DOLAR 32,5603
EURO 34,868
ALTIN 2438,5
BIST 9722,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“İş dünyasindan sohbetler”

Merhabalar,

Bu ilk köşe yazımla siz değerli okurlarımız, EkonomiDoktorunuz takipçileriyle öncelikle tanışmak istedim. İş yoğunluğumun elverdiği sıklıkta da sizlerle bu köşemde iş dünyasından sohbetler edeceğiz. Yazılarımı, görüşlerimi paylaşacağım. Bazen anket düzenleyecek bazen de bir etkinlik, konferans, fuar, kitap veya güzel bir gelişmeden bahsedeceğim bu köşedeki yazılarımda.

 

Malum firmalar, iş ortakları ve müşterilerle işler, iletişimin ilk adımı olan tanışmakla başlar. Bunun için tanıtımlar, firma ziyaretleri, toplantılar yaparız, olabildiğince de etkinlik, konferans ve fuarlara gideriz. Böylece hem sektördeki gelişmeleri ve dolayısıyla rakiplerimizi takip eder hem de müşteriler ve potansiyel iş ortaklarımızla tanışırız. Sonrasında sektöre ve potansiyel müşterilere projeler önerir, ürün ve hizmetlerimizi geliştirerek pazarlamaya ve satmaya çalışırız.

 

Sanırım kısa bir Google aramasıyla blogum, muhtelif dergi ve sitelerdeki yazılarımı, kitaplarımı, yaptığım muhtelif işleri, yöneticiliklerim ve projelerim hakkında çokça bilgiye ulaşabilirsiniz. Kısaca Abdullah Bozgeyik kimdir? diye soracak olursanız;

Ben üniversitelerin MBA – İşletme yüksek lisans programlarında uzun yıllar Kriz Yönetimi, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Stratejik Yönetim, Proje yönetimi, İnsan Kaynakları, Girişimcilik gibi yönetim alanlarında dersler vermiş, muhtelif sektörlerde danışmanlıklar yapmış, Business Broker olarak ulusal ve uluslararası projeler üretmiş, muhtelif firmalarda üst düzey (CEO ve bazen de DEO – Design Executive Officer veya Yönetici Ortak olarak) yöneticilikler yapmış, çalışma alanlarında bolca yazısı ve yayınlanmış 14 kitabı (8 basılı, 6 Ekitap) olan bir yazar ve bağımsız yönetim danışmanıyım diye cevaplayabilirim soruyu.

Böylece kendimi tanıtmış olarak sohbet ettiğim firmaya, yani size dönerek şimdi sıra sizde kapsamında gülümseyerek bakar ve “Ekonomi Doktorunuz sitesini takip etme sebebiniz ne? Sizi, İşinizi, sektörünüzü ve beklentilerinizi öğrenebilir miyim?” Diye sorardım. Bu da yıllar önce KanalEkonomi TV’de yaptığım iki program sonrası ne yazık ki o dönem bazı sağlık sorunları yaşadığım için kapattığım programımın içeriği, akışı gibi olurdu. Eğer arzu ederseniz YouTube kanalımdan bu iki programı izleyebilirsiniz. Linkleri yazımın içinde görebilirsiniz

 

Malum köşe yazılarında bu, interaktif formatı kullanmak pek de mümkün değil. O nedenle yazılarımı okumanız sonrası görüşlerinizi bizlerle, tercihen de sadece benim yazılarım değil sitedeki tüm yazılardan yararlanmasını arzu ettiğiniz arkadaşlarınız, çalışanlarınız ve müşterilerinizle EkonomiDoktorunuz website linkini paylaşmanızdan memnun oluruz.

 

EkonomiDoktorunuz için “İş dünyasından sohbetler” köşemde muhtelif sektörlere yönelik yazılarımı paylaşıyor olacağım. Umarım okurken keyif alır, yararlanır ve takipte kalırsınız.

 

Malum sitenin adı “EkonomiDoktorunuz” benim köşemin adı da “İş dünyasından sohbetler” olduğu için aklıma gelen uyarlanmış, özel kurgulu bir fıkrayı da bu yazıma eklemek istedim.

Çok uzun yıllardır kendi sektöründe çalışmış, işini kurup, firmalarını peş peşe açıp grup şirketi olmuş, işini büyütüp holding seviyesine getirmiş ama artık araştırma yapmayan, teknoloji ve gelişmeleri takip etmeyen, yaşı gereği de bazen artık kulakları da az duyan, eğitimli değil ama alaylı olan eski kurt, cinliği nedeniyle Kayserili olduğu düşünülen bir patron, kızı Yaşar kendisi ile birisini arkadaşım diye tanıştırınca duyduğu “doktor” kelimesi ile gözleri parlamış. İsterseniz gelin sohbetlerine kulak kabartalım.

  • Babacığım tanıştırayım arkadaşım Dr. Yılmaz
  • Kızım demek beyefendi Doktor, çok memnun oldum evladım. Bir ara beni de muayene edersin sanırım.
  • Baba arkadaşım ekonomi doktoru, Ekonomi alanında doktora yaptı. Firmalara yönetim danışmanlığı yapıyor. Bir şekilde firmaları muayene ve tedavi ediyor, yazdığı raporla da patron ve yöneticilere önerilerde bulunuyor. Öyle klasik teori anlatan eğitmen veya danışman gibi değil. Alanında uzmandır.
  • Ne kadar güzel kızım, ben zaten öyle klasik danışmanlara ve eğitim verenlere pek güvenmem, para ödemem ama Yılmaz oğlum başka anlaşılan. Uzmanlığı da dediğin gibiyse şirketimizi ekonomi doktoruna teslim edeceğiz, o da işleri yoluna koyacak, doktor ayağımıza geldi desene.

Demiş bizim yaşlı kurt patron. Bunu duyan kızı ve arkadaşı ekonomi doktoru Yılmaz da gülümseyince, patron da memnuniyetten basmış kahkahayı. Diğerleri patronun neden kahkaha attığını, ne olduğunu anlamadan patron içinden “bu iyi oldu, damat adayı ekonomi doktoruymuş, şirketi hem ehline teslim ederim hem de iç güveysi olacağından öyle danışmanlık parası veya yüksek maaş da vermem. İlk fırsatta işleri onun üzerine yıkar ben de dünyayı gezmeye başlarım…  diye düşünüyormuş.

Sanırım bu aşamada öykü de hoşunuza gittiğinden gülümseyeme başladınız. Lütfen dikkat bu öykü kurgusaldır. Kimseye ve bir şehrimizin değerli iş adamlarına gönderme de değildir. Öyküdeki mesaj içeriğindeki deneyim ve ihtiyaca rağmen sergilenen kurnazlık ve yaman çelişki üzerinedir.

 

Değerli okurlar, arzu ederseniz bana e-posta ile ulaşarak bu köşemdeki yazılarım hakkında görüşleriniz ve yazmamı istediğiniz alan ve sektörlerle ilgili önerilerinizi yazabilirsiniz. İş hayatınızda ve çalışmalarınızda başarılar dileklerimle,

Abdullah BOZGEYİK

abozgeyik@yahoo.com


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.