DOLAR 32,5174
EURO 34,8525
ALTIN 2429,32
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Liderlere çalışanlar ile bağ kurabilmek için 5 soru önerisi

11.08.2022
A+
A-

Bir ekibin yöneticisi olarak bazen “düşünceleri okumak” gerektiğini düşündüğünüz oldu mu? Bu pandemi öncesi ofis ortamında bile nispeten zor olan, emek verilmesi gereken bir süreç… Şimdi pandemi döneminde ve sonrasında, ekip uzakta ve evlerinden çalışmaktayken insanları anlamak, duygularını ortaya çıkarabilmek, ekipteki diğer üyeler ve sizinle ilgili fikirlerini alabilmek gitgide zorlaşıyor. Bunu kaliteli yapamadığınız zaman ekip içinde çatışmaların arttığını, güvenin azaldığını ve süreçlerin olması gerekenden daha uzun sürdüğünü görebilirsiniz. Konular uzayıp bir krize dönüşmeden acaba ekibinizden nasıl anlamlı geri bildirimler alabilirsiniz? Bu konuda aşağıdaki soruları kullanarak bir “diyalog” yaratabilir ve gelecek cevapları hem ekibin verimliliği ve bağlılığı hem de kendi gelişiminiz için kullanabilirsiniz… Gelen cevaplar için takdir etmeyi unutmayınız ?

Bu hafta nasılsın? 1 ila 10 arasında bir not verecek olsan bu haftayı nasıl değerlendirirdin?

Bu soru ile aslında ekip üyelerinden samimi olarak duygu durumlarını merak ettiğinizi göstermiş oluyorsunuz. Bu şekilde iyi giden günlerde de, daha az iyi giden günlerde de sizinle rahatça konuşabilmelerine imkan sağlamış oluyorsunuz. Çok da iyi gitmeyen bir hafta sonunda bu soruya rahatça yanıt veren ekip üyesi aslında anlamlı bir ilgi görmüş ve bunun olumlu taraflarını da hissetmiş olacaktır. Bu aslında çok basit olan sorunun görünenden daha olumlu etkileri olacaktır.
Ayrıca bu soruya alacağınız cevaba göre siz de bir sonraki eyleminizi düzenleme ve ekibe göre adapte etme imkanı bulacaksınız. Örneğin ekipte enerji en üst düzeyde ve her şey iyi gidiyorsa bir sonraki müşteri ile ilgili aklınızda olan projeyi daha hevesle onlarla paylaşabilirsiniz. Veya ekipten yüksek stres sinyalleri geliyorsa o anda veya hemen haftaya bu konuda siz neler yapabilirsiniz, bunu planlayabilirsiniz.

Geçen hafta işte veya iş dışında hayatında olan en güzel şey neydi?

Bu soruyla ekipteki bireylere kendi başardıkları ile ilgili sizinle iletişimde bulunma imkanı vermiş oluyorsunuz. Onlar için en önemli şeylerin neler olduğunu duyabilirsiniz. Konuştuğum birçok firmada çalışanların müdürlerine “başardıkları” hakkında yaptıkları iletişimden tam tatmin olmadıklarını gördüm. Bu soru onlara kendilerini daha rahat ifade etme imkanı verecektir.
Eğer özel hayatlarından, ailelerinden konuşmayı tercih ederlerse, çok değerli bilgiler & iç görüler edinmiş olacaksınız. Bir evde yeni bir bebek, bir hastalık veya bir kutlama müdür olarak bilmeniz halinde size insani olarak çok fayda saylayacak ve ekip üyesine insani boyutta ulaşmanızı sağlayacak bilgilerdir.

Müdürün olarak senin daha başarılı olman için ben ne yapabilirim?

Bu soruya siz ekibin müdürü olarak veya İK ile birlikte belli cevaplar veriyor olmalısınız. Ekibin becerileri, zorlukları ve bu zorlukları aşmak için neler yapıyor olduklarını zaten biliyorsunuzdur veya bilmelisiniz. Ancak bu soruyu ekip üyelerine direkt sorduğunuz zaman onları da bu sürecin içine katmış oluyorsunuz. Bu soruya verilecek cevapla örneğin bir ekip üyesinin sizinle bire bir başka bir toplantı ihtiyacı olup olmadığını da görebilirsiniz. Bu soruyla ayrıca ekip üyelerine yargılamadan rahat bir şekilde destek isteme imkanı da vermiş oluyorsunuz.

Bu ekibin müdürü sen olsaydın veya şirketin sahibi sen olsaydın, benden farklı yapacağın tek bir şey ne olurdu? Bana yapıcı bir geri bildirimin var mı?
Bu soru müdür olarak sizin cesaretinizi gerektiren ilginç bir soru. Fakat eğer bu cesareti gösterip bu soruyu sorabilirseniz son derece geçerli ve faydalı yanıtlar alabilirsiniz. Bu soruyla ekip üyelerine güç ve sahiplenme duygusunu da vermiş oluyorsunuz. Ayrıca bireyler biraz “standart dışı” fikirlerini de bu şekilde seslendirme imkanı bulabilirler. Ayrıca bazen sizin için zor olsa da “yapıcı” geri bildirim duymak çok faydalı ve ilerletici olabilir. Bu size ilerleme fırsatı sunarken ekibin şirketin büyük hedefine ne kadar yakın olduğunu da size gösterebilir. Bu soruya verilecek cevaplar size gelecekteki lider adaylarını da sezme imkanı verir.

Bu hafta ekipteki diğer arkadaşlarının sence başardığı en önemli şey neydi?

Ekip üyelerine diğer takım arkadaşlarını takdir etme imkanı vermek çok açıdan faydalı ve gereklidir. Böylece bir “takım ruhu” oluşturabilir, bazı başarılı işleri o işin sahibinden değil diğer ekip üyelerinden duyabilirsiniz. Bu üyelere “bağlılık” ve “takdir” duygularını da beraberinde getirir. Bu “doğrudan olmayan” takdir ile ekip üyelerinin birbirleri ile bağlarını da artırabilirsiniz.

Ek soru : Ekibin morali nasıl?

Bu son soru ile aslında ekip üyelerinin kendi morallerinin ötesinde genel takım morali ile ilgili görüşlerini alarak bir takım bütünlüğü yaratma yolunda adımlar atabilirsiniz. Bu soruya gelecek yanıtlar ile genel moral ile ilgili bilgi sahibi olabilir, farklı gelen yanıtları anlamak için ek sorular sorabilir, ekip bağlılığını artırabilirsiniz.

Bertay Fişekçi
Çalışan Bağlılığı Uzmanı


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.