DOLAR 32,3841
EURO 35,0596
ALTIN 2326,178
BIST 9096,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Fasilitatör nedir?

Fasilitatör nedir?
29.01.2021
A+
A-

Fasilitatör kelime olarak kolaylaştırıcı anlamına gelmektedir. Fasilitasyon, bir diğer deyişle kolaylaştırmak,  iş yaşamında birçok yöneticinin yararlandığı, problemlere yaratıcı çözümler üretebilmek, değişime uyum sağlayabilmek ve strateji geliştirebilmek için kullanılan bir yöntemdir. Fasilitasyonun özünde, katılım ve iş birliği yatar. Yani aslında fasilitasyonun amacı ekibin katılımını sağlayarak “işleri kolaylaştırmak” diyebiliriz.

Görüşmelerin gidişini üyelerin özgürce seçmelerine ve kendiliğinden eğilimlerine bırakan küme çözümlemelerinde bir ayrıştırıcı ya da sorun çözümleyici konumunda olan gözlemcidir.
Fasilitasyon; Tepki veya etkiyi kolaylaştırma durumu.

Facilitation. fasilite Kolaylık

Fasilitasyon tamamen işleri kolaylaştırmakla ilgilidir. Bir eğitim düzenlemek, bir program yürütmek veya bir toplantıya başkanlık etmekle görevlendirilmişseniz, bir
gündem yönetmeye çalışmanın ne kadar zor olabileceğini tahmin edersiniz.

• Fasilitasyon becerilerini geliştirmek için araç veteknikleri kullanın
• Eğitimlerde veya toplantılarda grupları etkin bir şekilde yönetin
• Fasilitasyon sürecinde çıkan çatışmaları anlamlı şekilde çözün
• Kişisel güçlerinizin farkına varın ve kullanın.

Fasilitasyona Giriş

Fasilitasyon, yöneticiler tarafından katılımcıların belirli bir konuyla ilgili bilgilendirilmesine, bu bilgileri özümsemesine ve karar verme aşamalarına katılmasına yardımcı olmak için kullanılan bir tekniktir. Katılımcılar içerikle tanıştırılır ve daha sonra yönetici tartışmayı teşvik ederken, katılımcılar deneyimi geliştirmek için adımlar atar ve önerilerde bulunurken sorular sorar.

ASTD Handbook, katılımcıların ilgisini çekmeye yardımcı olmak için beş fasilitasyon taktiğini ana hatlarıyla açıklıyor:

Katılımcıların belirli bir hedefe ulaşmalarına yardımcı olacak etkinlikler tasarlanabilmesi için başarıyı önceden tanımlayın.
Kendini hazırlama, öğrenme ortamını hazırlama ve içeriği hazırlama da dahil olmak üzere durmaksızın hazırlanın.
Katılımcıların heyecanlı olmalarını, motive olmalarını ve başından itibaren katılmalarını sağlayacak bir etki yaratın.
Sorular, rol oyunları, uygulama alıştırmaları ve katılımcıların deneyimlerini paylaşmaları ve birbirlerinden öğrenmeleri için fırsatlar gibi çeşitli öğrenme deneyimleri ile katılımcıların oturum boyunca katılımlarını sağlayın.
Bir katılımcı bilinçli veya bilinçsiz olarak, eğitim amacı, içeriği, yöntemi veya dış etkenlere karşı hoşnutsuzluk ifade ettiğinde ortaya çıkan işlevsiz durumu yönetin.
Fasilitasyon, bir grubun birlikte çalışma becerilerini geliştirmelerine, sorunları belirleyip çözmelerine, karar alabilmelerine ve çatışmaları ele almalarına yardımcı olur. Fasilitasyonun rolü, sinerji yaratarak, yeni fikirler üreterek ve fikir birliğine ve anlaşmaya vararak grubun birlikte daha verimli çalışmasına rehberlik etmektir. Bu rol için, profesyonel fasilitatörlerle çalışabilirsiniz. Etkili fasilitatörler grup dinamikleri ve süreçlerine odaklanmalıdır. Nihayetinde gruba karşı sorumludurlar ve grubun güvenini kazanmak zorundadırlar.

 

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
20 + 25 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.