DOLAR 32,3856
EURO 35,0653
ALTIN 2326,023
BIST 9091,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Konkordato alacaklılar kritik süreye dikkat!

Konkordato alacaklılar kritik süreye dikkat!
13.02.2019
A+
A-

Türkiye’de son dönemde konkordato ilan eden firmaların sayısında büyük artış yaşanıyor. Peki alacağı olan firmalar konkordato ilan eden şirketlerden alacaklarını nasıl tahsil edecek?

Son dönemde konkordato ilan eden şirketlerin sayısında yaşanan artış beraberinde de alacaklı mağdurl şirketleri yarattı.  Peki alacağı olan firmalar konkordato ilan eden şirketlerden alacaklarını nasıl tahsil edecek? İşte! Konkordato alacalılarının kanuni hakları…

Alacağı olan firmaların bunu yapabilmesi için konkordato ilanından sonraki 15 gün içerisinde atanan komisere alacaklarını beyan etmeleri gerekiyor. 15 gün içerisinde alacaklarını bildirmeyenler ise bu süreç içerisinde paraları tahsil edemiyor.

Konkordato ilan eden firma sayıları gün geçtikçe artıyor. Kimi basına yansırken kimisi ise sessiz sedasız konkordato sürecine giriyor. Konkordato ilan eden firmadan alacaklarını almak isteyen kişiler konkordato komiserine (alacaklı defterine) alacağını beyan etmek durumunda… Yetkililer 15 gün içerisinde alacağını beyan etmeyen irili ufaklı firmaların konkordato süresi boyunca alacaklı olduğu firmadan hiçbir hak talep edemeyeceği söylüyor.

15 GÜN İÇERİSİNDE KOMİSERE BEYAN ETMESİ GEREKİR

Konkordato ilan eden firmaya atanan komiserin alacaklı defteri tuttuğunu belirten İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yücel Akdemir, sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Konkordato komiserleri atandığı firmayla ilgili bir defter tutuyorlar. Çünkü alacaklıları deftere işlemeleri lazım. Eğer alacaklı firmalar 15 gün içerisinde alacağını komisere beyan etmezse konkordato süresi boyunca her hangi bir borcunu tahsil edemiyor” dedi.

 Konkordato nedir, iflas nedir? İşte konkordato dosyası. TIKLAYIN!

FİRMALARIN HABERİ OLMUYOR


Ayrıca bazı alacaklı firmaların konkordato ilan eden şirketten haberi olmadığını söyleyen Akdemir, “Küçük ölçekli firmaların alacaklı olduğu firmalar hakkında çok fazla bilgi sahibi olmuyor. Yani kişi alacaklı olduğu firmanın konkordato ilan ettiğinden haberi olmuyor. Konkordato komiserleri de bunu beyan etmek adına bazı yayın kuruluşlarına ilan veriyorlar. Çünkü atanan komiserler alacaklı firmasını listesini bilemesi lazım ki ona göre bir ödeme planı çıkarabilsin” ifadelerini kullandı.

İflas koruma nedir, konkordatodan farkı nedir? TIKLAYIN!

Avukat Cenk Söbe ise sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “İcra İflas Kanunu’nun 288.maddesi uyarınca alacaklılar, komiser tarafından yapılacak ilanla, ilân tarihinden itibaren 15 gün içinde alacaklarını bildirmeye davet olunur. İlanda, alacaklarını bildirmeyen alacaklıların bilançoda kayıtlı olmadıkça konkordato projesinin müzakerelerine kabul edilmeyecekleri ihtarı da yazılır. Müzakerede, alacak miktarı itibarıyla üçte ikiyi aşan çoğunluğu ile bir anlaşma hasıl olursa, komiser, imzalanan anlaşmaları tutanağa bağlar ve mahkemeye tevdi edeceği gerekçeli raporuna ayrı ve bağımsız bir başlık altında işler. Yani alacağını yazdırmayan ve bilançoda bulunmayan alacaklı bu toplantıya katılamadığı için müzakerede oy hakkı olmaz.” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
4 × 24 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.