DOLAR 32,5869
EURO 34,842
ALTIN 2507,907
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsalarda görülen yükselişlere rağmen birçok hisse sert düşüyor

Borsalarda görülen yükselişlere rağmen birçok hisse sert düşüyor
20.04.2021
A+
A-

Hisselerde görülen yükselişe rağmen yatırımcılar getiri sağlama konusunda zorluk çekiyor

İçinde bulunduğumuz borsa rallisi oldukça güçlü. Şaşırtıcı derecede güçlü ekonomik veriler ve çok daha şaşırtıcı seviyelerdeki olumlu bilanço açıklamaları ABD hisse piyasasının büyük bir bölümünü yeni rekorlara yöneltiyor. Momentum analizi yapan teknisyenler için bile bu durum etkileyici.

ABD’nin en eski teknik analiz hizmeti sunan kurumu Lowry Research’ten Michael N. Kahn, CNBC’ye yaptığı açıklamada“NYSE hisselerinin büyük bir bölümü orta vadede yukarı yönlü trendleri izliyor. Bunlar ise kısa vadeli geri çekilmelerden ve volatiliteden bağımsız olarak hesaplandı” dedi. Elbette piyasalar ocak ve şubat aylarında yeni rekorlar kırdı ancak bu sefer durum oldukça farklı.

Ocak ve şubat aylarında görülen rekor yükselişleri tetikleyen büyük sermayeli teknoloji hisseleri olmuştu. Ancak bu sefer piyasalarda görülen rallinin kapsamı oldukça geniş. Yükselen hisselerin sayısı düşen hisselerin sayısından oldukça fazla. S&P 500’de ve NYSE Composite Index’te yer alan hisselerin neredeyse dörtte biri yeni rekorlar kırdı. Son dönemde sağlık ve gayrimenkul gibi geriden gelen sektörlerdeki hisseler de daha önce rallinin liderleri olan teknoloji ve sanayi sektörlerinden daha yüksek performans gösteriyor.
borsagundem.com’un derlemesine göre, değerinin altında işlem gören “değer hisseleri” ise yeni bir rekor kırdı. Aynı şekilde büyüme hisseleri, büyük sermayeli hisseler, orta sermayeliler de rekor seviyelerde. Küçük sermayeli hisselerin içinde bulunduğu Russell 2000 endeksi ise hafifçe geriden geliyor ve rekor seviyesinin %4 altında seyrediyor.

İyi haber ise borsalarda görülen rallinin kapsamının genişlemesinin, piyasalar için boğa sinyalleri veriyor olması. Yatırımcılar ise piyasalarla ilgili geçmişteki kuralların hala geçerli olup olmayacağını sorguluyor.

Her şey yükseliyor

Piyasaların bu yıl gösterdiği özelliklerden biri de, bir sektör (teknoloji gibi) geriden geldiğinde diğer sektörler (enerji, finans ya da sanayi) ilerliyor ve ralliyi devam ettiriyor. Böylelikle S&P 500 çoğunlukla yukarı yönlü bir trendi takip edebiliyor.

Ancak şimdilerde, her şey yükseliyor. Wellington Shields’dan Frank Gretz, “bu durumun anlamı, para kaybetmenin zor ancak para kazanmanın kolay olmadığı” dedi. Gretz her şey yükseldiğinde, yatırımcıların rotasyon olmaması nedeniyle getiri sağlamasının zorlaştığına dikkat çekerek, “şimdi istikrarlı bir şekilde devam eden tek şey S&P 500” ifadesini kullandı.
Bu durum oldukça sıra dışı bir soruna işaret ediyor. Piyasaların rotasyon için alanı kalmadı. Aktif yatırımcılar için bu oldukça ciddi bir sorun. Academy Securities Makro Strateji Başkanı Peter Tchir, “artık kovid indirimi yok” dedi. Açıklamasının devamında, “piyasaların görmezden geldiği hiç bir sektör kalmadı. Belki de %50 nakde dönmeli ve önümüzdeki bir ya da iki haftada neyin yanlış fiyatlanacağını izlemeliyiz” ifadesini kullandı.

Bilançolar en büyük sınav

Piyasalarda şimdi büyük bir grup hisse görülüyor ve bunların tamamı teknoloji şirketleri değil. Hisseler hızla yükseliyor ve bunun nedeni bilançoların da hızla yükseliş göstereceği yönündeki beklenti. Direnç ise bu noktada başlayacak. Tactical Alpha Baş Yatırım Uzmanı Alec Young, “birçok şirket bilanço açıklamalarına iyi tepki vermiyor” dedi.

Geçtiğimiz hafta beklentilerin üzerinde gerçekleşen bilanço açıklamalarına rağmen bankacılık sektörü hisselerinin hareketlilik yaşamadığına dikkat çeken Young, “hisseler bilanço açıklamaları yaklaşırken yüksek performans gösteriyor. Ancak bilanço açıklamaları gerçekleştiğinde momentumu koruyup koruyamayacakları meçhul” ifadesini kullandı.
FED sorunu geri dönecek

Ekonomik büyüme beklentilerin üzerindeyken, şubat ayında olduğu gibi ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir sorun haline gelmesi an meselesi. Young, “yatırımcılar güçlü büyüme isterken FED’in varlık alımlarını kısmasını istemiyor” dedi. Açıklamasının devamında, “FED bu ölçekte bir büyüme sürecinde durmayacak, en azından varlık alımlarını kısacak” ifadesini kullandı.

Fiyatların oldukça hızlı hareket ettiğine ve bunun bir sonucunun olması gerektiğine dikkat çeken Tchir de, “yüksek ekonomik büyüme, ılımlı enflasyon ve kontrol altında olan tahvil verimlerini fiyatladık” dedi. Son dönemde Japonların ABD tahvillerine yönelik ilgisinin tahvil verimlerinin düşmesinde etkili olduğunu belirten Tchir, “bu unsurlardan biri ortadan kalkarsa bir geri çekilme gerçekleşebilir” açıklamasında bulundu.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.