DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Spiritüalite Nedir?

02.07.2021
A+
A-

Spiritüalite Nedir?

Spiritüalite kavramı kökenini “nefes”, “nefes almak” veya “canlandırmak” anlamlarına gelen Latince “spirit” kelimesinden alır Myers, Sweeney ve Witmer (2000) spiritüaliteyi yaşamın maddi yönlerini aşan, evrene derinlik ve bütünlük duygusu katan bir varlık ya da kuvvetin farkındalığı olarak tanımlar.

Spiritüel olmak, kişiyi kendini keşfetme arzusuyla yaşamda anlam ve niyet arayışına çıkarır. Denilebilir ki spiritüalite, kişinin kendi içinde ve yaşamda en iyi oluş halini arayış yolculuğudur.

İnsanın özünde varlık olarak gelişimini destekleyen, başkalarına katkı sağlamasına ve her canlı için iyiliğe hizmet etmesine yönelik içgüdüsel bir farkındalık vardır. İnsanın spiritüel yanı, yaşamda iç huzurunu ve memnuniyetini geliştirir. Spiritüalite bireylerin yaşamda anlam, bütünlük ve potansiyelini bulma amacıyla varoluşsal hedeflerine ulaşma çabalarıdır.

Chandler, Holden ve Kolander (1992) tarafıından spiritüalite farklı boyutlarda tanımlanır. Bu tanımlamalar kapsamında spiritüalite:

  • Farklı insanlar tarafından, farklı zamanlarda ve farklı düzeylerde gerçekleşse de tüm insanlarda doğuştan bulunan bir kapasitedir.
  • İnsanın doğuştan gelen potansiyeli ve arayışına yönelik, şu andaki merkezi odağını aşmak için artan bilgi ve sevgiyle bir bilgi aktarımıdır.
  • İnsanın deneyimlediği ve değerlendirdiği zamandaki psikolojik konumunu yansıtır.
  • İnsanın var olan sağlıksız işleyişinin ötesine geçerek, daha sağlıklı ve geniş kapsamda bir işleyişe yol almasıdır.
  • Daha fazla bilgiyle, daha olumlu ve kapsamlı ahlak ve değer sistemleriyle gelişen yaşam amacını ifade eder.

İnsanlar spiritüel deneyimleri yaşamamış olsalar dahi, spiritüel deneyimler yaşayabilecekleri koşulları oluşturabilirler.

Uzm. Hem. Şenay Zuhur

ACC, ICF Bütünsel Gelişim Koçu & Kariyer Koçu

Diyabetle Yaşam ve Sağlık Koçu


YORUMLAR