DOLAR 32,5131
EURO 34,9413
ALTIN 2502,755
BIST 9785,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

10 çalışanın 7’si işe gitmek istemiyor

10 çalışanın 7’si işe gitmek istemiyor
06.06.2018
A+
A-

Türkiye’de çalışanların yüzde 73’ü işe gitmek istemiyor, iş değiştirme beklentisi ise düşüyor

Türkiye’deki çalışanların yüzde 73’ü işe gitmeyip evden çalışmak istiyor.

İnsan kaynakları seçme, yerleştirme ve danışmanlık şirketi Randstad’ın 32 ülkeyi kapsayan verilerine göre evden çalışmak isteyenlerin ilk sırasında Yunanistan yer alıyor ve Türkiye de Şili, Singapur ve Malezya ardından listeye 5. sıradan katılıyor.

Evden çalışmak isteyenlerin oranının en düşük olduğu ülkelerin başında ise yüzde 48 ile Hollanda yer alıyor ve ardından yüzde 51 ile Norveç, yüzde 52 ile de Almanya ve Danimarka geliyor.

Ancak Türkiye’nin yüzde 83’ü halen geleneksel çalışma şeklini sürdürüyor; çalışan, iş saatleri içinde ofiste bulunuyor.

Öte yandan Türk çalışanların iş değiştirme eğilimi diğer tüm ülkeler arasında en son düşük seviyede görülüyor. Türk çalışanların yüzde 45’i aktif olarak iş başvurusu yapmıyor sadece tekliflere açık. Yüzde 13’ü aktif olarak iş aradığını söyleyen Hint çalışanlar ise ilk sırada.

TÜRKİYE’DE İŞ DEĞİŞTİRME BEKLENTİSİ DÜŞÜŞTE

Lüksemburg ise yüzde 58’inin tekliflere de kapalı olarak iş arayışı olmamasıyla dikkat çekerken Türkiye, “Gelecek altı ayda aynı ya da benzer bir pozisyonda farklı bir işverene çalışmaya başlayacağınız düşünüyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtla iş değiştirme beklentisinin en çok Türk çalışanlarda gerilediğini gösteriyor.

Türkiye’yi Kanada ve İtalya izliyor.

KİM NE KADAR ÖZERK?

Randstad Workmonitor’un 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin ortaya koyduğu sonuçlardan biri de çalışan kesimin özerkliği ile ilgili. Kendi çalışmalarını düzenleme, işlerini sıraya koyma ve önceliklerini belirleme özgürlüğüne sahip olduklarını belirtenlerin oranı yüzde 66 olarak gözlemleniyor.

Türkiye’de oran global ile aynı seviyede. Ülkemizde de yüzde 66’lık kesim çalışırken ‘özerk’ olduğunu belirtiyor.

FARKLI SAAT, FARKLI LOKASYON TRENDİ

Dünya genelinde standart çalışma saatleri dışına çıkan ve birden fazla lokasyonda çalışmaya imkan tanıyan ‘agile’ çalışmaya doğru bir kayma sözkonusu. Küresel olarak yüzde 44’lük bir kesim çalışma stillerinin bu yönde değişmeye başladığını belirtiyor. En yüksek oran yüzde 69 ile Hindistan; en düşük oran ise yüzde 28 ile Çek Cumhuriyeti’nde. Türkiye ise global ile aynı seviyede: araştırmaya katılanların yüzde 44’ü iş yapış şekillerinin çevik bir hal almaya başladığını söylüyor. Tamamen ‘agile’ şekilde çalıştığını belirtenlerin oranı ise globalde yüzde 41, Türkiye’de yüzde 35.

Araştırmaya katılanların yüzde 82’si agile çalışmayı iş-yaşam dengesini iyi bir şekilde kurmaya olanak tanıdığı için tercih edeceğini belirtiyor. Türkiye’de de aynı fikirde olanların oranı ise yüzde 74. Verimliliği, yaratıcılığı arttırdığı ve iş tatminini desteklediği için tercih edenlerin oranı globalde yüzde 81, Türkiye’de yüzde 76 olarak gözlemleniyor. Agile çalışmanın özel hayatında baskı oluşturduğuna inananların oranı ise yüzde 44. Çalışan kesim buna neden olarak her an her yerde iş ile bağlantılı kaldıkları, her daim ulaşılabilir oldukları için kendilerine zaman ayıramayacaklarını gösteriyor. Erkeklerin yüzde 47’si, kadınların yüzde 40’ı bu düşünceyi destekliyor.

İşverenlerinin, kendilerine işlerini evden veya başka bir yerden tam anlamıyla gerçekleştirmelerine olanak tanıyan teknolojik ekipmanlar sağladıklarını belirtenlerin oranı globalde yüzde 56, Türkiye’de yüzde 48.


YORUMLAR

Solve : *
20 + 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.