DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2393,265
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MB Başkan adaylarının ortak noktası nedir?

07.04.2016
A+
A-

Merkez Bankası başkanları hepsi aynı ortak noktada buluşuyor. . Peki Merkez bankası başkanlarının ortak yönleri neler? İşte cevapları….

Bu yılın en iyi Merkez Bankası Başkanı seçilen Erdem Başçı’nın görev süresi 19 Nisan’da sona eriyor. Klasik… Her görev süresi dolan ismin yerine yeni bir isim aranıyor. Kimisi kurum içinden kimisi de kurum dışından. Hepsi değerli bankacılar.

 

Bir süreden beri piyasa kulislerinde Başbakan Davutoğlu ve ekonomi yönetiminin gönlünün Erdem Başçı ile devam etmekten yana olduğu konuşuluyor. Ne de olsa Başçı hem Başkan yardımcılığı tecrübesi ile kurumun kültürünü öğrenerek Başkanlık koltuğuna gelmiş hem de akademisyenliği ile uluslararası çapta saygın bir isim.

 

Her ne kadar akılların bir köşesinde Erdem Başçı ile devam edilebilir fikri olsa da 19 Nisan yaklaştıkça havada yeni isimler uçuşmaya başladı.

 

Erdem Başçı ile devam edilmesi zor diyenlerin adaylarına kulak kabarttığımızda bu defa konuşulan isimlerin hepsinin bir ortak noktası olduğunu görüyoruz; isimleri.. Nasıl bir tesadüftür ki tüm yeni Merkez Bankası Başkan adaylarının isimleri Murat ile başlıyor. Üstelik adı Murat olan aday sayısı tam 4 tane.

 

Önce içeriden bir adayla başlayalım. Murat Çetinkaya. Haziran 2012’den beri TCMB Başkan Yardımcısı. Katılım bankacılığı kökenli bir isim. Merkez Bankası’na gelmeden önce Kuveyt Türk’te çalışıyordu, bankacılık hayatına ise Albaraka Türk’te başlamıştı. Boğaziçi Üniversitesi’nden çift anadalla mezun olmuş.

İkinci isim ise Murat Talayhan. Murat Talayhan, ağırlıklı olarak uluslararası bankalarda çalışmış kurumsal finansman alanında tecrübeli bir isim. Son olarak Londra’da Barclays Capital’de çalışıyor. 1984’te ODTÜ’den birincilikle mezun olmuş. Ama Talayhan’ın adaylığı şimdilik yalanlandı.

Murat Yülek ismi de konuşuluyor

Üçüncü Murat ise Murat Yülek. Daha önce BDDK Başkanlığı için de adı geçen Yülek, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi ve PGlobal Küresel Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Ltd. ortağı. Boğaziçi Üniversitesi mezunu.

Son isim Murat Ulus

Son isim ise geçen hafta Takasbank Genel Müdürlüğü’nden ayrılan Murat Ulus. Geçen hafta pek çok kişi için Murat Ulus’un görevinden ayrılması sürpriz oldu. Bu sürpriz de kulisleri hareketlendirdi. Takasbank’tan ayrılırken mesai arkadaşlarıyla vedası pek çok kamu profesyonelini ise imrendirdi. Ziraat Bankası, Egebank, Bank Asya ve BDDK’da kurul üyeliği yapan Ulus’un adı da Merkez Bankası Başkanlığı için geçiyor.

 

Peki piyasanın gönlünde yatan aslan kim diye sorduğumuzda ise gelen cevaplar özetle: “Şimdiye kadar bir başkanın ikinci defa atandığını görmedik ama Başçı ile yola devam edilebilir” şeklindeydi. Başçı olmazsa kim olur denildiğinde ise tahminler “yeni bir Durmuş Yılmaz” olur cevabının etrafında şekillendi. Yani, bankanın içinden gelen, teknokrat, adı kamuoyu tarafından bilinmeyen ama aslında göz önünde bir isim.

 

Bugüne kadar Merkez Bankası’nda 19 Nisan hep Başkanlık yarışında bayrak değişimine odaklandı ama bu sene TL’nin sahibi için değişim yılı. Para Politikası Kurulu’nda sonuçta Başkan’ın tek oyu var. 7 kişiden oluşan PPK’da başkan hariç 4 üye daha değişecek. Piyasa Başkan kadar PPK’ya atanacak yeni üyeleri de dikkatle takip ediyor. Ece CEYHUN/dünya

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
5 + 9 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.