DOLAR 32,5217
EURO 34,7898
ALTIN 2421,597
BIST 9708,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş dünyası enflasyon farkı için ara zam formülü geliştirdi

İş dünyası enflasyon farkı için ara zam formülü geliştirdi
12.11.2018
A+
A-

Çalışanın maaşı enflasyon karşısında günbegün eriyor. Geçen yıl ekim ayında 3000 TL maaş alan birinin yaşam standartlarını aynen sürdürebilmesi için şu an 3.750 TL’ye ihtiyacı var. Bazı şirketler yıl sonu gelmeden ara zam yaparak maaşları iyileştirme yoluna gidiyor.

Türkiye uzun dönemdir görmediği bir ekonomik darboğazın içinden geçiyor. ABD ile gerilen siyasi ilişkiler sonrası dolar ve euro kurunda yaşanan artış, bir türlü düşürülemeyen enflasyon, fiyat istikrarı için Merkez Bankası’nın faizi artırması, küçük büyük birçok şirketin zor durumda kalmasına neden oluyor. Kasım ayına gelindiğinde Türkiye’de enflasyon yüzde 25.24 olurken, politika faizi de yüzde 24 seviyesinde bulunuyor.

KURLAR AĞUSTOS’TA ZİRVE YAPTI
Ağustos ayında Rahip Brunson nedeniyle ABD ile yaşanan siyasi kriz sonucu dolar 7, euro ise 8 TL’nin üzerine çıkmıştı. Kurlarda yaşanan bu artış vatandaşın cebine doğrudan etki etti. A’dan Z’ye bir çok ürüne zam yapıldı. Yapılan zamlar enflasyonu yükseltti, vatandaşın alım gücü düştü. Döviz kurları bugün tarihi zirvelerin biraz daha altında yer alsa da, yapılan zamlar geri alınmadı. Hükümet enflasyonla mücadele için çeşitli kampanyalar başlatırken, atılan adımlar henüz enflasyon oranlarına bir düşüş olarak yansımadı.

12kasimmaasgraf
KONKORDATO SAYILARI ARTTI

Türkiye’nin içinde bulunduğu bu durum nedeniyle konkordato ilan eden şirket sayısında artış yaşandı. Bir çok şirket konkordato başvurusu yaparak borçlarının ertelenmesini istedi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun haziran ayından bu yana konkordato ilan eden şirketlerin bankalardaki borç miktarını yaklaşık 15 milyar lira olarak ölçtüğü öğrenildi.

ÇALIŞANLARA EK ZAM
Bazı şirketler ise yüksek enflasyon ve art arda gelen zamlar nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan çalışanlarını unutmadı. Siemens Türkiye, Saran Holding, Şişecam ve Freşa gibi şirketler ekonomik şartlar nedeniyle çalışanlarına ek zamlar yaptı. Siemens Türkiye yüzde 10, Saran Holding yüzde 7 maaş artışına giderken, Freşa da yüzde 12,5 ek prim ödeme kararı aldı. Şişecam da maaşları artırdı fakat miktarını belirtmedi.

MEMUR EMEKLİSİNE YÜZDE 7.6 ZAM
Cumhurbaşkanı, emekli cumhurbaşkanları, emekli başbakanlar ve emekli milletvekillerinin maaş ve aylıklarına ocak ayından itibaren yüzde 10.7 zam yapılırken, memur ve memur emeklileri ocakta yüzde 4, temmuzda da yüzde 3.5 olmak üzere toplamda yüzde 7.6 zam alacak. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında en düşük dereceli memurun maaşı toplamda 185 lira, en düşük memur emeklisinin aylığı da 138 lira zamlanacak. İşçi emeklilerinin ocakta alacağı zam son 6 aylık enflasyondaki artışa göre netleşecek. Asgari ücretlilerin bin 404 liralık maaşının ne düzeyde artacağını ise Asgari Ücret Komisyonu belirleyecek.


YORUMLAR

Solve : *
30 ⁄ 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.