DOLAR 32,3708
EURO 34,9804
ALTIN 2326,113
BIST 9090,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mevcut bir işletmeyi satın almanın avantajları

28.04.2021
A+
A-

İşletmeyi sıfırdan inşa etmek yerine mevcut bir işletmeyi satın almak, girişimci için birçok açıdan avantajlıdır.

Tecrübeli Çalışan Kadrosu: Halihazırda faaliyetlerine devam eden bir işletme girişimciye geçiş sürecinde destek olabilecek deneyimli personelleri de bünyesinde barındırır. Bu durum, sektörü tanımaya çalıştığı bu süreçte girişimcinin işini kolaylaştıran önemli bir unsurdur.

 

Kurulu Tedarikçi Ağı: Girişimcinin yeni tedarikçiler tarafından sunulan ürün ve hizmetleri incelediği bu geçiş sürecinde, devam eden bir tedarikçi ağının olması işletmenin faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde sürdürmesini sağlar. İşletmenin yeni sahibi olan girişimcinin tedarikçilere, işletmeyi başarılı bir şekilde yönetebileceğine dair güven vermesi bu noktada önemlidir.

 

Güçlü Kayıt Sistemi: Eski işletme sahibi parasını alıp gitmiş bile olsa düzgün tutulmuş bir kayıt sistemi ile girişimci önceki alınan kararlar ve sonuçlarını analiz ederek kendisine yeni bir yol haritası çizebilir. Ayrıca geçiş sürecinde işletmenin eski sahibinin bir süre rehberlik etmesi de geçiş sürecinde girişimcinin işini kolaylaştıracaktır.

 

Konum Üstünlüğü: Satın alınan işletmenin mevcut lokasyonu, bazı sektörler için başarıda kritik rol oynar. Örneğin ana cadde üzerinde deniz manzaralı bir işletme gibi stratejik üstünlüğe sahip bir işletmenin satın alınması, girişimci açısından çok yerinde bir karar olacaktır.

 

Finansman Kolaylığı: Başarılı bir işletmenin finansmana erişimi, sıfırdan kurulan bir işletmeye göre göre daha kolaydır. Çünkü mevcut işletmenin zaten fon tedarikçileri ile devam eden bir kredi ilişkisi vardır. Bu işletmenin satın alınması ile girişimcinin fon kaynaklarına erişimi daha hızlı ve kolay olacaktır.

 

Görece Düşük Risk: Mevcut bir işletmenin makul bir fiyat üzerinden satın alınması bir girişimin başarı şansını artırır. Çünkü mevcut yönetim zaten bir müşteri portföyüne, süregelen bir tedarikçi ağına ve işleyen bir sisteme sahiptir. Mevcut müşteri portföyü, girişimciye, işletmeye yeni müşteri kazandırma sürecinde zaman kazandıracaktır.

 

Sonuç olarak bir şirketi sıfırdan kurmak yerine mevcut bir şirketi satın alıp dönüştürerek bir girişimi hayata geçirmek mevcut şirketin tecrübeli personelleri, süregelen tedarikçi ağı, kurulu müşteri portföyü, şirketin lokasyon olarak stratejik konumu, sağlıklı kayıt sistemi ve finansmana erişim kolaylığı açısından düşük risk barındırmaktadır. Bu süreçte sistemin revizyonu girişimcinin en önemli sınavı olacaktır.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.