DOLAR 32,3311
EURO 35,0645
ALTIN 2285,371
BIST 8973,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Konkordato işçi hakları ve maaş alacakları nasıl etkilenir?

Konkordato işçi hakları ve maaş alacakları nasıl etkilenir?

Konkordato ilan eden şirkette ister beyaz ya ister mavi yaka olsun tüm çalışanlar mağdur oluyor. Peki konkordato ilan eden şirkette işçilerin maaş alacakları, kıdem tazminatları ve diğer alacakları ne oluyor? Ödeme zorluğuna düşen şirketlerde çalışanların hakları nelerdir? İşçilerin alacakları kaçıncı sırada? İşçi, konkordato aşamasında alacağını isteyebilir mi? İşte merak edilen soruların cevapları…

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre konkordato talep eden şirketlere öncelikle 3 ay geçici mühlet veriliyor. Bu süre mahkeme kararıyla 5 aya kadar uzatılabiliyor. Kesin mühlet ise bir yıl uygulanıyor ve en fazla 6 aya kadar uzatılabiliyor. Tüm sürelerin kullanılması halinde, konkordato süreci 23 aya kadar çıkabiliyor.

İŞÇİ ALACAKLARINA AYRICALIK VAR AMA…

Konkordato ilan eden şirket aleyhine geçici veya kesin mühlet sırasında vergi, harç, sosyal güvenlik primi dahil kamu ya da özel kişi alacakları için takip yapılamıyor. Daha önce başlamış takipler de duruyor.

Bunun tek istisnası son bir yıla ait işçi alacakları ile nafaka alacakları. Bu iki alacak için haciz yapılabiliyor. Uygulamada ise işçi alacakları, banka alacaklarının ardından geliyor.

İŞÇİ ALACAKLARI İLK SIRADA

İcra ve İflas Kanunu’nda konkordato veya iflasta işçi alacakları ilk sırada imiş gibi görünüyor. Ancak, gerçekte rehinli alacaklar ilk sırada yer alıyor. Konkordatoda rehinle teminat altına alınmış alacaklar için icra takibi yapılabiliyor. Rehinli alacaklar genellikle bankalara ait bulunuyor. Bankaların kullandırdıkları kredi karşılığı rehinli alacakları, fiilen işçi alacaklarının önüne geçiyor.

İşçi alacakları, teminatlı olup da rehinle karşılanmamış veya teminatsız bulunan alacaklar bakımından ilk sırada yer alıyor. Rehinli alacakların tahsilinden sonra iflas masasınca malların satış tutarından pay ödenirken, ilk sırayı işçi alacakları alıyor.

Konkordato nedir, konkordato şartları nedir ve konkordato komiseri ne yapar için TIKLAYINIZ!

İşçilerin, iflasın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacaklarıyla iflas nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları ilk sırada ödeniyor. İlk sıradaki alacaklar arasında ayrıca, işverenlerin işçiler için kurulmuş yardım sandıklarına olan borçları ile son bir yıl içinde tahakkuk etmiş olan nafaka alacakları yer alıyor.

İŞÇİLER ARASINDA EŞİTLİK

İşçi alacaklarına ilişkin “bir yıllık” süre hesabında konkordato süresi, iflasın ertelenmesi süresi, alacak hakkında açılmış davanın devam ettiği süre dikkate alınmıyor.

Kanuna göre, her sıranın alacaklıları kendi aralarında eşit hakka sahipler. İşçi alacakları ve nafaka borçlarından doğan alacaklılar kendi aralarında eşit.

VEKALET ÜCRETİ ÖNCELİKLİ DEĞİL

İşçilerin alacakları öncelikli olmakla beraber işçinin davasını üstlenen avukatın vekalet ücreti öncelikli değil. Nitekim Yargıtay 23. Hukuk Dairesi, 2018/146 Esas ve 2018/2069 Sayılı Kararında, iş davasında işçiyi savunan avukatın vekalet ücretinin, işçi alacakları gibi değerlendirilemeyeceğini, dördüncü sırada ödeme yapılacak alacaklar arasında yer alması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de şirketleri konkordato’ya getiren 5 neden için TIKLAYINIZ!

Konkordato, “borçlunun alacaklılarıyla borcunu belli bir vade ve tutar üzerinden ödemek üzere anlaşma sağlaması ve söz konusu anlaşmanın mahkeme tarafından onaylanması”

2018 yılı içinde mahkemelere konkordato başvurusu yapan ve, başvuruları kabul edilen şirketlerden bazıları şunlar:

Gilan (İlan Tarihi: 5 Eylül 2018)

Hotiç (İlan tarihi: 31 Ağustos 2018)

Çıtır Usta (İlan Tarihi: 2 Nisan 2018)

Euronet Car Rental “Tursam Turizm Otelcilik Taşımacılık Deri Tekstil İnşaat San. Tic. Limited Şti” (İlan Tarihi: 20 Ağustos 2018)

Remoil (İlan Tarihi: 02 Ağustos 2018)

Makro Market (İlan Tarihi: 27 Ekim 2017)

Final Pazarlama Kitap Kırtasiye Yayın ve Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi (İlan Tarihi: 20 Temmuz 2018)

Dizayn Boru (İlan Tarihi: 17 Nisan 2018)

Ünlü yoğurt markası Yörsan’dan konkordato başvurusu için TIKLAYINIZ!

Om-Ar Tekstil (İlan Tarihi: 30 Temmuz 2018)

Keskinoğlu Tavukçuluk (İlan Tarihi: 12 Haziran 2018)

Mendo İç giyim ve Menpa Mağazacılık (İlan Tarihi: 7 Eylül 2018)

Corrine Butik Hotel (İlan Tarihi: 26 Haziran 2018)

Özensan İnşaat (İlan Tarihi: 20 Temmuz 2018)

Sedyol İnşaat (İlan Tarihi: 8 Ağustos 2018)

Payas İnşaat (İlan Tarihi: 2 Ağustos 2018)

Odaş Yapı (İlan Tarihi: 5 Haziran 2018)

Aker İnşaat (İlan Tarihi: 31 Temmuz 2018)

Smach Gıda Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İlan Tarihi: 5 Temmuz 2018)

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
19 + 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.