DOLAR 32,3615
EURO 34,9554
ALTIN 2325,394
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Uludağ’da kestane ağaçlarını katil arılar ölüme sürüklüyor

Uludağ’da kestane ağaçlarını katil arılar ölüme sürüklüyor
14.05.2017
A+
A-

Her geçen yıl daha da ilerleyen katil arılara karşı tedbir alınamazsa Uludağ’da kestane ağacı kalmayacak. 3 yılda 25 binden fazla kestane ağacını yok eden katil arılara karşı ise önlem alınamıyor. 

 

Türkiye’ye 4 yıl önce İtalya’dan gemilerle gelen katil arılar Uludağ’daki kestane ağaçlarını kurutmaya devam ediyor. Katil arılar durdurulamazsa Uludağ’da kestane ağacı kalmayacak.

100 bin kestane ağacının bulunduğu Uludağ’da 3 yıl içinde kestane ağaçlarının yüzde yirmisini kurutan gal arıları, bu yıl yüzde yetmişlik alanı tahrip etti. Kestane ağaçlarına lavralarını bırakan gal arılarının yavruları kestane ağaçlarında büyürken, ağacın suyunu emiyor ve bir yılda da ağacı kurutuyor. Yılda 50 kilometre alana yayılan katil arılar, önümüzdeki kısa süre içinde Türkiye’de kestane ağacı bırakmayacak.

İlk gemilerle İtalya’dan Yalova’ya gelen Gal grısı Uludağ’daki kestane ağaçlarına da ulaşarak büyük zarar verdi. Üreticiler bu katil arıların yılda 50 kilometre yayıldığını belirterek, bu arılara karşı tedbir alınmazsa yakında Türkiye’de kestane ağacı kalmayacağını ifade etti. 2,5 santim boyundaki dişi arı, kendi kendisini dölleyerek her ağaca yaklaşık 100 yumurta bırakabiliyor. Ağaçların tomurcuklarına ciddi zarar veren kurtçuklar meyve teşekkülünü engelliyor ve ağaçları kurutuyor.

Her yıl Uludağ’da gal arılarının artarak yayıldığını belirten Fidyekızık Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Gültekin, “Bu arıların ilk Yalova’ya İtalya’dan geldiği söyleniyor. Bu arılar Uludağ’da bulunan 5 bin dönümlük kestane ormanlarını kapladı. Biz üreticiler olarak bu hastalığa çare bulunmasını istiyoruz. Bu arılar Uludağ’daki kestane ağaçlarının yüzde yirmisini 3 yılda kuruttu. Bu yıl ise 4’üncü senesi Uludağ’daki kestane ormanlarında ulaştıkları alan yüzde yetmiş. Bu arının ilacı yok, sadece bu arıyı yiyen bir arı çeşidi ile yok ediliyor. Geçen yıl bu katil arıları yiyen arılardan Uludağ’daki ormanlara 700 adet salındı. Ancak fayda etmedi. Tedbir alınmazsa önümüzdeki 3-4 yıl içinde Uludağ’da sonraki yıllarda ülkemizde kestane ve kestane balı kalmayacak. Acilen yetkililerin çare bulması lazım” dedi.


YORUMLAR

Solve : *
2 ⁄ 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.