DOLAR 32,5621
EURO 34,99
ALTIN 2451,14
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

BİST 100 yurtdışının ve faizin kıskacında güç toplamaya çalışıyor

BİST 100 yurtdışının ve faizin kıskacında güç toplamaya çalışıyor
09.09.2021
A+
A-

Güne yatay eğilimle başlangıç yapan BIST-100 endeksi bankacılık endeksindeki %2,90 düşüş öncülüğünde günü %1,44 düşüşle 1.433,85’den kapattı. Avrupa borsaları öncülüğünde yurtdışı borsalarda kar satışları devam ederken, BIST negatif ayrışarak bankacılık endeksi öncülüğünde güçlü satışlarla karşılaştı.

 

Artan vaka sayıları sonrası yeniden kısıtlayıcı tedbirlere başvurulabileceği ve merkez bankalarının varlık alımlarını azaltmaya başlayabileceği beklentileri kar satışlarında etkili oluyor.

Dün yaptığı konuşmada TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun manşet enflasyon yerine çekirdek enflasyona dikkat çekmesi ve reel faiz hesaplamasında beklenen enflasyona vurgu yapması politika değişikliği olarak algılandı. Piyasa bu değişikliği TCMB’nin faiz indirimlerine başlayabileceğine sinyali olarak algılarken, TL’de %1 üzeri güçlü değer kaybı ve negatif ayrışma yaşandı. Bu beklentilerin ışığında yurtdışı borsalarda ve BIST’te tepki alımları oluşsa da kısa vade de kar satışları devam edebilir.

VIX endeksi 18 seviyelerindeyken, endeks 21 seviyesi altında kaldıkça ABD borsalarındaki volatilite ve kar satışlarının sınırlı kalması beklenir. Borsalarda kar satışları yaşansa da Fed’den Tapering konusunda bir sinyal gelene kadar global risk alma iştahının orta vadede güçlü kalmaya devam etmesi ve kar satışlarının alım fırsatı olarak değerlendirilmesi beklenmektedir.

BIST’in kısa vadede yurtdışına paralel hareket etmesi beklenirken, TL’deki değer kayıplarının güçlenmesi durumunda bankacılık endeksindeki negatif ayrışma ve satış baskısı devam edebilir. Bugün piyasaların gözü AMB faiz kararında ve varlık alımlarının azaltılması konusundaki açıklamasında olacak.

AMB varlık alımlarını azaltma kararı vermesi yurtdışı borsalardaki kar satışlarını güçlendirebilir. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri satıcılı seyir izlerken, Asya borsalarında da genel olarak satıcılı bir seyir var. Endeksin güne negatif eğilimle başlaması beklenirken, endekste gün içinde tepki yükselişi denemelerinin oluşsa da satışı fırsatı olarak kullanılması ve kar satışı baskısının devam etmesi beklenmektedir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.