DOLAR 32,384
EURO 35,0696
ALTIN 2326,422
BIST 9110,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ABD’de enflasyon depremi: 7 faiz artışı bekleniyor

ABD’de enflasyon depremi: 7 faiz artışı bekleniyor
11.02.2022
A+
A-

ABD’de enflasyonun yüzde 7,5’e yükselmesi sonrasında tahvil faizleri sert yükselirken, borsalarda sert satışlar görüldü. ABD Merkez Bankası’ndan martta 50 baz puanlık faiz artışı beklentisi artarken, bu yıl 7 faiz artışına gidileceği tahmin ediliyor.

ABD’de tüketici enflasyonunun ocakta beklentileri aşarak yüzde 7,5’e yükselmesi, piyasaları sarstı.

Verinin açıklanmasının ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,057’e kadar yükselirken, ABD’de Nasdaq borsası yüzde 2,1, S&P 500 endeksi yüzde 1,8 oranında değer kaybetti.

Enflasyonun 40 yılın zirvesine yükselmesi, fonlama faiz oranı aralığını yüzde 0-0,25 aralığında tutan ABD Merkez Bankası’ndan parasal sıkılaşmayı hızlandırma beklentilerini de arttırdı.

Piyasada Fed’in 16 Mart’ta 50 baz puanlık artışa gideceği ve yıl genelinde de toplamda 7 faiz artışı yapacağı fiyatlanmaya başlarken, Fed üyelerinden de dikkat çeken mesajlar geldi.

FED ÜYESİNDEN ‘100 PUAN FAİZ ARTIŞI’ ÇIKIŞI
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, “1 Temmuz’a kadar çantada 100 baz puan görmek istiyorum” çıkışı yaptı.

“40 yılın en yüksek enflasyonuna sahibiz. Bence çok daha çevik ve verilere karşı çok daha reaktif olmamız gerekecek” diyen Bullard, 1 Temmuz’a kadar 100 baz puanlık artışın üç toplantıya yayılmasını öngörürken, mart toplantısında 50 baz puan faiz artışıyla başlayıp başlamama konusunda kararsız olduğunu da ekledi.

’50 BAZ PUANLIK ARTIŞA AÇIĞIM AMA…’
Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, “kavramsal” olarak faiz oranının alışıla gelenin üzerinde, 50 baz puan, artırılmasına açık olduğunu, ancak şu anda buna ihtiyaç görmediğini söyledi.

Stanford Ekonomi Politikası Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen sanal bir etkinlikte konuşan Barkin, 5/ baz puanlık artırım konusunda gelen ısrarcı sorulara, “Şu anda bağıran bir ihtyaç olduğunu düşünmüyorum. Buna ikna olmam gerekli” yanıtını verdi.

Barkin, Fed’in faiz oranlarını nötr seviyeye doğru “istikrarlı” şekilde artırmasını beklediğini ve faiz oranlarının “göreceli olarak yakın” zamanda pandemi öncesi seviyelere geri getirilmesini istediğini vurguladı.

GOLDMAN SACHS’TAN 7 FAİZ ARTIŞI TAHMİNİ
ABD’nin önde gelen bankalarından Goldman Sachs, beklentilerin üzerinde gelen ocak ayı enflasyon rakamları sonrasında Fed’den faiz artırımı beklentilerini yükseltti.

Daha önce yaptığı açıklamada Fed’in bu yıl 5 faiz artırımına gitmesini öngören Goldman Sachs, dünkü enflasyon verisi sonrasında 2022 için faiz artışı beklentisini 7’ye yükseltti.

Banka, 7 ayrı toplantıda 25’er baz puan faiz artışı bekliyor.

‘FED VARLIK ALIMLARINI ŞİMDİ DURDURMALI’
Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock, Fed’e hızla yükselen enflasyonun önüne geçilmesi için, piyasadan tahvil alımlarını şimdi durdurması çağrısı yaptı.

Dünkü enflasyon verisi sonrasında açıklama yapan BlackRock’ın Global Sabit Getiri Baş Yatırım Yetkilisi Rick Rieder, “Fed’in azıklanan yüksek enflasyona tepki vermesi ve parasal genişlemeyi şimdi durdurması gerekli” ifadelerini kullandı.

Fed’in pandemiye verdiği yanıtın “kahramanca” olduğunu belirten Rieder, ancak şimdi daha nötr bir politika duruşa hızlı şekilde geçme zamanı olduğunu savundu.

Rieder, Fed’in bunu yaparkan para politikasında aşırı sınırlayıcı hale gelmekten kaçınması gerektiğini de vurguladı.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.