DOLAR 32,5675
EURO 34,6958
ALTIN 2489,146
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kıdem tazminatı hangi hallerde alınabilir?

Kıdem tazminatı hangi hallerde alınabilir?
01.05.2016
A+
A-

Kıdem tazminatı hangi hallerde alınabilir? Özellikle istifa edenler kıdem tazminatı alabilirler mi? Kıdem tazminatı alabilirler ise hangi hallerde alabilirler? Yeni mevzuat istifa edenlere bazı hallerde kıdem tazminatı alma hakkı tanıyor. 

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için iş sözleşmesinizi neden fesh edildiği çok önemli eğer istifa ettiğinizde 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşınızı bekliyorsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz. Konuyu Star Gazetesi yazarı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt köşesinde istifa eden çalışanın hangi durumlarda kıdem tazminatı alabildiğini yazdı.

İşte Kurt’un o yazısından kıdem tazminatıyla ilgili o bölüm…

İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılmaktadır.

KIDEM TAZMİNATINDA YENİ DÜZENLEME NASIL OLACAK? TIKLAYINIZ!

1475 sayılı İş Kanunu, ödenecek kıdem tazminatının bir yıllık miktarını en yüksek devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarı) ödenen bir yıllık emeklilik ikramiyesi tutarı ile sınırlandırmıştır. Memur maaş katsayısına bağlı olan kıdem tazminatı tavan oranı sürekli değişmektedir. 1/1/2016 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavanı olan 4.092,53 TL’nin üzerinde ücret alınması halinde en fazla her bir yıllık çalışması için bu tutar üzerinde kıdem tazminatı ödenebilecektir.

YAŞ BEKLEYENE ÖDENİR Mİ?

Mevcut kıdem tazminatı düzenlemesinde, yaş dışındaki diğer emeklilik şartlarını tamamlayan kişiler, kıdem tazminatı alarak işyerinden ayrılma hakkına sahiptir. İş Kanunu’nda belirtilen (ve kıdem tazminatına hak kazanılan) nedenlerden biriyle iş sözleşmesinin sona ermesi halinde en az bir yıllık kıdemin bulunması durumunda işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

OTOMATİK BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR? TIKLAYINIZ!

Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Kıdem tazminatı ödenmesi gereken koşullardan birisi de, 08.09.1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar için aylığa hak kazanma koşullarından yaş dışında en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı koşullarını, 08.09.1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar için ise 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaş koşulu dışında kalan sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı koşullarını yerine getirdiklerinde kıdem tazminatı alabilir yazısı verilmektedir.

Yargıtaydan kıdem tazminatı kararı. TIKLAYINIZ!

SGK tarafından, 8.9.1999 öncesi sigortalı olanlardan, 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını beklediğinize ilişkin ‘Kıdem Tazminatı Alabilir’ yazısı verilmişse, kıdem tazminatınızı alınabiliyor. Yani, sigortalılık süresini ve pirim ödeme gün sayısını tamamlayan işçi, yaş koşulu sebebiyle emeklilik hakkını kazanamamış olsa da, anılan bent gerekçe gösterilmek suretiyle işyerinden ayrılabilecek ve kıdem tazminatına hak kazanabilecektir. İşçinin işyerinden ayrılmasının yaş hariç emekliliğe dair diğer kriterleri tamamlaması üzerine çalışmasını sonlandırması şeklinde gelişmesi ve bu durumu işverene bildirmesi gerekir.


YORUMLAR

Solve : *
42 ⁄ 21 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.