DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş hayatında duygusal zeka!

16.02.2019
A+
A-

Duygusal zeka; stresi azaltmak amacıyla duyguları olumlu yönetmek, etkili iletişim kurmak, empati, çatışmayı etkili yönetim zorlukların üstesinden gelme yeteneğidir.

Bireyin özel hayatında olduğu gibi iş hayatında da önemli bir yeri olan duygusal zeka, çalışma hayatında güçlü ilişkiler kurma, başarılı kariyer ve kişisel hedeflere ulaşmada yardımcı olur.

Dünya Ekonomik Forumu, İşin Geleceği raporunda 2022 itibariyle çalışanlarda en çok aranacak 10 yetkinliği yayımladı. Bu çalışmada öne çıkan yetkinlikler arasında duygusal zeka da yer almakta. İşe alım firması olan Robert Half’ ın yaptığı araştırmada duygusal zekanın çalışanlar üzerindeki;

• Motivasyon ve morali %46,
• Liderliği %45,
• Takım birliğini %37 arttırdığını ortaya koymuştur.

Zekanın 8 türünden biri olan duygusal zeka ilk kez 1985’te W.Payne’ ın doktora tezinde ortaya çıkmıştır. Önemine vurgu yapıp popüler olmasını sağlayan ise Prof. D.Goleman’ ın Duygusal Zeka isimli kitabıdır. Bu kitabı ile kim olduğumuz, ne yaptığımız ve ilişkilerimizi nasıl kurduğumuz üzerindeki duyguların etkisinin büyüklüğünü anlamamıza neden oldu. Goleman duygusal zeka yaklaşımına ilişkin 4 temel boyut olduğunu bildiriyor.
1) Kendinin Farkında Olmak: Bunlardan ilki olan bu olgu, nasıl hissettiğimizle alakalıdır. Nasıl tür olaylar bizi ne gibi yönde etkiliyor sorularının farkında olup kendi özümüzle bağlantılı olmaktır.
2) Kendimizi Motive Etmek: Hedeflerimize, stresi yönetme becerimize ve kendimizi eğitmemize yönelik kapasitemizdir.
3) Empati: İletişim ile birlikte sosyal farkındalıktır.
4) İletişim Kurma: Anlaşmaya varma ve başkalarıyla olumlu, saygılı bir şekilde bağlantı kurmaktır.
IQ dan daha önemli zeka türleri var ve tüm başarı aslında buna bağlı. Başkalarıyla daha iyi iletişim kurduğumuz, dengeli ve uyum içinde yaşadığımız, yeterli, mutlu ve kişisel doyuma ulaşmış hissettiğimiz kişisel başarıdan söz edilmekte. Bu nedenle duygusal zekadaki eksiklikler nedeniyle iş hayatınızda sadece belirli bir yere kadar ulaşabilirsiniz. Empati ve etkili iletişim olmadığı sürece örnek bir çalışma arkadaşı veya karizmatik bir lider olamazsınız.

“Yüksek kolektif entelektüel bir seviyeye ulaşmanın tek yolu sosyal uyumdan geçer.”
“En iyi durumda bile CI başarıyı belirleyen faktörlerin yalnızca %20’sini oluşturuyor.”
– Daniel Goleman

 


YORUMLAR

Solve : *
30 ⁄ 6 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.