DOLAR 32,3926
EURO 35,2776
ALTIN 2324,72
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2022 çatı hedefiniz nedir?

Yılın ilk günü, yılın ilk haftası, yılın ilk toplantısı diye başlayan gündemler kısa bir süre sonra yerini rutinlere bırakacak. Bir gündemden diğerine sürüklenirken kendimizi yılın son toplantısı, yılın son günü gibi paylaşımlar yaparken bulacağız belki de.

İşte bu ilk ve son arasında geçireceğimiz zaman, deneyim kartelamıza işlenecek. Bu deneyimlerdeki ana fikri fark edene dek, kişileri farklı ancak çerçevesi benzer senaryolar hayatlarımıza temas edecek.

Benzer senaryolara benzer tepkiler verip bir süre sonra daha endişeli, daha tetikte, daha savunmacı bir davranış sergiliyor olmamız muhtemel. Bu döngüden çıkılmasını sağlayan en temel kavram ise “farkındalık”. Farkındalık için bazen sahneden sıyrılıp kendi içimize bakmak gerekirken bazen de sahneye dışarıdan kuşbaşı bakmak etkili olur.

Kişi kendi kodlarını çözmeye başladığında kendisiyle daha yapıcı iletişim kurmaya başlar. Kendini “duyan” kişi hedeflerini belirlerken sadece dış faktörleri referans almak yerine gerçekten ihtiyacı olan unsurları da gündemine alır. “Kendini kabul kişinin kendine saygı (selfsteem) ve kendine güven (self-confidence) kavramlarıyla yakından ilişkilidir. Dahası, kendini kabul, kendini gerçekleştirme sürecinin ön koşulu niteliğindedir.” (Gürsen Topses)

Yeni yıla yeni hedeflerle başlamanın enerjisiyle var mısınız bu sene kendinizi duymaya. Eminim ki en başarılı, en titiz, eylem adımlarıyla desteklenmiş, ölçülebilir hedefleri şimdiden belirlediniz. Bu hedefleri gerçekleştirme ve sonuçları değerlendirme sürecinde “siz”de neler oluyor? Bu sene çatı hedefiniz kendi sesinizi duymak olsun, ne dersiniz?

Kendi sesinizi duymak için aşağıda paylaştığım birkaç rehber sorudan faydalanabilirsiniz.

• Günlük rutinlerde amacınız nedir? Bu amaçlar size ne hissettiriyor?
• Geçmiş tercihlerden neler öğrendiniz? Duygusal öğrenmeleriniz neler oldu?
• Kendi tercihinizi yapsaydınız ne yapardınız? Ne hissederdiniz?
• Somut başarılarınız olduğunda nasıl hissediyorsunuz?
• Sizin için önemli olan nedir?
• İnsanları sizin etrafınızda tutan nedir?

Kulak verdiğimizde, içimizdeki yol gösterici sesi duymaya başlarız.
Ne geriye bak kızgınlıkla ne de ileriye korkuyla… Sadece etrafına bak, “farkındalıkla” (James Thurber)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.