DOLAR 32,5398
EURO 34,988
ALTIN 2429,736
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sağlık ve koçluk üzerine

Tüm dünyada yaklaşık son 1.5 yılımızın ortak konusu Coronavirüs Pandemi oldu. Dolayısıyla en önemli gündem önceliğimiz de Sağlığımız .

Bu süreci birebir aktif olarak poliklinik yaparak , hastalarımla içiçe birlikte yaşayan bir hekim olarak geçirdim.Evet zor günlerdi ve halen devam ediyor. Bu süreçte gözlemdiğim bir takım yaşamsal olaylar , sağlığımız yanında ona destek olan kavramlar için beni çok düşündürdü.

Sağlığımız çok önemli , en önemli önceliğimiz . Ancak biz onun için ne yapıyoruz ?

DSÖ tarifiyle “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” Bu tanımda bedence ve ruhça iyilik hali sağlığın bilinen yönüdür. İşte tam da bu … Sadece hastalık ya da sakatlık değil , bütünsel ; beden,zihin, kalp ve ruh halimizle iyi olma halidir.

Koçluktaki bütünsel bakışın tarifi de bu şekilde… İnsan bir bütündür ve tek başına bir yönüyle düşünülemez.

İşte bu noktada pandeminin içinde , hem bir hekim olarak hem de bu bakışı bilen profesyonel koç olarak mücadelede aktif rol aldım.

Bir hekim olarak hastalarımı muayene ederken , bedensel dokunuşlarım oluyor ; ancak öncesinde onların hastalıkla ilgili şikayetlerini dikkatlice dinliyordum . Koçluktaki ‘’iyi dinleme ,, becerimi ne kadar çok etkin yapıyorsam , hastamın muayenesindeki fiziksel muayenemde , dokunuşlarıma öyle yön veriyordum. Ör. Göğüs ağrısı tarifleyen hastamın , göğüs ağrısıyla ilgili şikayetini iyi dinleyerek güçlü sorular soruyordum. Dolayısıyla , bir cümleyle göğsüm ağrıyor şikayetiyle, daha muayeneye başlamadan , ön tanımın neredeyse %80’ini oluşturuyordum. Sonra ona uygun Fizik muayene ve tetkik ve doğru ön tanı , tedavi …

İşte Sağlık ile koçluğun kesiştiği en güzel alanlar ;

Önce İnsan ve İnsan için en önemli değeri olan sağlığına hizmet edebiliyor olmak .

Koçluk sağlıklı ve dengeli kişilere yapılır tanımındaki ‘sağlıklı ‘ ifadesine hüküm veren yönüm hekim kimliğim oldu .

Hekim kimliğimle sağlığın her yönüyle iyi olduğuna kesin tanı koymamdaki en büyük becerilerim ise koçluk becerilerim …

İyi bir dinleme , güçlü sorular sorma , göz teması kurma , özgüvenli ve saygın duruş , tüm bunlar benim ‘’iyi hekim ,, olmamda ön duruşumu oluşturuyor. İtiraf edebilirim ki ; hekim olarak , hastamı daha etkin ve olması gerektiği gibi uzun uzun dinlemeye kimi zaman , zaman ayırmıyor olabilirim , ancak bir profesyonel koç ve hekim olarak önce dinliyor ve tüm dikkatimi veriyorum. Nasıl ki koçluk seansında kontrat oluşturmak için , sorduğumuz ‘Bugün ne konuşmak istersin , sorusu gibi ‘Ne şikayetiniz var , sorusunun anlamı bir başka kıymetli aslında… Hastamın artık öyle bir güvenini hissediyorum ki daha ilk dakikalardan itibaren , bu güven benim saygın duruşumu şekillendiriyor. Onun keyifli onurunu hissediyorum.

Hastalarımı fiziksel muayene ederken ,koçluk kimliğimle aslında bütünsel bakış açısıyla yaklaşıyorum . Bakışlarımdaki sıcaklık , koçluktaki uyumlanmayla özleşiyor adeta … Hastam bana , ben ona saygın bir güven ilişkisiyle yaklaşıyoruz.

Hekim olarak hastanın anamnez alımı, fizik muayenesi ve sonra aslında zihnimde oluşturduğum ön tanım , seanslarımdaki kontratım kadar kararlı bir netleşme sağlıyor bana …

Nasıl ki etkin bir kontrat , başarılı bir seansın öncüsü ise , iyi bir anamnez alma da doğru bir hastalık tanısı için çok kıymetlidir .

Hastalarımın daha rahat sorular sorabilmesi , aslında hekimliğimin yanında koçluk mesleğimin bana kattığı özgüven, etkin dinleme, güçlü sorularla doğru yanıtlar alabilme ve geribildirimlerle , hastama ,olduğu halini yansıtabildiğim ayna halimdir çoğu zaman … En önemli sonuç ise , onun içinde bulunduğu hastalık durumundan , iyileşmiş olduğu sağlıklı halini hedefleyerek , yanımdan ayrılırken, bunun için olan tedavi yöntemimin , danışanlarımın aldığı eylem adımlarıyla bütünleşmesi …İşte keyif aldığım ve ‘’iyi ki hem bir hekim hem de profesyonel koçum ,, diyerek , haz aldığım nokta tam olarak burası …

Aslında o nokta ;hekim olarak , bana hasta olarak gelen kişinin koçluk becerimle daha bütünsel ve etkin yaklaşımla muayene ediyor olmam , koç olarak da , bana gelen danışanımın hekim bilgilerimle daha farklı açıdan bakabiliyor olmam …Sanki bir bütünün yarısıydı ve bende birleşti bu iki insan odaklı meslek …

Ve yine ifade etmeliyim ki ; ben bunun adının koçluk olduğunu öğrendiğim 2012 yılında ,yola çıkarken bu kadar keyif alabileceğimi bilmiyordum .

İnsan sevgim , hekimlik mesleğimi seçmemde ne kadar etkin olduysa , insana beden , zihin, kalp ve ruh olarak bütünsel bakabilmenin yolunun öğrendiğim koçluk sürecim de , bugün başarılı bir hekim olmam da bu kadar etkili diye düşünüyorum.

Danışanlarıma olan koç duruşum ise müthiş keyif verici …

Dileğim , sağlık ve koçluk kapsamlarının aslında ortak noktası olan İNSAN üzerindeki hizmet açılımının farkındalığının artması …

Bu yönde gerek eğitim gerekse mesleki yenilenmelerin koçluk beceriyle taçlandırılması için hem bir hekim hem de bir profesyonel koç olarak elimden geleni yapacağım.

İşimiz insan , insan sağlığı ;bedenen, kalben ,zihnen ve ruhen ….

İşte o yüzden , hayattaki en önemli varlığımız ‘’Sağlığımıza’’ hem bir hekim hem de bir koç olarak çok daha etkin hizmet vermekle gurur duyuyorum.

Sağlık ve Sevgiyle ,


YORUMLAR