DOLAR 32,3782
EURO 35,0605
ALTIN 2326,699
BIST 9105,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeni torba yasa yürürlükte, getirdiği vergiler ve düzenlemeler

Yeni torba yasa yürürlükte, getirdiği vergiler ve düzenlemeler
05.12.2017
A+
A-

Kamuoyunda torba tasarı olarak bilinen ve kurumlar vergisinin üç yıllığına yüzde 22’ye çıkarılmasının da aralarında bulunduğu önemli vergi düzenlemelerini içeren “Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayımlandı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan yasada TBMM’deki görüşmeler sırasında gelir vergisi ve tepki çeken Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) düzenlemesinde geri adım atan hükümet, OVP’de de yer alan 2018-2020 bütçe hedeflerinin tutturulabilmesi için kurumlar vergisini tüm kurumlara yönelik üç yıllığına yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarıyor.

Hükümet kamuoyu tepkilerinin ardından ücretliler için gelir vergisinin üçüncü diliminde vergi oranını yüzde 27’den yüzde 30’a çıkaran maddeyi metinden çıkarırken; Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki artışları da tasarının ilk haline göre mevcut araçlar için düşürdü.

Bu gelir azaltıcı adımları telafi etmek adına ise kurumlar vergisindeki artış sektörel bazda genişletildi. Yasanın TBMM’deki görüşmeleri sırasında yapılan değişikliklerle ilk etapta sadece finansal kuruluşlarda ancak kalıcı olarak yükseltilmesi öngörülen kurumlar vergisi, tüm kurumlar için yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarıldı, ancak artış 2018-2020 dönemi ile sınırlandı. Bakanlar Kurulu’na bu oranı düşürme yetkisi de verildi.

Bu kalemde yapılan artış, yaklaşık 30 milyar TL’lik gelir artışı öngörülen tasarıdaki tek bir kalemdeki en büyük geliri oluşturuyor. Gelecek yıl bu kalemde yapılan değişiklikle 6.4 milyar TL ilave gelir öngörülüyor.

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulü değiştirilerek, mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklenirken; bu araçlarda MTV için uygulanacak yeniden değerleme oranı 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak uygulanacak.

Yasayla yaz saati uygulamasında da düzenleme yapılıyor. Buna göre, Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Bakanlar Kurulu bir saati aşmamak kaydıyla ileri saat uygulaması yapmaya yetkili olacak. Böylece yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesine imkan tanınıyor.

Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kapsamının genişletildiği yasaya göre makaronlar da sigara ve diğer tütün mamulleri gibi ÖTV kapsamına alınacak. Sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içerecekleri, soğuk çay, meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınacak.

ÖİV’nin yüzde 7.5’te birleştirilmesi, mevcut araçlar için MTV’de artış oranının ilk olarak öngörülen yüzde 40’dan aşağı çekilmesi, türev ürünlerine uygulanan BSMV’nin kaldırılması, TCMB’ye kur riskini izlemek adına gerçek ve tüzel kişilerden bilgi isteme yetkisinin verilmesi, kefalet sigortasının teminat mektubu olarak kabul edilmesi, Fatih projesi kapsamında mal ve hizmet alımları için vergi istisnaları, tütün üretimine ilişkin düzenlemeler, Hazine’nin borçlanma limitinin 2017 için 37 milyar TL’ye artırılması, kitle fonlaması da yasa maddeleri arasında yer alıyor.

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Solve : *
6 + 17 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.