DOLAR 32,5887
EURO 34,8571
ALTIN 2492,31
BIST 9695,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kira kontratını imzalarken nelere dikkat etmeli?

Kira kontratını imzalarken nelere dikkat etmeli?
26.04.2019
A+
A-

Kira sözleşmesi imzalarken ilk dikkat edeceğiniz şey kira kontratanı imzalayacak olan kişinin gerçekten evin sahibi olup olmadığından emin olmalısınız. Aynı zamanda kira sözleşmesine konu olan yerin, size gösterilen yer olup olmadığını mutlaka araştırmalısınız.

Nasıl mı? Bu, tapu kayıtları incelenerek tespit edilebilir. Kiralananın işyeri olarak kiralanması halinde, ruhsata elverişli olup olmamasını da Belediye’den araştırmak gerekecektir.

Kontrat işleminde ev sahibi vekil kullanıyorsa, sözleşmeyi imzalayacak olan kişinin ev sahibinin gerçek vekili olduğundan emin olmalısınız. Bu hususta noter kayıtları araştırılmalıdır. Birden fazla mal sahibi varsa, kontrata her bir mal sahibinin katılması ve imzası gerekir. Birden fazla mal sahibi varsa ve vekil tayin etmişlerse, tüm mal sahiplerinin bu vekile yetki tanımış olması gerekir.

Artık ev almak yerine kiracı olmak tercih ediliyor! Doğru mu? TIKLAYINIZ!

Kontratta kira bedeli, kira süresi, kira bedelinde yapılacak artış, depozito, kiralanan yerin kullanım amacı ve kiralanan yerin durumu detaylı olarak belirtilmelidir. Birden fazla malik var ise, kiranın paylaşım şekli ve her bir malike ne şekilde ödeneceğinin de belirlenmesi gerekir. Eğer uzun vadeli bir kira sözleşmesi yapılacak ise, kira sözleşmesinin noter huzurunda yapılması ve mümkünse tapu kaydına bu konuyla ilgili şerh konulması da çok önemli.

Eşyalı olarak kiralanacak ise, eşya listesinin de sözleşmeye eklenmesi iyi olacaktır. Kira sözleşmesini, akdin her aşamasında 1 veya 2 ay öncesinden feshetme hakkınızın bulunmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde, sözleşmeyi kiracı erken sona erdirdiğinde kontratın yenilendiği dönemin 2. ayında, tahliyeden sonra 3-4 aylık boş kalmadan kaynaklanan, mal sahibinin zararını, dava ve avukat masraflarını ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Koronovirisü kararları mesken ve ev kiralarına etkilemiyor! TIKLAYINIZ!

Kira sözleşmesinin süresi ve yenileme dönemleri, kiranın başlangıç tarihindeki ay ve güne göre belirlenmektedir. Kira sözleşmesi, başlangıcında ne kadar (Örneğin 5 yıl) süre ile yapılırsa yapılsın, Kiracı tarafından veya Kiralayan’ın açacağı dava sonucunda sona erdirilmediği sürece, sürenin sona ermesinden sonra yeni kira kontratı yapılmasına gerek kalmakszın 1’er yıllık sürelerle otomatikman yenilenir.


YORUMLAR

Solve : *
13 − 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.