DOLAR 32,5231
EURO 34,8792
ALTIN 2429,568
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ABD’de gelen veri ile dolar 9, 10 üzerine sıçradı

ABD’de gelen veri ile dolar 9, 10 üzerine sıçradı
13.10.2021
A+
A-

ABD’de yıllık enflasyon eylülde yüzde 5,4 ile beklentilerin hafif üzerinde geldi. ABD’de de enflasyonun geçici olmayabileceği yönünde yorumlar artıyor. Verinin açıklanmasının ardından dolar/TL 9,10 seviyesini aştı.

ABD’de enflasyon eylülde beklentiyi aştı, dolar rekor tazeledi
ABD’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) eylülde yıllık yüzde 5,4 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 5,3 artış yönündeydi.

TÜFE’de aylık bazda artış yüzde 0,4 olarak kaydedildi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,3 idi.

Çekirdek göstergeler ise beklentilere paralel gerçekleşti.

Buna göre gıda ve enerji hariç enflasyon aylık olarak yüzde 0,2; yıllık olarak ise yüzde 4 oldu.

Verinin açıklanmasının ardından dolar/TL’de de 9,10 seviyesi aşıldı.

 

FED ÜYESİNDEN ‘GEÇİCİ DEĞİL’ ÇIKIŞI

Bugüne kadar enflasyon yükselişinde geçici faktörlere dikkat çeken ve orta vadede enflasyonun geri çekileceğini öngören Fed üyelerinden farklı sesler geliyor.

Arz zinciri kaynaklı sorunlar ve hizmet sektöründeki yeniden açılmanın yarattığı etkilerin uzun süreli olabileceğini belirten Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic “bu etkiler geçici değil” dedi.

Bostic, Financial Times’a yaptığı açıklamada ABD istihdamındaki yavaşlanın varlık alım azaltımı takvimini geciktirmemesi gerektiğini söyledi. Bostic ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard varlık alımını azaltmaya başlanması için kasım ayını öneriyor.

Eski Fed Başkanı ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise yüksek enflasyon için “geçici” tabirini kullanmaya devam etse de fiyat artışlarının normale dönmesinin uzun bir süre alabileceğini kabul etti.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR