DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

IMF’den Türkiye ekonomisine önemli uyarı

IMF’den Türkiye ekonomisine önemli uyarı
20.02.2018
A+
A-

IMF, yüksek enflasyonun devam edeceği, faiz artırılmazsa 2018’in de çift hanede tamamlanacağı uyarısında bulundu

 

Uluslararası Para Fonu (IMF), sonbahar aylarında yaptığı olağan 4. Madde üye ülke gözden geçirmesi (Article IV consultation) Türkiye değerlendirme ön notunda “ekonominin fazla ısındığını, dış gelişmelere bağlı olarak Türkiye’nin kırılganlığının arttığını” yazdı.

Gözden geçirmeyi yapan Türkiye masası ekonomistlerinin görüşü olan değerlendirme notu, daha sonra IMF direktörler kuruluna sunuluyor ve bu aşamadan sonra nihai rapor açıklanıyor. Gözden geçirme heyet notunun vurgularının tamamının “negatif” olması dikkat çekti. Önceki gözden geçirmelerde genel olarak olumlu değerlendirmelere bağlı riskler sıralanıyordu. Bu kez ana vurgu risklerden oluştu. 2017 büyümesinin “potansiyel büyümenin çok üstünde” yüzde 7’ler dolayında olacağı; 2018 büyümesinin de yüzde 4 tahmin edildiği vurgulandı.

Kırılganlıklar takip edilmeli

Raporun özet bölümünde IMF ilave parasal sıkılaştırma, enflasyonla mücadele ve koşullu mali yükümlülükler (garanti ve kefilliklerden kaynaklı mali harcamalar, örneğin kamu-özel ortaklığı garantilerine bağlı ödemeler) vurgulanırken, yüksek büyümeye karşılık enflasyon ve cari açığın “ekonominin fazla ısınması nedeniyle kırılganlığını artırdığı” yorumu yapıldı.

Enflasyon çift hanede kalabilir

IMF değerlendirme notunda, güçlü bir büyüme olmasına karşılık, potansiyel büyümenin çok üzerinde gerçekleşme nedeniyle buna bağlı “dengesizlik işaretlerinin” gözlendiği belirtildi. Buna ilave olarak yüksek enflasyonun devam edeceği, faiz artırılmazsa 2018’i de çift hanede kapatacağı tahminine yer verildi. Cari açığın risk unsuru olduğu belirtilen değerlendirme notunda, turizm ve ihracattan gelen olumlu katkıya rağmen, güçlü iç talep, yüksek petrol fiyatları nedeniyle dış finansman ihtiyacının yüksek kalmasına yol açacağı vurgulanarak, rezervlerin ise yetersiz kalacağı öne sürüldü.

Dış koşullar olumsuz hale gelirse

IMF değerlendirme notunda, “ana risk vurgusu olarak” dış koşulların kötüleşmesi öne alınarak, “Dış koşulların olumsuz hale gelmesi durumunda, riskler belirginleşebilir. Kırılganlıklar, yüksek dış finansman ihtiyacını, kısıtlı döviz rezervlerini, kısa vadeli sermaye girişlerine artan bağımlılığı ve şirketlerin kur riskine yüksek düzeyde maruz kalmasını içermektedir. Yapı ve inşaat sektöründe bir arz fazlası olasılığının işaretleri de belirmektedir” denildi.

IMF notunda, sürece olumlu katkıda bulunacak politikalar olarak, KOBİ’lerin döviz borçlanma yasağı, KGF programının yatırımlara yönlendirilmesi, mali disiplin ve maliye politikasının tasarrufa odaklanması (mali konsolidasyon) yapısal reformlar olumlu gelişmeler olarak sıralandı.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
21 ⁄ 3 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.