DOLAR 32,5589
EURO 34,7407
ALTIN 2492,372
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kripto paraların aşması gereken 5 engel

Kripto paraların aşması gereken 5 engel
03.10.2018
A+
A-

Global danışmanlık firması Deloitte, hazırladığı çalışmada blockchainin yüksek potansiyeline dikkat çekerken aşılması gereken engelleri beş ana başlık altında topladı.

Son dönemin ne popüler konularından biri olan blockchain teknolojisinin kullanımı hızla artrken, bir yandan da aşılması gereken yollar olduğu da konuşuoluyor. Global danışmanlık firması Deloitte da, son raporunda blockchainin gelişimine engel olan 5 engeli listeledi. Blockcahin Türkiye Platformu’da yer alan habere göre, Deloitte, hazırladığı çalışmada blockchainin yüksek potansiyeline dikkat çekerken aşılması gereken engelleri beş ana başlık altında topladı. Son iki yılda dünyanın en büyük beş bulut platformu sağlayıcısı dahil olmak üzere büyük teknoloji şirketlerinin blockchain çözümlerini tanıttıklarını kaydeden Deloitte analistleri, sektörler arası blockchain etkileşimini sağlayan konsorsiyum sayısının 2017’de 28 olduğunu, bu yıl ise 600’ün üzerine çıktığına dikkat çekiyor.

 

BLOCKCHAIN İÇİN KURUMSAL HARCAMALAR 2.1 MİLYAR DOLAR

IBM’in Hyperledger Fabric platformu üzerinde saniyede 3.500 adetlik işlem hacmi sağlamasının hız konusundaki endişeleri gidermeye başlayan bir gelişme olduğunu kaydeden Deloitte analistleri, Enterprise Ethereum gibi açık kaynaklı ve platformlar arası etkileşim sağlayan yenilikleri de umut verici olarak tanımlıyor. Deloitte uzmanlarının dikkat çektiği bir diğer konu ise yasal mevzuat. Pek çok devletin Blockchain’e özel yasaları yürürlüğe aldığı kaydedilirken, ABD özelinde sekiz eyaletin benzer adımlar attığına vurgu yapılıyor. 2018 sonunda kurumsal blockchain uygulamalarına yönelik harcamaların 2.1 milyar dolara ulaşması ise madalyonun iyimser tarafını temsil ediyor.

 

MADALYONUN İYİMSER YÜZÜ

Listenin başında hız faktörü bulunuyor. Blockchainin nispeten yavaş kalmasının pek çok sektördeki yetkililerin başlıca endişe kaynağı. Yine farklı blockchain platformları ve çözümleri arasında bir standart bulunmaması ise bir diğer zorluk. Bu teknolojinin mevcut sistemlerle entegre olamama ihtimali ise en basit tanımla korkutucu olarak tanımlanmakta. Sonuçta elinizdeki veriyi daha önce yatırım yaptığınız sistemlerle entegre hale getiremezseniz blockchainin faydası önemli ölçüde azalıyor. Veri gizliliği, fikri mülkiyet, sözleşmelerin uygulanabilirliği ve hukuksal süreçler gibi yasal ve regülatif kaygılar blockchainin benimsenmesini engelliyor. Deloitte uzmanlarına göre bu durum, blockchain ile gelen dağıtık defter sistemlerinin uygulanabilirliğini de kısıtlıyor.

 

BLOCKCAHIN DAHA DA HIZLANMALI

Blockchain, saniyede on binlerce işlem yapabilme kapasitesine sahip eski sistemlere oranla yavaş olabilir. Ama yapılan çalışmalar iyimserleri sevindirecek cinsten. Yeni mutabakat uygulamaları önemli oranda daha yüksek performans vaat ediyor. Örneğin Zilliqa, saniyede 2000 işlem yapılabilen bir servisini duyurdu. Bu, Bitcoin’in saniyede 10’un altındaki işlem sayısına oranla ciddi bir hızlanma anlamına geliyor.

GELİŞTİRİLMİŞ STANDARTLAR VE BİRLİKTE ÇALIŞILABİLİRLİK

Standartların henüz tam olarak belirlenmemiş olması, blockchain geliştiricilerine hareket olanağı sağlıyor olabilir. Bununla birlikte çözümün sunulacağı BT departmanlarına ise sıkıntı verebilir. Blockchain için uluslararası bir standart oluşmasının kolaylık sağlayacağı bir gerçek. Bu yönde atılan adımlar da yok değil. Enterprise Ethereum Alliance’ın çalışmaları örnek olarak verilirken, Temmuz 2018 itibariyle 600 üyeye sahip olduğu belirtiliyor. Hyperledger Vakfı’nın üye sayısı ise son eklemelerle birlikte 270’i geçmişti. Deloitte’un makalesinde yer verilmeyen ancak bu iki kurum arasında geçtiğimiz günlerde duyurulan stratejik iş birliği ise standardizasyonun daha hızlı gerçekleşebileceği yönünde. Ek olarak Avustralya başta olmak üzere çeşitli ülkelerin de global bir Blockchain standardı için yoğun çaba gösterdiğini de belirtmeliyiz.

 

MALİYETLER DÜŞMELİ

Her yeni teknolojide olduğu gibi blockchain için de erken dönem yüksek maliyet söz konusu. Bu, yatırım yapmayı düşünen şirketlerin bile süreci ertelemesine ya da vazgeçmesine neden olabiliyor. Çözüm ise teknoloji şirketlerinden geliyor. Amazon, IBM ve Microsoft dahil olmak üzere bir düzine kadar büyük teknoloji sağlayıcısı bulut tabanlı blockchain servisleri sunuyor. Bunun yanı sıra yeni yazılım platformları da maliyetleri aşağı çekmeye yardımcı olabilir. Açık kaynak kodlu Sawtooth gibi platformlar daha basit yapısı ve karmaşıklığı azaltan modüler yapılarıyla avantaj sağlıyor.

 

KRİTİK KONU: YASAL DÜZENLEMELER

Regülasyon da blockchainin karşısındaki bir diğer aşılması gereken engel olarak tanımlanıyor. Deloitte’un yaptığı bir araştırma, her beş yöneticiden birinin, daha fazla yatırım yapılmasının önündeki engel olarak regülasyonları gösterdiğini işaret ediyor. Bunun sebebi ise kripto varlık imzaları, akıllı sözleşmeler vb. konuların regülasyonlara uyumlu olması gerekliliği. Eğer yapılan iş yasal gereksinimleri karşılamıyorsa yatırım yapma kararından cayılabiliyor. Konunun iyi yanı ise artık pek çok ülke yönetiminin blockchainin değerinin farkında olması. Hemen her ay farklı ülkelerden yasal düzenleme haberleri geliyor. Deloitte da bu duruma dikkat çekerek ABD özelindeki örnekleri aktarıyor.

 

KULLANICI SAYILARI ARTMALI

Deloitte uzmanları, bir blockchain ağının değerinin kullanıcı sayısına paralel arttığına dikkat çekiyor. Bu amaç için kurulan blockchain konsorsiyumları sektörün gelişimini hızlandırıyor. Bu oluşumlar çeşitli eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyor, araştırma yapıyor ve üyelerine tavsiyelerde bulunuyor. Yakın tarihli bir çalışmaya göre küresel çapta 61 blockchain konsorsiyumu aktif olarak çalışmalarını yürütüyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
28 − 3 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.