DOLAR 32,3275
EURO 35,0302
ALTIN 2282,628
BIST 8974,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Konut kredisini erken kapatma nedir, cezası ne kadar?

Konut kredisini erken kapatma nedir, cezası ne kadar?
30.07.2018
A+
A-

Taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisinde ücretin erken ödenmesi halinde tüketiciye bankalar tarafından erken ödeme indirimi uygulanırken, konut kredisinde ise bunun tam tersi bir uygulama söz konusudur…

Tüketici, konut satın almak için bankadan konut kredisi aldığında banka, kullanılacak konut kredisi için tüketici ile bir sözleşme imzalar ve tüketiciye uygun bir ödeme planı hazırlar. Banka, tüketicinin bu sözleşmeye ve ödeme planına uymasını bekler. Konut kredisi ödemesinin tüketici tarafından erken bir şekilde yapılması durumunda ise banka tarafından, konut kredisini erken kapatma cezası uygulanır.

Konut Kredisi Erken Kapatma Nedir?

Tüketicinin bankaya borçlandığı konut kredisi ücretinin tamamını ya da bir taksit bedelinden daha az olmamak kaydıyla herhangi bir bedeli, vadesinden önce ödemesine konut kredisini erken kapatma/ödeme denir.

Bu Ceza Ücreti Bankalar Tarafından Nasıl Uygulanır?

Krediyi kullanan tüketicinin erken ödeme yapması durumunda, tüketicinin geriye kalan ana para borcu üzerinden; sabit faizli konut finansmanı sözleşmelerinde akdi faiz oranı, değişken faizli konut finansmanı sözleşmelerinde ise erken kapatmanın yapıldığı tarihte geçerli olan faiz oranı ile bir önceki taksit tarihinden itibaren işleyecek gün sayısı baz alınarak hesaplanacak faiz ve faiz üzerinden hesaplanacak vergi, borç ve benzeri yükümlülüklerin toplamı şeklinde tüketiciden tahsil edilir.

Tüketiciden tahsil edilmiş olan faiz, vergi, borç ve benzeri yükümlülükler dışındaki meblağ, tüketicinin anapara borcundan düşülür. Bu şekilde, kullanılan kredinin çeşidine göre değişen faiz oranı üzerinden kalan taksit sayısı ile ödeme tarihlerinde bir değişiklik olmadan yeni taksit bedeli ve yeni ödeme planı oluşturularak tüketicinin konut kredisi yapılandırılır.

Erken Kapatma/Ödeme Cezası Ne Kadardır?

Vadesi gelmeden tutarın ödenmesi durumunda, konut kredisi erken kapatma cezası uygulanır. Bu tutar, kullanılan krediye ve bankaya göre değişkenlik göstermektedir. Bu cezai ücretin miktarı, özetle şu şekilde hesaplanır. Erken ödeme durumunda, bankalar tarafından uygulanabilecek olan cezai ücret; vadesi 36 aydan daha fazla olmayan krediler için söz konusu bedelin yüzde biri olur. Vadesi 36 aydan daha çok olan krediler için ise kredi tutarının yüzde ikisini geçmeyecek şekilde hesaplanır.

Banka ile yapılan kredi sözleşmesinde, erken ödeme tazminatı gibi bir ibare yer almıyorsa ve bu konuda herhangi bir şey belirtilmemişse banka, bu tutarı tüketiciden talep edemez. Yine tüketici tarafından konut kredisi alınırken kişiye göre ödeme planı oluşturulurken, konut kredisi kullanacak kişinin ara ödeme yapacağını bankaya ifade etmesi durumunda, kişiye konut kredisini erken kapatma cezası uygulanmaz.(Milliyetemlak.com)


YORUMLAR

Solve : *
14 + 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.