DOLAR 32,3451
EURO 34,8232
ALTIN 2381,07
BIST 10248,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ABD Vergi Reformu Dolar/TL’yi Nasıl Etkiler?

19.12.2017
A+
A-

Küresel anlamda geniş yelpazeden incelediğimizde piyasalar ABD kanadından Vergi Reformu tasarısını merakla bekliyor. Bu konu hakkında gelen haber akışları ise pozitif yönde ve bu sebeple beklentiler tasarının senatodan geçebileceği yönünde. En son gelen haber akışına göre Maine eyaletinin Cumhuriyetçi Senatoru Susan Colins vergi tasarısından yana oy kullanacağını açıkladı. Böylelikle Cumhuriyetçiler tasarıyı geçirebilmek için yeterli oy oranına ulaşmış oldular.

Başkan seçildiğinden beri beklentileri bir türlü gerçekleştiremeyen Donald Trump için yarın gerçekleşmesi beklenen oylama ilk zafer olarak kayıtlara geçebilir. Tabii ki konuşulan tüm bu konular sadece beklentilerden ibaret, bu yüzden şuan için piyasalarda oylama öncesi temkinli bir duruş görülüyor. Bu temkinli yaklaşım ise dolarda ki gevşeme hareketlerine sebep oluyor. Amerika kanadında bir diğer gelişme ise dün akşam saatlerinde yaşandı. TSİ 22.00 sularında ABD, Ulusal Güvenlik Stratejisini açıklandı. Ardından Başkan Donald Trump açıklamalarda bulundu.

Belgelerin içeriğinde Çin ve Rusya’nın altı çizildi ve Amerika’nın çıkarlarının bu iki ülke ile çeliştiği vurgulandı. Donald Trump’ta açıklamalarını bu doğrultu da yaptı ve Çin ve Rusya’yı ‘rakip güçler’ olarak adlandırdı. Ayrıca Trump; bu iki ülke ve diğer ülkeler ile yakın ilişkiler kurmayı deneyeceklerini fakat önceliklerinin ABD’nin çıkarları olduğunu; ABD’nin dış politikasının ‘Önce Amerika’ üzerine kurulduğunu belirtti. Kendisinden önceki liderlere de göndermede bulunan Donald Trump; liderlerin sınır ötesinde ülke kurmakla uğraştığını fakat kendi ülkelerinde bunu yapamadıklarını dile getirdi.

Gün içerisine baktığımızda ise Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’ın açıklamalarını takip ettik. Fed’in faiz konusunda ki durumunu değerlendiren Kaplan; getiri eğrisinin yataylaştığını ve bununda Fed’in faiz artırımı konusundaki esnekliğini azalttığını dile getirdi. Ayrıca Kaplan; 2018 yılana ait faiz artırımı tahmininin üç kez artırım yönünde olduğunu dile getirdi. Bir diğer konuşma ise Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’den geldi. Kashkari; ‘enflasyon oranlarında ki geri çekilmelere rağmen neden faiz yükseltiyoruz?’ dedi.

Ek olarak Kashkari; faiz artırımları için %2 olan enflasyon hedefine ulaşılacağına dair daha fazla kanıt görülmesi gerektiğini belirtti. Ekonomik takvime baktığımızda ise cılız bir akış olsada ABD’den gelen İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları verileri dikkat çekiciydi. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre kasım ayında konut başlangıçlarında %3.3 oranında bir artış yaşandı.

Piyasalarda ki beklentiler düşüş olacağı yönünde idi. Aynı şekilde İnşaat İzinleri’de beklentilerin üzerinde gelerek 1.298M olarak gerçekleşti. Haftaya gevşeme hareketleri ile başlayan dolardan destek alan USD/TRY paritesine baktığımızda ise an itibariyle 3.83 seviyelerinde fiyatlanmalar görülüyor. Teknik olarak incelediğimizde gevşeme hareketlerinin devamında 3.8105 – 3.7918 – 3.7445 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise sırasıyla 3.8668 – 3.8935 – 3.9442 seviyeleri direnç noktaları olarak test edilebilir.

Avrupa kanadında ise gün içerisinde Almanya’dan gelen ekonomik verileri takip ettik. Gelen verilerden biri olan İfo İş İklimi Endeksi gerileme yaşayarak 117.2 oranına geriledi. Bir önce ki ay gerçekleşen oran ise 117.6 idi. Açıklamanın ayrıntısında ise bu azalışın daha az iyimser beklentilerden kaynaklandığı ve bunun aksine olarak mevcut iş durumunun değerlendirme durumunun bu ay daha olumlu gerçekleştiği belirtildi. Bununla birlikte Almanya İşletme Beklentileri beklentilerin altında 109.5 olarak gerçekleşti.

Piyasalarda beklentiler 110.7 idi. Geçtiğimiz günlerde Euro bölgesinden gelen enflasyon oranları değişiklik göstermeyerek kasım ayında yıllık bazda %1.5 olarak gerçekleşmişti. Hedef enflasyon olan %2 oranının bir miktar altında gerçekleşen enflasyon verisi piyasaların yakın takibinde olmaya devam ediyor. Tüm bunlar ışığında EUR/USD paritesine baktığımızda ise gün içerisinde yukarı yönlü hareketlerle 1.1831 seviyeleri test edildi. Fakat bu seviyenin ardından gelen satış hareketleri ile birlikte aşağı yönlü hareketler gerçekleşti.

Amerika’dan gelecek olan vergi reformu taslağına dair haber akışları paritede volatiliteyi artırabilir. Bu sebeple Bir yandan Euro bölgesini takip ederken, diğer yandan Amerika kanadını takip etmeye devam edeceğiz. An itibari ile 1.1810 seviyelerinde fiyatlanan EUR/USD paritesinde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.18449 – 1.18814 – 1.19783 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.17752 – 1.17345 – 1.16876 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir. Avrupa kanadının ayrılık sürecinde ki tarafı olan İngiltere bölgesinde ise dün Başbakan Theresa May’in parlamentoda gerçekleştirdiği konuşmayı takip etmiştik. Konuşmanın içeriğinde Brexit sürecine yönelik planlarından bahseden May ile birlikte sterlinde yukarı yönlü hareketlenmeler görülmüştü. Dolarda ki gevşemeden de destek bulan GBP/USD paritesi gün içerisinde dalgalı bir seyir izledi ve an itibari ile 1.3354 seviyelerinde fiyatlamalar yaşıyor. Teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.34302 – 1.34781 – 1.35861 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.33222 – 1.32621 – 1.31541 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın fiyatlarında ise geçtiğimiz haftalarda son 5 ayın en kötü seviyeleri yakınlarında fiyatlanmalar yaşanmış ve ardından dolarda ki gevşeme hareketlerinden de destek alınarak yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmıştı. An itibari ile baktığımızda kararsız bir seyir izleyen altın fiyatlarında ABD’den gelecek olan haber akışları volatiliteye etki edecektir. 1262 seviyelerinde fiyatlamalar yaşayan ons altındaki teknik seviyeleri incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde 1266.18 – 1270.67 – 1281.86 seviyeleri direnç noktaları olarak test edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1254.99 – 1248.29 – 1237.10 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

A1 Kapital gün sonu analizi

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
28 + 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.