DOLAR 32,3309
EURO 35,0424
ALTIN 2283,531
BIST 8980,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Seçim barajı yüzde 10’da kalıyor… İttifak gündemde

Seçim barajı yüzde 10’da kalıyor… İttifak gündemde
06.12.2017
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki uyum toplantısında seçim barajının yüzde 10’da kalması kesinlik kazandı. Seçim ittifakı konusunda ise MHP’nin teklifi yönünde çalışma yapılacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında İstanbul’da yapılan uyum toplantısının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Daha önce kamuoyuna yansıyan uyum paketi üzerinden yapılan toplantıda, seçim barajının yüzde 10 olarak kalması kesinlik kazandı. Seçim ittifakı örtülü değil, açıktan MHP’nin istediği şekilde planlanıyor. Ancak bu konu, daha sonra ayrıntılandırılacak.

ÇİFTE ADAYLIK MÜZAKERESİ:

Geçen cuma günü Cumhurbaşkanı danışmanlarının yanı sıra parti yöneticileri ve hukukçu milletvekillerinin de katıldığı toplantıda, 6 seçim yasasında değişiklik öngören uyum paketi ele alındı.

Edinilen bilgiye göre paketin bilinen birçok düzenlemesi, tartışılmadan geçildi. Erdoğan’ın görüşüne sunulan bazı maddelerle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Bu kapsamda, parti liderinin veya partinin aday gösterdiği kişinin, hem Cumhurbaşkanlığı’na, hem de milletvekilliğine aday olup olmayacağı uzun uzun tartışılan konuların başında yer aldı.

TEK ADAYLIK KESİN:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “çifte adaylık olabileceği” noktasındayken, müzakerelerin sonunda sakıncaları ortaya konulunca, doğrusunun “tek adaylık” olduğu görüşü ağırlık kazandı. Bunun gerekçeleri de “Yasama ve yürütme ayrı olduğu için çifte aday olamaz. Seçim bir bütündür. 600 milletvekili için seçim yapılacak. Birisi cumhurbaşkanı seçilirse, 599 milletvekili olmaz. Doğrusu sistemde, bir kişinin tek bir makama aday olmasıdır” diye anlatıldı.

VEKÂLET EN YAŞLI YARDIMCIDA:

Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, seçime gidilmesi için öngörülen süre 45 gün olarak belirlendi. Yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar, en yaşlı cumhurbaşkanı yardımcısının göreve vekalet etmesi kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanının parti genel başkanı olması durumunda, partisiyle ilişkilerinin, parti tüzüklerinde düzenlemesi öngörüldü.

PARTİ KAPATMA YENİDEN:

Siyasi Partiler Yasası’nda (SPY) parti kapatmayla ilgili hükümlerin yürürlükten kaldırılması da planlandı. SPY’de yöneticiler için ceza kovuşturması yapılacağı hükümleri konulacak. Ancak, SPY’de yapılacak düzenleme yeterli olmuyor. Bunun için anayasa değişikliğe gidilmesi gerekiyor. MHP ve CHP’ye tek maddelik anayasa değişikliği için öneri götürülecek.

ERDOĞAN’IN BARAJ TAVRI:

Kamuoyunun merakla beklediği ‘seçim ittifakı, seçim barajı ve daraltılmış bölge’ konuları ise sınırlı müzakere edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 10 seçim barajının korunmasından yana açık tavır sergilediği öğrenildi. Seçim ittifakların bugünün konusu olmadığı, daha sonra üzerinde çalışılarak diğer partilere sunulabileceği konuşuldu.

AÇIKTAN İTTİFAK:

Partide oluşan görüşe göre, seçim ittifakı, mevcut seçim yasasındaki gibi ‘örtülü’ değil ‘açıktan’ yapılabilecek. Seçim ittifakının, seçim pusulasında ittifak yapan partilerin isimleri belirtilerek yazılmasının daha doğru olduğu; bir partinin milletvekili adayının partisinden istifa ederek, bir başka partinin listesinden aday olmasının, bilinen anlamda ‘ittifak’ sayılmayacağı, dünyada seçim ittifaklarının pusulada belirtilerek açıktan yapıldığı ifade edildi. (Hürriyet / Nuray Babacan)


YORUMLAR

Solve : *
11 × 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.