısında değer kazanması ile yılbaşından Ekim sonuna getiri %72 olmuştur. Pandemi sebebiyle güvenli liman arayışına giren gerek bireysel gerek kurumsal yatırımcı talebi ile altın fiyatlarında büyük artış görülmüştür. Dünyada yıllık ortalama fiziksel altın talebi 4,000 ton civarında olup altın fiyatının belirlenmesinde çok daha yüksek hacimlerin geçtiği vadeli piyasalar etkili olmaktadır.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.