DOLAR 32,5039
EURO 34,7514
ALTIN 2491,986
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Barter nedir, barter nasıl yapılır, barter avantajları nelerdir?

Barter nedir, barter nasıl yapılır, barter avantajları nelerdir?
01.09.2020
A+
A-

Barter kelime olarak takas demektir ancak barter doğrudan para kullanmaksızın ürün/mal/hizmet değişimi ile bir takas ya da trampa yöntemi değildir. Barter para kullanmaksızın bir havuz içinde yapılan bir ticaret sistemidir. Barter sisteminde firmalar bir araya gelerek bir ortak Pazar ya da havuz oluştururlar. Bu sistemde alacak-verecek ilişkisi firmaların kendileri aralarında değil, barter havuzuna doğru olmaktadır.

İş plansız girişim fikri ancak kahvehane geyiğidir! TIKLAYINIZ!

Otomobil veren tarafın, petrol almak suretiyle alacağını tahsil etmesi gibi. Alacağın kapatılması için miktar ayarlaması yapılamayan hâllerde, borçlu kalan taraf, milletlerarası para birimi ile nakit ödeme yaparak hesabı kapatır. Kabul edilmeli ki takas, basit olmakla birlikte, ilkel ve büyük ölçüde karşılıklı güven esasına dayalı bir sistemdir. İhtiyaç fazlası malların karşılıklı olarak aynı anda teslimi mümkün olmayabilir. Bu durumda bir aracı kurumun, garantör olarak devrede olması gerekir. takas odaları bu sebeple oluşturulmuş kurumlardır.

Klirink (Uluslararası Barter) nedir?

Klirink: (Uluslararası Barter) İki ülke arasında yapılan alış-veriş bedellerinin karşılıklı olarak malla ödenmesidir. Klirink işlemleri, ilgili devletler arasında imzalanan Klirink sözleşmeleri ile gerçekleştirilir. barter ile Klirink arasındaki fark; birincisinde sistem düzenleyicisinin özel sektöre ait bir şirket, ikincisinde ise devlet olmasıdır.

Girişimciler bankaların kuluçka merkezlerinden nasıl faydalanabilirler için TIKLAYINIZ!

Klirink sisteminde Merkez Bankası veya muhabir banka devrededir.

Klirink sözleşmesi imzalanan ülkelerdeki üretici, alıcısını bulup ihracatı gerçekleştirir. Gümrük Çıkış Beyannâmesi (GÇB) denilen belgeyi bankaya gösterip ihraç ettiği mal bedelini alır. Merkez Bankası, ödediği mal bedelini ilgili firmanın hesabına borç kaydeder. O ülkeden ülkemize sevk edilen mallar da hesaba alacak olarak geçer. Borç – alacak farkı, sözleşmede belirtilen dönemin sonunda nakit olarak ödenir veya bir sonraki devreye intikal ettirilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
29 × 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.