DOLAR 32,3401
EURO 35,1199
ALTIN 2308,735
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş yaşamında koçluk

İş Yaşamında Neyi Hedefliyorsunuz?
– Benliğin özgür olan parçasını iş hayatında ifade edebilmek?
– Her hangi bir duruma bağlı kalmadan doğuştan özgür olan parçayı onurlandırmak?

Özgürlük sizin için bir kelime ile ifade edilseydi bu kelime ne olurdu?
Ne kadar özgür olduğunuzu düşünüyorsunuz iş yaşamında?

” İnsan özgür olsa da zincire vurulmuştur.” Hean-Jacques Rousseau

Gün içinde yapmak zorunda olduklarınız, size bunların söylenme biçimlerini düşündüğünüzde, özgürlük kavramına verdiğiniz anlam ile çatıştığınızı düşünüyor musunuz?

Eğer tercih etme şansınız olsaydı daha farklı olması için adım atmak ister miydiniz?

• İş yapış şeklinizi değiştirmek,
• İş hayatınızın yaşam amacınıza hizmet etmesini sağlamak,
• Kolektif faydayı temel alarak, daha huzurlu çalışmak,
• Birbirini dinleyen, duyan bir sistemle çalışmak,
• Fark edilmek, takdir edilmek, doğru geri bildirim vermek ve alabilmek,
• Öğrenme metotlarınızı görüp daha da odaklanabilmek,
• Etkili ve güçlü bir iletişim ile belki de zamanınızı yönetebilmek,
• Duygusal zeka yetkinliklerini geliştirerek içsel motivasyonunuzu geliştirmek,

Tüm bu yazdıklarım nasıl sağlanır sizce?

Koçluk dediğimiz tanım; bir kişiyi bir yerden bir gere götürmek anlamında kullanılmaktadır. Bu bireyin kendi içinde keşif ve gelişim yolculuğudur. Bu yolun sonunda mutlak ve pozitif bir değişim oluşmaktadır.

Bu üç aşamalı yolculukta önce birey kendi güçlü ve gelişim alanlarını keşfeder. Bu farkındalık öncelikle benlik alanını keşfetmek ile oluşur.
Benlik Bilinci; Çevre tarafından algılanma biçimidir. Bizim mükemmeliyetçi tarafımızdır. Her şeyi bildiğini düşünen benlik bilincimiz sürekli yaptıklarımızı ya da yapmadıklarımızı çevrenin baktığı göz gibi değerlendirip eleştirel bakış açısı ile geri bildirim vermektedir.

Benlik Algısı ise; Benlik bilincinin, kendini, kendine özgü değerlendirmesidir. Bir anlamda doğuştan sahip olduğumuz potansiyelimiz ve öğrenme yetkinliklerimizdir.
Benlik bilincinin performans kaygısı nedeniyle, potansiyelimizin eşit olmadığını düşünüp benlik algımız ile çalışma hayatımızda sık sık çatışma haline gireriz.

Gelişim Alanına Nasıl Geçebiliriz?

1. Adım: İç Diyalogları Fark Etmek

Mevcut durumu tüm açıklığı ile görmek gereklidir. Özgür olma çabalarımızı, özgürlük algımızı, iş yaşamında yaşadığımız zorlukları tek tek gözden geçiririz. Koç’un sorduğu güçlü sorular bizim bilinçaltında yatan benlik bilinci ve benlik algısının çatışmasını su yüzüne çıkarır. Çatışmaları kendi kulaklarımızla duyarız. Bizi varsayım ve önyargıları olmadan, insanın potansiyeline ve biricikliğine olan inancı ile merakla dinleyen koç, ustalıkla anlam merdivenlerimizden çıkartır bizi ve bir kapının önünde dururuz. Bu kapı; bizim gelişim alanımıza açılan, ardında belki daha da zorlu çalışmaların olacağı ancak sonunda ödüllerin de olacağı sihirli bir kapı gibidir.

• Her şeyi olduğu gibi kabul etmek, özgürleşmek,
• Kendine güvenmek,
• Doğal öğrenme sürecine güvenmek,
• Hedefleri netleştirmek,
• Seçimler yaparak, varılması istenen yola doğru adım atmak,
• Sorumluluk almak

2. Adım: Engellerin Aşılarak, Potansiyelin Sergilenmesi

Şirketlerde değişim yaratmak bazen farklı algılanmaktadır. Yöneticiler kendileri değişimin dışında kalabilmektedirler. Değişime olan direncin artmasını da bu nedenle arttırdıkları görülmektedir. Öğreten değil, birlikte öğrenen olmak ve bu yolda ilham olmak için engellerin ne olduğunun bulunması, ortak bir takım çalışması ile çalışanların potansiyelinin sergilenmesini teşvik etmektedir.

3. Adım: Odaklanma

Tüm aktiviteler için en iyi performansın oluşması için odaklanma en başta gelen yetkinliktir. Hedefe giden yolun farklı dinamiklerde olması, odaklanma sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bireyin kendi potansiyelindeki kaynaklar ile çevresinden edineceği kaynakları harmanlaması, içselleştirerek hem kurumuna hem de kendi gelişimine fayda sağlaması koçluk yetkinliklerinin artması ile sağlanabilmektedir.

Odaklanma ile, öğrenme, anlama ve uygulama adımları kolaylıkla atılabilir. Çalışanın çatışan gündemi yerine benlik bilinci ile benlik algısı uyum içinde çalışır. Bireyin kendine olan güvenini pekiştiren odaklanma ile aynı zamanda iş ortamında dinlemek hem de müşteri kazanımı tarafında yönetim kolaylaşmaktadır.

4. Adım: Yeni İş Tanımı Oluşturmak

Eski tanımda iş; performans ya da bir şeyi yapmak anlamında kullanılırken, yenidünya düzeni ile birlikte, işin bireyin kendi değerleriyle anlamı farklılaşmaktadır. Var olmak, kendini tanımak ve kolektif fayda yaratmak hem çalışanların hem de kurumların hedefleri arasındadır.
Bu faydayı yaratmak için;

• Hedefleri Belirlemek
• Araştırma yapmak
• Deneyimden öğrenerek çalışmaktan keyif almak
• İşin yatırıma getirisini görmek gerekmektedir.

İş yaşamında koçluk ile hem çalışanlar hem de kurumlar;
• Nereye gitmek istediğine dair en net resme sahip olurlar.
• Değişim içinde değişim yapmaya istekli olurlar.
• Amaçları netleşir.
• Adım adım ilerlerler.
• Stratejik düşünerek yolda ilerleyebilirler.
• İç ve dış motivasyon kaynaklarını görüp, sürdürülebilir bir sistem geliştirebilirler.

Tutku her şeyde olduğu gibi iş yaşamında da bireyin merkezindedir. Tutkuyu canlandırmak, kurumun değerleri ile çalışanın değerlerini birleştirmek, sonunda çalışan bağlılığı ile işveren markasını güçlendirmek, kurumların karlılıktan sonraki en temel amaçlarıdır.

İş hayatı istekler başlar, istekle biter.

Özgür çalışması arzuluyor musunuz?

Tutkunuza, arzularınıza ne kadar bağlı olduğunuzu hissediyorsunuz?


YORUMLAR

Solve : *
25 − 14 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.