DOLAR 32,4746
EURO 34,9523
ALTIN 2435,978
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İrade ve sağlıklı yaşam

Egzersiz yapmak, diyet yapmak, para biriktirmek, sigarayı-içkiyi bırakmak, ertelemenin üstesinden gelmek ve hedeflerimizden herhangi birini gerçekleştirmek için irademizin gücüne güveniriz.

İrade gücünün özünde; uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli cazibelere-arzulara direnme ve ödülü erteleme yeteneği vardır.

İrade gücü, beyindeki iki sistem arasındaki çatışma sonucu ortaya çıkar: bilişsel sistem ve dürtüsel sistem.

Bu sürekli olan bir çatışmadır. İnsan olmanın doğası gereği irademizin zayıflaması ve bu çatışmadan zaman zaman dürtülerin galip çıkması da normaldir.

Peki irademizi güçlendirmek için neler yapabiliriz;

1- Kişisel Farkındalığı Geliştirmek;

Seçimlerimizin çoğu, onları gerçekten neyin tetiklediğine veya hayatımızda sahip olacağı etkilere dair hiçbir farkındalık olmadan “otomatik pilotta” yapılır.

Herhangi bir davranışı değiştirmenin ilk adımı öz-farkındalıktır. Öz-farkındalık, “ne yaptığımızı fark etme” yeteneğidir. Düşünce süreçlerimiz, duygularımız ve harekete geçme nedenlerimiz, daha iyi seçimler yapmanın önemli bir parçasıdır.

2. Egzersiz Yapmak;

Pek çok insan için düzenli egzersiz yapmak irade gücüyle ilgili bir sorundur. Ancak egzersiz, irademizi güçlendirmek için kullanabileceğimiz en iyi araçlardan biridir. Bunun için önümüze büyük hedefler koymak yerine, önce sadece bedeni hareket ettirerek başlayabiliriz. Bu ister parkta yürüyüş, ister ev temizliği, ister market alışverişi. Beden harekete başladıkça küçük programlar yaparak ilerleyebiliriz.

3. Sağlıklı Beslenmek;

Şeker vücudumuzun enerji yakıtıdır. Beynin normal işlevlerini yürütmesi tamamen ona bağlıdır. İrade gücümüzü kullanmak, bu yakıtın önemli bir miktarını tüketir. Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde kan şekerini düzenlemesinin yolu; sağlıklı beslenmek ve rafine şeker kullanmamaktır.

Sağlıklı beslenme, bir hayat tarzı olduğu için değisiklik yapılması ve sürdürülmesi bir süreç. Hedefler yüksek ve yapılacaklar fazla olunca da doğal olarak direnç oluşur. Sağlıklı beslenmeye başlarken de önce küçük hedefler koymak, değişiklik yaparken bize yardımcı olur. En basiti çay-kahve içerken koyduğumuz şeker miktarını azaltarak kesmek olabilir.

4. Meditasyon Yapmak;

Meditasyon yapmanın, özdenetimle ilgili çeşitli beceriler üzerinde güçlü bir etkisi olduğu biliniyor; dikkat, odaklanma, stres yönetimi, dürtü kontrolü, öz-farkındalık gibi.

5. Gevşemek;

Gevşemiş durumdayken; stresi daha iyi yönetme, dürtüsel davranışlara direnme, kendi kendini kontrol etme, odaklanma ve sakinlik hissi yaşama olasılığımız daha yüksektir. Gevşeme yöntemleri ise size iyi gelen yöntemler. Yürüyüş, dua, meditasyon, sanat, müzik, doğa, gibi.

6. Öz Eleştiri

Öz farkındalık istediğimiz bir şey. Ancak çoğu zaman bu fark etmeden ağır öz-eleştiriye döner. İradenin gücünün önündeki en büyük engeller ise stres ve ağır öz-eleştiridir.

Doç. Dr. U. Güney Özer


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.